Nee, ik ga je niet vertellen dat je elke dag 10 kilometer moet gaan hardlopen terwijl je op reis bent (mag wel natuurlijk). Ik ga je wel een paar simpele tips geven over hoe je je fitter kunt voelen. Een reis is soms een hele inspanning en zeker als je vaker weggaat mag je extra lief zijn voor jezelf. Zo blijf je ook op reis fit:

Zo blijf je ook op reis fit

Het is vaak een tweestrijd: op reis of vakantie wil je genieten, ontspannen en nergens aan denken. Vaak staat dat gelijk aan niet sporten en heel veel eten. Aan mezelf merk ik dat dit even leuk is, maar dat vooral mijn lichaam daar snel klaar mee is. Uiteindelijk ben ik alleen maar moe en dan is weer zonde van de reis. Daarom hanteer ik meestal een maar ‘regeltjes’ waar ik veel blijer van word:

zo-blijf-je-ook-op-reis-fit

Sta bijtijds op

Je voelt je lekkerder, fitten en je hebt meer energie als je vroeg op staat. Zet je wekker, snooze even, drink een kop thee en spring onder die douche. Je hebt meer aan je dag, het is ‘s ochtends rustig, als je in een stad bent, en je hebt alle tijd voor een rustig ontbijt. Wel handig om ook ‘s avonds betijds het bed in te duiken.

Ontbijt elke dag goed

Met goed bedoel ik niet per se heel veel, wel gezond. Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag; Ontbijt als een keizer, lunch als een prins, dineer als een bedelaar. Zorg voor een gezonde basis ‘s ochtends, drink goed maar sla die -niet-verse-jus-d’orange-over-  dit zorgt meteen voor een suikerdip. Kies voor verse sappen, thee en vers fruit, gekookt ei en yoghurt. Pas op met cruseli’s, deze zijn niet zo healthy. 100 procent gezond hoeft natuurlijk ook niet, zorg dat je een goede basis hebt en wissel af. De ene dag wel een chocolade croissant, de andere dag liever niet.

Neem gezonde tussendoortjes mee

Zelf heb ik het geluk tijdens een drukke reis niet veel trek te hebben. Behoefte aan een grote lunch heb ik vaak ook niet. Wat ik wel vaak doe is fruit meenemen, van de lokale markt bijvoorbeeld. Dol. Op. Fruit.

Dineer lekker vroeg

Vroeg? Ja, laat eten is heel gewoon in warme landen, heel goed is het vaak niet. ‘Wij’ Nederlanders zijn vaak niet gewend om 10 uur pas te gaan eten en ons lichaam dus ook niet. We hebben eerder trek en slapen met een (zeer) gevulde maag is niet heel fijn. Ik vind het zelf altijd jammer een hele dag te wachten op het diner, ik kijk er altijd enorm naar uit,  ik vind fijn als ik nog kan zien wat ik eet en ik geniet nog lang na als ik ook vroeg klaar ben met eten. Win. Win.

Neem (veel) kleine porties & geniet van elke hap

Mijn tandarts is er niet heel blij mee, maar ik eet over de dag vooral vaak. Kleine beetjes en daarom kan ik geen enorme maaltijden meer op. Ik zit sneller vol en kan eten makkelijker afslaan. Ik wil alles proeven en doe dat ook. Sharing is caring is the key.

Geef je eetwensen (van te voren) door

Mijn eerste gedachte was; op reis doe ik niet moeilijk en eet ik wat er gemaakt wordt. Wrong. Geef juíst door aan hotels, in het vliegtuig, in restaurants dat je vegetarisch eet, vegan bent, geen gluten wil, allergisch bent voor lactose. Het is nog gewoon op vlees en vis te eten terwijl het gewoon zou moeten zijn dat je dat niet eet. Maak een statement, zorg voor verandering, blijf bij je eigen gewoontes.

Beweeg, beweeg!

Vooral op citytrip loop je soms de benen uit je leven. Good job! Vergeet de metro, skip de lift, duik dat zwembad in, beklim die berg!

zo-blijf-je-ook-op-reis-fit
zo-blijf-je-ook-op-reis-fit

Gezond ontbijt in Israël is niet moeilijk. Mierzoet, sappig fruit, enorme dadels, geperst bietensap en noten.
Kan dit elke dag?

7 thoughts on “Health: Zó blijf je ook op reis fit”

  1. Vroeg opstaan helpt zeker! Vooral met roadtrips kan ik echt ongezond bezig zijn. Ieder half uur ‘vieren’ dat je weer wat kilometers kunt afstrepen met een zakje chips of een reep chocola. O ja, en de koffie/energy drank om wakker te blijven niet te vergeten ;p

  2. Fijne tips! Op reis beweeg ik over het algemeen veel meer dan thuis op het werk aan mijn bureau. Daardoor denk ik soms dat ik ook meer kan eten, maar ik voel me er toch altijd beter bij om bij mijn eigen ritme te blijven. Of ik moet daarna de extra kilo’s op de terugweg voor lief nemen, en dat liever niet 😉 En gezonde dingen soals fruit en sapjes zijn vaak in een warme omgeving veel lekkerder dan gesmolten choco.

  3. Ik vind het toch altijd wel lastig hoor, gezond eten op reis. Vooral ontbijt in hotels vind ik lastig. Ben net terug uit Portugal en daar was dat meestal van dat hele luchtige witbrood, croissants en mierzoete broodjes met kokos of spijs erin – daar kan ik echt niks mee sochtends. Gelukkig ook 2x een appartement gehad waar we lekker zelf gekookt hebben, bevalt me stukken beter:) Verder heb ik geprobeerd iedere dag de 7 minutes workout te doen, dat scheelde voor mijn fitheidgevoel iig een hele hoop! En verder lekker veel lopen en zwemmen..

    1. Voor de eerste ochtend is dat leuk maar als ik dag elke dag eet word ik ZO moe! Maar gezond aanbod is er niet echt. Soms koop ik dat wat in de (super)markt en ik kreeg net een tip van iemand die zelf roggebrood mee neemt. Knäckebröd is ook makkelijk zelf mee te nemen!

  4. Omdat ik meer loop en daardoor meer beweeg heb ik nooit het gevoel aan te komen op vakantie. Terwijl ik op vakantie nooit een dessert of wijntje oversla 😉 Een goede balans is inderdaad van belang; niet elke dag pain au chocolat en voldoende blijven drinken. Omdat ik zelf niet zo van het witte brood ben neem ik op langere reizen vaak een pakje roggebrood mee.

    1. Dat witte brood is wel een dingetje inderdaad. Vreselijk! Alleen voor het avondeten met olijfolie vind ik dat heerlijk. Ik neem vaak yoghurt als dat er is ‘s ochtends. Slim om toch wat mee te nemen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.