Voedselverspilling, misschien niet het eerste waar je aan je denkt tijdens je reis. Toch is het iets wat mij steeds vaker bezig houd. Thuis let ik er op dat ik geen eten weggooi en uiteraard probeer ik op reis niet anders te doen. Zo zijn er een aanal simpele dingen die je kunt doen  om voedselverspilling tegen te gaan. Mijn tips lees je hieronder.

Zo voorkom je voedselverspilling tijdens je reis

Inmiddels gooien we netjes ons eigen afval in de prullenbak of nemen dit mee als de prullenbak vol zit. Toch liggen de stranden – ook in Nederland – nog steeds vol met troep. Blijkbaar is een artikel als deze dus nog steeds nodig. Bovendien gooien we in Nederland elke dag ontzettend veel eten weg, en als we op vakantie zijn onbewust misschien nog wel meer. Een all-inclusive restaurant klinkt voor sommige mensen misschien leuk, maar helaas wordt juist in dit soort restaurants heel veel eten weggegooid. Extra tip: zorg er ook voor dat je de laatste dagen voor je vakantie de koelkast leeg eet, zonde om op de laatste dag alles weg te gooien. Veel eten kun je trouwens makkelijk invriezen.


Lees meer: Makkelijke recepten voor op de camping of boot

Kook eens een avondje zelf

Mijn ervaring is dat als je ergens te gast komt ze je graag alles willen laten proeven. Super lief en gastvrij, maar vaak is het gewoonweg veel te veel. Elk avond uit eten gaan is een van de grootste voordelen van op vakantie gaan. Ik ben er echter fan van om zelf ook eens een maaltijd op tafel te zetten. Ik struin dan de markt af naar lokale producten en probeer iets uit wat ik eerder heb gegeten. Een risotto met paddestoelen uit de buurt bijvoorbeeld. Je kunt zelf bepalen hoeveel je maakt en je zult niet snel veel te veel eten hebben. In restaurants kunnen ze geen nee verkopen, dus er wordt altijd extra veel ingekocht. Meestal slaap ik in een Bed & Breakfast of via Airbnb dus een tuin/balkon en keuken zijn er dan vaak wel.

Geef in restaurants aan wat je wel en niet wilt

Misschien is het iets heel Hollands, maar we geven het vaak niet aan als we iets niet lekker vinden en laten het achteraf wel liggen. Wanneer iets op je bord ligt wordt het sowieso weggegooid! Het is helemaal niet onbeleefd om te vragen of er iets weggelaten kan worden. Zo hoef ik geen slagroom maar krijg je dat wel altijd bij een dessert. Ik vraag dan van te voren of ze dit weg willen laten. Een kleine druppel wellicht, maar het is ook maar een kleine moeite. Ben je een kleine eter, lust je geen ui of eet je al dat brood toch niet op? Geef dat dan aan, het restaurant haalt liever ook geen half-volle borden op natuurlijk. Vraag ook om een doggy bag als je eten over hebt! Tip: probeer als het kan te reserveren, wanneer iedereen dat doet kunnen restaurants veel beter inschatten hoeveel mensen er komen eten.

Vermijd all-you-can-eat plekken

De all you can eat plekken zijn ideaal om zo veel mogelijk voedsel te verspillen. Je zult ook wel gemerkt hebben dat er nooit lege schalen liggen omdat alles constant wordt aangevuld. En dan ook helemaal, zelfs als iedereen al bijna uitgegeten is. Alles wat er op de schalen ligt gaat later zo de prullenbak in. Bij gewone restaurants gaat dit op bestelling. Heb je een ontbijtbuffet? Kies dan juist voor de kapjes brood die mensen vaak laten liggen (terwijl die het lekkerst zijn?!).

Gebruik de LifeStraw waterfilter

Met het gebruiken van water verspil je niet direct iets, zeker niet als je uit de kraan kunt drinken. Vaak moet je echter een fles water kopen wat veel plastic kost. Bovendien moet al dit water gefilterd worden wat een grote inspanning is. Wist je dat je ook zelf heel makkelijk je water kunt filteren? De LifeStraw Go waterfles is voorzien van een eigen filter.

De fles filtert 99,9999 % van de bacteriën en micro-organismen, zoals de E. Coli bacterie. Daarnaast overtreft LifeStraw de strenge normen voor waterfiltratie van de EPA-richtlijnen voor Escherichia coli en Cryptosporidium cysten. Zegt je misschien niet heel veel, maar de filter is enorm goed getest en goedgekeurd waardoor je niet bang hoeft te zijn om toch ziek te worden. Na het drinken van 1000 liter komt er automatisch geen water meer door de filter. Om de Allerkleinste virussen te doden adviseert Better Places om naast de Lifestraw ook gebruik te maken van Hadex.


Better Places streeft ernaar dat reizigers in 2020 geen (wegwerp) plastic waterflessen meer gebruiken tijdens hun rondreizen. Met het kopen van de LifeStraw waterfles steun je ook kinderen in Kenia en India die niet standaard toegang hebben tot schoon drinkwater.

Neem het eten dat er lelijk uit ziet (maar nog prima smaakt)

Komkommer moeten kaarsrecht zijn, paprika’s mooi rood en avocado’s precies eetrijp. Alles voor het oog. In Nederland willen we alleen het mooiste voedsel, wat dus eigenlijk helemaal niet natuurlijk is. Gelukkig is perfect voedsel in het buitenland minder een trend dan in Nederland. Kies voor een losse banaan of ander eten dat nog prima is, maar er niet zo mooi bij ligt als de rest. En juist wel die gekke wortels of misvormde appel. Desnoods maak je er gewoon soep van. En je kunt altijd een klein stukje wegsnijden. Ook met verpakkingen waar misschien een deukje in zit is vaak verder ook niks mis.

Neem zelf een koeltas mee

Het hangt een klein beetje van het soort reis af dat je maakt, maar een koelzak is vrijwel altijd handig en makkelijk mee te nemen. Voor een road trip of kampeer vakantie is het sowieso een must. Maar ook als je aan de andere kant van de wereld zit komt zoiets vaak wel van pas. Eten blijft langer houdbaar waardoor je er langer van kunt genieten.

Deel eten dat je over hebt uit

Ben je op rondreis en kun je het overgebleven eten niet mee nemen? Vraag dan rond of er mensen zijn die het nog wel graag willen. Medereizigers, de eigenaren van je accommodatie of de lokale bevloking bijvoorbeeld. Is het eten echt niet meer goed, vraag dan of er iemand misschien dieren heeft die het eten mag hebben.


Lees ook: Op reis gaan en tegelijk de plastic soep verminderen, zo doe je dat

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.