Een tijdje terug heb ik tijdens de zomer een week lang gekampeerd in Schotland. Helemaal wild. In de vrije natuur. Ik ging van 1 x kamperen tijdens schoolkamp en een keer met een vriendinnetje mee, naar wild kamperen in de vrije natuur. En toegegeven, voor de reis zag ik daar best wel tegen op. Maar uiteindelijk waren alle campings in Schotland vol in de zomer en had ik sowieso weinig andere keus dan kamperen in de vrije natuur.

De regel van wild kamperen in de vrije natuur

Op de eerste kampeerdag vinden we pas laat een kampeerplek. Het is al donker en ik heb de omgeving niet echt kunne bekijken. Maar nu word ik wakker van de warmte, en van de felle zon, en ik weet niet hoe snel ik de tent open moet ritsen. Mijn hemel. Wat is het hier mooi. Onze tent ligt op kiezels maar het voelt toch zacht aan. De mist trekt vrij snel weg en het spiegelgladde water komt te voor schijn. Dit is een de grootste voordelen van kamperen in het wild. De rust, het in de natuur zijn en het ongerepte. In dit artikel deel ik mijn ervaring en een aantal tips en tricks voor als je ook een keertje wil kamperen in het wild!


Lees ook: 50 onmisbare spullen als je gaat kamperen

wildkamperen-tips

Wild kamperen in Europa tips

Bovenstaande is voor mij een moment van ultiem geluk. Van ontspanning en van vrij zijn. En daarom vind ik dat iedereen een keer moet gaan wild kamperen in de vrije natuur. Wel op een aantal voorwaarden uiteraard. Wil je slapen in de natuur dan is het logisch dat je respect voor haar hebt, haar goed behandeld.

Waar in Europa mag je wild kamperen?

Wild kamperen is ergens overnachten op niet aangewezen locaties. Doe je dit voor een nachtje dan wordt dit bivakkeren (van 19u tot 9u mag je ergens kamperen) genoemd. De regels hiervoor zijn minder streng dan bij langer wild kamperen.

Op de meeste plekken in Europa is het niet toegestaan zomaar ergens je tent neer te zetten. In België en Luxemburg moet toestemming worden gevraagd worden aan de boswachter of de eigenaar voordat je ergens je tent mag plaatsen. Nederland heeft op initiatief van Staatsbosbeheer wel kampeerterreinen, waar je legaal en gratis kunt semi-wildkamperen. Onder andere in Finland, Schotland, Zweden, Turkije en Noorwegen is wildkamperen onder voorwaarden wél toegestaan. Je mag hier particuliere grond betreden om van de vrije natuur te genieten: fietsen, wandelen, varen en zwemmen is toegestaan. En je mag de tent opzetten met als voorwaarde dat er geen schade aan de natuur of aan landbouw wordt aangericht, en dat niemand wordt gestoord. Jagen en vissen is sowieso niet toegestaan. Vuur maken mag in veel gevallen ook niet (vooral in Nationale parken), of het is beperkt toegestaan op aangewezen plekken.

Landen waar wild kamperen is toegestaan:

 • Turkije
 • Georgië
 • Zweden
 • Finland
 • Letland
 • Litouwen
 • Estland
 • Noorwegen
 • IJsland
 • Polen
 • Groenland
 • Frankrijk – legaal bivakkeren op 1 uur wandelafstand van weg.
 • Oostenrijk –  bivakkeren is toegestaan
 • Zwitserland – buiten natuurreservaten is wild kamperen toegestaan, zolang 100m van water verwijderd.

Zorg voor een goede ondergrond

Een goede nachtrust doet wonderen en omdat je met wild kamperen vrij weinig aan de omgeving kunt veranderen ís het handig om zelf een stevig matje mee te nemen. Gras, zand of iets anders kan koud en hard zijn en uit eigen ervaring zeg ik: dat is een drama. Zelf gebruik ik een stevig matje als ondergrond en om op te slapen.

Overnacht in de buurt van water, maar niet té dichtbij

In Schotland sliepen we een aantal keer aan de welbekende ‘loch’s’ en hoewel dat prachtig was, in combinatie met bos en zomer is dat ‘s avonds bijna niet te doen qua midgets. Deze mini-muggen zijn echt terror beesten waardoor je echt niet lekker buiten kunt zitten. Vuur of geurkaarsen helpen even min. Toch is het handig wat water in de beurt te hebben. In Zweden of bijvoorbeeld Groenland kun je het op veel plekken zelfs drinken. Daarnaast is het fijn je spullen, en jezelf, een beetje te kunnen wassen!

