Bordeaux heeft als een van de meest beroemde, prestigieuze en productieve wijnregio’s ter wereld bij de echte wijnliefhebbers weinig introductie nodig. Wijnbouw is in de deze streek in het Zuidwesten van Frankrijk een oude kunst en traditie. Geen enkel andere wijnregio ter wereld produceert dan ook zoveel topwijnen als Bordeaux. De stad is absoluut de moeite waard voor een stedentrip en ook de natuur in omgeving is er prachtig, maar in dit artikel lees je alles over het wijnmuseum in Bordeaux.

Het wijnmuseaum van Bordeaux

Als wijnliefhebber moet je ooit in je leven een bezoekje brengen aan La Cité du Vin: het wijnmuseaum van Bordeaux. La Cité du Vin ligt in de stad Bordeaux, aan de oevers van de Garonne. Naast dat het een ode aan de wijncultuur is, is het ook een imposant architectonisch bouwwerk. Vanaf de brug Chaban-Delmas heb je een prachtig uitzicht op dit gebouw van wel 55 meter hoog, ook wel het ‘Guggenheim van de wijn’ genoemd. Geniet van het prachtige uitzicht op de achtste verdieping en proef de heerlijke Bordeaux wijn.


Lees ook: Lekker eten in Bordeaux: vijf restauranttips

wijn-proeven-bordeaux

wijnmuseum-bordeaux

vakantie-bordeaux

Wat te doen in La Cité du Vin?

La Cité du Vin is zeker een bezoekje waard als je in de buurt bent. Je maakt een levendige, adembenemende reis door de wereld van wijn en cultuur. En heb je geen vakantiedagen meer over? Breng dan alvast een virtueel bezoekje aan het museum.

  1. Audiotour

Inbegrepen bij je entreeprijs zit een zogenaamde travel companion en een gratis glas wijn. De travel companion is een audiogids die je door het museum leidt. Deze tour is beschikbaar in acht verschillende talen, waaronder Nederlands.

  1. Workshop

Gedurende het jaar zijn er verschillende workshops te volgen. Deze zitten niet bij je entreeprijs inbegrepen maar zijn het zeker waard om te overwegen. Zo kun je bijvoorbeeld de multi-sensory workshop waarmee je een reis rond de wereld maakt en wijnen uit verschillende landen proeft of de familieworkshop, geschikt voor kinderen vanaf zes jaar.

  1. De World Wine Tour

Tijdens deze helikopter-tour ‘vlieg’ je over twintig verschillende wijnregio’s en leer je over de verassend gevarieerde wijngaardomstandigheden overal ter wereld.

  1. The Buffet of the Five Sense

Hoe intimiderend wijnproeven soms ook kan lijken, het gaat vooral om het vinden van de juiste woorden om alle verschillende smaken en aroma’s te beschrijven. Tijdens het ‘buffet van de vijf zintuigen’ leer je meer over wijnproeven het en omschrijven hiervan.

  1. De Belvedere

Op de achtste verdieping van La Cité du Vin bevindt zich een proeflokaal met glazen wanden waar je een panorama-uitzicht over Bordeaux en de Garonne hebt. Er hangen honderden wijnflessen aan het plafond en je waant je dan ook haast in een wijn-hemel. Drink een glaasje wijn (inbegrepen in je ticket) en geniet van het uitzicht.

stedentrip-bordeaux-wijn

wijnreis-bordeaux

wijnmuseaum-bordeaux

Wijnreis Bordeaux

De Bordeaux wijnstreek in opgedeeld in acht wijndistricten: Médoc, Graves, Sauternes, Bourg en Blaye, Libournais, Entre-Deux-Mers, Bergerac en omgeving Bordeaux. Elk gebied produceert een specifieke wijn met eigen smaken. De wereldberoemde Bordeaux wijnstreek ligt aan drie rivieren; Garonne, de Dordogne en de Girone. De rivieren hebben veel invloed op de omliggende grond waar de druiven op verbouwd worden. Over het algemeen zijn Bordeaux wijnen de beste wijnen ter wereld. Het klimaat van Bordeaux is gunstig omdat de temperatuur niet heel veel schommelt. Op zoek naar de beste wijnhuizen van Bordeaux? Enkele populaire zijn: Château Pape Clément, L.O Wine en Chateau Haut Brion. Wijn excursies zijn onder andere te boeken via Get Your Guide. Ook aan kleine wijnboeren in Bordeaux is geen gebrek.

Stedentrip Bordeaux

Bordeaux wordt de tweede mooiste stad van Frankrijk genoemd en is bekroond als beste Europese bestemming van 2015. Ik vond het een fijne stad voor een stedentrip van een aantal dagen. Er zijn een handjevol bezienswaardigheden, maar je kunt er bovenal lekker eten, winkelen, op het terras zitten met een glas wijn en er op uit gaan in de omgeving. De stad bestaat uit twee delen, gescheiden door de rivier. Aan de ene kant ligt het oude centrum en aan de andere kant een rauwer deel van de stad. Over de river loopt de brug Pont de Pierre. Niemand minder dan Napoleon gaf de opdracht voor de bouw van deze brug. Ben je in Bordeaux dan kan een wijnproeverij niet ontbreken. Bij het toerisme kantoor kun je bijvoorbeeld verschillende tours boeken naar wijngebieden buiten de stad. Naast het grote wijnmuseum in Bordeaux  is er ook een klein wijnmuseum: Musée des Vinswaar je kunt lezen over de geschiedenis van de Bordeaux wijnen.

Overnachten bij een wijngaard

Slapen tussen de wijngaarden in de Bordeaux? Wijntoerisme is ongekend populair en wijnboeren stellen graag hun terrein beschikbaar als accommodatie. Er zijn een tal van vakantiehuizen en B&B's in de omgeving. Op zoek naar een bijzondere accommodatie in de Bordeaux? In een wijnregio als Bordeaux is er niks leuker dan om te overnachten bij een wijn Chateau. 

Bijzonder overnachten bij een wijn Chateau in de Bordeaux

la cité du vin

museum-bordeaux

wijnmuseum

la cité du vin