Na een week in Italië hebben we nog steeds niet genoeg van de de lekkere Toscaanse wijnen. De afgelopen twee jaar hebben we bijna tijdens elke reis wel een wijnbar of wijnboer bezocht, dat een lokale wijnmaker bezoeken leuk is wisten we dus al. Ook in Italië bezochten we er twee. Aan de noordkust bezochten we Cantine Lunae en wijnhuis Antinori in Toscane, in het beroemde gebied van de Chianti. Laatstgenoemde is een totaal ander wijnhuis dan ik gewend was, een huis waarbij design bijna net zo belangrijk als de wijn. Bíjna.

Wijnhuis Antinori in Toscane

Gewapend met mijn camera loop ik binnen bij Antinori. Het wijds opgezette huis ziet er van buiten al uit als een mysterieus ruimteschip. Meestal bezoeken we kleinschalige wijnproducenten, Antinori is daar een uitzondering op. De familie Antinori maakt al eeuwen lang – sinds 1385 dus al zo’ 360 jaar – eigen wijn. dat is ongeveer 450 jaar langer dan Italiė bestaat. Van generatie op generatie werd het wijn maken bij de Antinori’s doorgegeven en de naam Antinori werd  steeds belangrijker in de Italiaanse wijnindustrie. Zesentwintig generaties lang hebben de Antinori’s geschiedenis gemaakt in de Italiaanse wijnwereld door zich vooral in te spannen voor de beste kwaliteit en pure productieprocessen. Inmiddels zijn ze wereldwijd een begrip en worden wijnen gedistribueerd naar maar liefst 150 landen.

Lees ook: De ultieme route voor een roadtrip door Toscane & omgeving

De Antinori familie

In het bonkende wijn-hart van de Toscane ligt tussen Florence en Siena de Chianti regio. Wijnhuis Antinori in Toscane ligt zo’n twintig kilometer onder het fraaie Florence en is nu zo’n drie jaar geopend voor het publiek. Voor de bouw van het meest unieke wijnhuis van Italië was zeven jaar nodig. Dat beseffende kijk ik nog eens rond en besef ik me dat dit gebouw écht bijzonder is. De rondingen, de moderne rechte lijnen en tegelijk het uitzicht over de wijngaard. Ik kan zelfs deze moderne kunst wel waarderen. Ja, een deze vormen op zo’n plek als dit hebben wel wat.

Het is eind september en de meeste druiven zijn geplukt. Alleen de rijpste voor de late harvest hangen er nog. Binnen in het gebouw kun je een rondleiding en een proeverij doen en een hapje eten in het restaurant. De wijnkelder en productiehal zijn gigantisch, jaarlijks worden er twee miljoen flessen wijn geproduceerd. Het hele Antinori-concern produceert jaarlijks misschien wel twintig miljoen flessen wijn, onder honderden verschillende labels.

Lees ook: 5 x mooie wijnroutes in Europa

Praktische informatie

Heb je net als ik een zwak voor goede wijnen en mooie locaties? Dan is een bezoek aan wijnhuis Antinori in Toscane zeker iets voor jou. Je kunt gratis naar binnen lopen en in kijkje nemen in het gebouw. Voor een rondleiding moet je vooraf reserveren en de prijs daarvoor is € 25 per persoon.

Adres: Via Cassia per Siena, 133, 50026 Loc. Bargino, San Casciano in Val di pesa FI

One thought on “Wijn meets design in Toscane bij wijnhuis Antinori nel Chianti Classico”

  1. Wat een ontzettend leuk en interessant stuk dat je geschreven hebt Bianca!
    En wat een toffe locatie. Lijkt mij echt heerlijk om daar eens heen te gaan en te genieten van alles wat Toscane te bieden heeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.