Neem toch die geurkaasen mee

Misschien helpen ze dat niet heel goed tegen midgets, andere dieren blijven wel sneller uit de buurt. Citrus vinden wespen bijvoorbeeld niet heel fijn. En een kaarsje ‘s avonds is toch ook wel heel gezellig. Let er op dat deze niet om kan vallen.

En vergeet vooral toiletpapier niet

De nachtmerrie van elke vrouw (toch?), voor mij in elk geval. Geen toilet in de buurt. Thank god dat Schotland overal in de steden openbare toiletten en zelfs douches heeft! Papier of vochtige doekjes zijn echt je redding tijdens het wild-kamperen. Net als desinfecterende zeep trouwens.


De wildkamperen inpaklijst

 • Tent, / hangmat met klamboe
 • Slaapzak
 • Slaapmatje
 • Zaklamp (nog handiger, eentje voor op je hoofd)
 • Deo, droogshampoo, cremé, desinfecterende gel, vochtige doekjes.
 • Scherp zakmes
 • Zakken voor afval
 • Kaarsen
 • Bij vulbaar flesje (water)
 • Slippers
 • Aansteker
 • Blikopener
 • Handdoek

Ga je hiken met een backpack maar weet je niet precies wat allemaal handig is om mee te nemen? Bekijk dan eens deze handige checklist van Mooji.nl. Voor de eerste keer wild kamperen is voor de meeste  misschien eerst even door de zure appel heen bijten. Maar kamperen in de vrije natuur is een van mooiste manieren van reizen.


Meer leesmateriaal: Makkelijke recepten voor op de camping of boot

qw6ehlPcovIWcU1KJzeIHV6X2xTUiBh65IXoS1L8WDuOFuvp54jJtKmAPK1vil6oxlBV9iHqdxnO94XnrfSarRjevMc-pLkxORImGw6KzAvEi_nBC0tBkemv8QKmDGVQLBiSUbsQbs9vanz_zAbtDi3eDQ6WlTjgSCViZtFaN3kR1zuyyH9zZV_KLlUqr-DNfro4Pg4Ct_HuuVdv-FZP09SU9zzBVA5MMwmZS8uo5g4z49AmONqIE9VuO5s3gVSTR97KiDdFqDa6t9UHJCcj9aGLCQ28xnT4a9k4AOiF6IClQBie7Nf_awOXAZB56KSHbTJSn0UEH2HErsR7EDhK56NKUi5erPridLlAegSzCqBmhlmikw2kwXoFw3JJP3bNneVp9dPpJ5UjdPA57B8tWYlimxGUBd--PjrRxiBY9d7PiN8OMZ-YEEQhHyUVWINBBrODYKWuC3BNlsOxiWGvXCFc77Guz3vslynnXU3YW8N4AkcETsm3B1A0tIyU8w2iQVxVKtDQoYvLzv_rKBR3KyfgHZizR6eyEfPq2ZwcGkqmaPwS2JBQmSQBSMz8uDslEZ3xrax582twtzJ1ED35cXz5HfZcO3NROoP6qrKnddm9gWx4Ofqg4B6EeN7BlnVw3YocTSj58JyAgf57UwH3XwtTxZ8iVEOY6A=w997-h665-no.jpg

wild-kamperen-europa

9 thoughts on “Wild kamperen in de vrije natuur: tips & tricks”

  1. ‘Gewoon’ kamperen vind ik ook heel leuk! Vaak wat gezelliger, met z’n allen op een camping, spelletjes spelen =D Noorwegen lijkt me ook prachtig om te kamperen!

 1. Pingback: July Pleasures: zomer & eetdates -
 2. Zelf ga ik een paar keer per jaar hiken met vrienden. Tot nu toe in Belgie, Luxemburg, Frankrijk en Duitsland. Overal wildkamperen en nog nooit een bekeuring gekregen of weggestuurd. Zolang je een enigszins discrete plek uitzoekt en, als je een kampvuur maakt, dit redelijk klein houdt, hoef je echt niet bang te zijn voor boswachters o.i.d..!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.