Er zijn maar weinig dingen waar je me een groter plezier mee doet dan lekker eten en gezellig wijntjes drinken. Bij voorkeur buiten met een fantastisch uitzicht. Ik nipte al heel wat fluitjes champagne in Frankrijk en proefde de beste rode wijnen in Bordeaux, toch is Slovenië de grootste wijnverrassing. Juist omdat ik het niet verwachtte, juist omdat ik er weinig van af wist. Ik dook in de wondere wereld van de unieke wijn in Slovenië.

wijn-in-slovenie

Wijn in Slovenië: Puur en oprecht

De Slovenen zijn mensen die van puurheid houden, van oprechtheid en van de natuur. Dat is aan alles te merken en zo ook in hun wijn. De meeste Sloveense wijnhuizen werken kleinschalig, massaproductie is er gewoon weg niet echt. Er zijn tal van lokale boeren die wijn produceren en dat alleen lokaal verkopen. Het produceren van wijn wordt veelal op de ‘oude manier’ gedaan en er zijn veel kleine chateau’s waar je kunt slapen, eten en wijn drinken. Wij bezochten vier wijnhuizen in het oosten van Slovenië: Hlebec tourist farm in Kog, Püklavec, Jeruzalem Ormoz, en Dveri-Pax .

Lees ook: Restaurants, eten en drinken in Slovenië


Vele invloeden

Kwaliteit staat enorm hoog in het vaandel. Veel wijnmakers produceren vaak niet meer dan een paar duizend flessen per jaar. Ter vergelijking: De oppervlakte van alle Sloveense wijngaarden is vergelijkbaar met de Bordeaux maar de productie is slechts de helft. Doordat Slovenië veel buurlanden heeft en op het kruispunt van historische handelsroutes ligt, kent de wijncultuur Franse, Italiaanse en Duitse invloeden. Er worden in Slovenië internationale druivenrassen verbouwd, zoals Sauvignon Blanc en Merlot. Maar ook inheemse Midden-Europese druivenrassen zoals Furmint, Malvazija, Refošk en Ribolla, komen veel voor. Wijn in Slovenië is meestal wit, 75 %  en 25 % rood.
wijn in Slovenië
Wijn van het merk Jeruzalem Ormoz, ook in Nederland te koop bij de Jumbo


Drie wijnregio’s in Slovenië

In Slovenië zijn drie wijnregio’s: PrimorjePosavje en Podravje. Allemaal hele verschillende en prachtige regio’s waar allemaal de mooiste wijnen van Slovenië geproduceerd worden.

wijn-in-slovenie

Primorje

Primorje betekend in het Sloveens ‘bij de zee’. Deze wijnregio ligt ook daadwerkelijk bij de zee maar slechts voor een klein deel (Slovenië heeft maar weinig kust). Toch heeft de Adriatische zee en het daarbij behorende klimaat een grote, positieve invloed. Primorje is de enige wijnregio in Slovenië dat profiteert van het warme mediterraanse klimaat. Echter is de combinatie met de zogeheten ‘Burja wind’ hetgeen wat de wijnen in deze regio zo bijzonder maakt. Vooral in het voor-en najaar kan er een ijskoude wind staan. Dat in combinatie met de rode grond zorgt voor een hele unieke mix. De wijnen uit dit gebied hebben veel karakter en bestaat voor meer dan de helft uit rode wijn. De regio is onder te verdelen in nog eens vier gebieden:

  • Koper (kust), zand en klei
  • Karst (kust), terra rossa
  • Vipava, leem, zand en klei
  • Goriska Brda (grenst aan Collio, Friulli, Italië), leisteen.

Posavje

Posavje staat bekend als de minst grote en minst bekende wijnregio van Slovenië. Het gebied ligt ten zuid-oosten van de hoofdstad Ljubljana en produceert grotendeels gemixte, witte wijnen. Een ander kenmerk van deze regio is het grote aantal traditionele kelders, die het locale landschap mooi aankleden.

Podravje

Helemaal in het oosten van Slovenië ligt de regio Podravje en is alles wat je van een romantische wijnstreek verwacht. Glooiende heuvels, rustgevende rivieren, pittoreske heuveltopnederzettingen, kronkelende panoramawegen, oude cultuursteden en als hoogtepunt de ongekend goede witte wijnen. In de hoofdstad van deze Regio: Maribor, staat de oudste wijnstok ter wereld. Stara Trta (De Oude Wijnstok) is 440 jaar oud en staat sinds 2004 beschreven in het Guinness Book of Records. Het gematigde klimaat en de unieke bodem zijn ideaal voor de productie van aromatische, rijke witte wijnen. De beste witte wijnen uit deze regio zijn te vergelijken met die van de Duitse Rijn- en Moezelwijnen maar zijn aromatischer, zoeter en sterker, dankzij het warmere klimaat. De witte wijnen uit deze regio behoren tot de meest prestigieuze in Slovenië.


Meer leesmateriaal: De route voor de ultieme roadtrip door Slovenië
wijn-in-slovenie

Maribor & de oudste wijnstok ter wereld in Maribor.

wijn-slovenie

Heuvelachtige, groene wijnvelden in Jeruzalem, oost Sloveniëwijn-in-slovenie

wijn-in-slovenie

3 thoughts on “Alles wat je nog niet wist over de wondere wijn in Slovenië”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.