Dat Aruba meer is dan alleen bounty zandstranden wist je waarschijnlijk al. De gehele noord en oostkant van het eiland bestaat uit rotsen, koraal, grotten en andere ruige natuur. Hier ligt Arikok National Park. Een indrukwekkend gebied om te verkennen, en dat kan op diverse manieren. Het is leuk om er een ochtend te spenderen met een tour tijdens een vakantie op Aruba, outdoor liefhebbers kunnen er toffe hikes doen en dieren spotten. Daarnaast zijn er ook historische muurtekeningen te zien. Lees onze tips voor een bezoek aan Arikok op Aruba.

Arikok op Aruba


De ruige natuur in het midden en noorden van Aruba ontdek je in een jeep, mountainbike of te voet. Er worden ook excursies met paarden aangeboden maar het is veel te warm om een zware tocht te maken met mensen op hun rug. Doe dat dus niet. Het is veel toffer om zelf het gebied te verkennen!

Het natuurgebied beslaat bijna 20% van het hele eiland, dit is zo'n 34 km². Je kan het best in de ochtend dit gebied bezoeken, in verband met de warmte op Aruba. Het is de thuisbasis van verschillende zeldzame dieren en planten. Verder vind je er grotten, originele Arubaanse rotstekeningen, baaitjes, cactussen, natural pools en een ruig landschap van onder andere lava, kalksteenrotsen en versteend koraal. Vanaf het hoger gelegen deel heb je een enorm uitzicht. Je kunt zelfs aan alle kanten de zee zien. De grootste en hoogste heuvels van het eiland maken ook deel van het park, de Arikokheuvel is 176 meter hoog en de Jamanotaheuvel is 188 meter hoog. Verken Arikok met eigen auto, te voet, mountainbike of met een jeeptour.

Toegang tot het natuurpark

Omdat Arikok beschermd natuurgebied is kun je er niet zomaar naar toe. Er zijn twee ingangen waarvan San Fuego Entrance de hoofdingang is. Deze ingang ligt ongeveer in het midden van Arikok. Vader Piet-ingang ligt in het zuidoosten. Je betaald ongeveer 15 US dollar (ongeveer € 13,50,-) Kinderen zijn gratis (2024). Vanaf 08:00 's ochtends kun je naar binnen en om 15:00 gaan de poorten naar binnen dicht. Je kunt er dan nog wel uit. Wandelaars kunnen al eerder naar binnen. Ga zo vroeg mogelijk en neem veel water en wat te eten mee. Er zijn geen restaurants. De opbrengst van de gevraagde toegangsprijs voor het natuurpark gaat naar het behoud van het park, educatieve programma’s en de dieren.

dieren op Aruba

aruba flora en fauna

Met eigen auto

Je kunt met een normale huurauto het natuurgebied verkennen. Vanaf de hoofdingang naar Boca Prins loopt er een asfalt weg, de Northern Loop. Verder is het ruig terrein maar op sommige plekken wordt elke dag gereden waardoor er toch soort van wegen zijn ontstaan, Southern Loop. Het is niet aan te raden om van deze paden af te wijken. Een SUV huren of een jeep is zeker aan te raden, ook omdat er veel stenen en kuilen in de weg zitten. Wij huren onze auto via Sunny Cars. Een auto is sowieso handig om naar de ingang en het bezoekerscentrum te rijden.

Wandelen in Arikok

Er zijn talloze wandelroutes die door het national park gaan. Deze worden aangegeven door middel van paaltjes en de kleuren groen, blauw en rood. Deze laatste is voor langere wandelingen van meer dan een uur. Het is slim om een dag van te voren naar het bezoekerscentrum te gaan, een routemap op te halen en alvast een toegangskaart te kopen voor wanneer je vroeg op pad wilt gaan. Het is een aanrader om met een lokale Ranger te gaan wandelen, hij of zij kan je namelijk alles vertellen over de planten en dieren in Arikok! Bovendien vind je dan de mooiste plekken. Op AllTrails en Komoot staan ook wandelroutes die je kunt downloaden.

Jeep tour

Met een jeep tour kun je in korte tijd regelijk veel van Arikok National Park zien. Je bezoekt een aantal bekende plekken zoals de Natural Pools, de grotten en stranden. Er zijn meerdere tours en dus routes die je kunt doen. Deze zijn bijvoorbeeld te boeken via De Palm Tours Aruba en ABC Tours Aruba.

jeeptour Aruba

grotten op Aruba

dieren op Aruba

Dieren op Aruba

Wanneer je in de ochtend gaat wandelen op Aruba in Arikok dan is de kans het grootst dat je dieren tegen zult komen. Zo zijn er veel bijzondere vogelsoorten hagedissen en de Arubaanse ratelslang. Deze komt alleen op Aruba voor! Tijdens het wandelen zul je zeker de fel blauwe Aruba-renhagedis zien. De Warawara is een roofvogel welke steeds meer voorkomt in Arikok. Andere vogelsoorten zijn de mooie Oranje Troepiaal en kleurrijke macau papegaaien. kolibries en pelikanen komen meer in tropische tuinen voor en pelikanen bij de zee. Aruba kent zo'n 280 vogelsoorten in totaal! Arikok National Park is de thuisbasis voor zeldzame, inheemse dieren, bomen- en plantensoorten die je alleen op Aruba vindt.

Mooiste plekken in Arikok

Omdat Arikok National Park ongeveer 20% van het eiland beslaat zijn veel mooie plekken dus ook hier te vinden. Conchi is wellicht de meest bekende plek, dit is een natural pool waar je zelfs even in kunt. Andicuri Beach is een van de mooiste stranden aan de noordkant, en de locals komen hier graag. Je komt er alleen via een onverharde weg. Het zandstrand ligt in een grote baai omringt door kliffen. Als er golven zijn wordt er gesurft en worden er body boarding wedstrijden gehouden. Een plek voor professionele surfers is Dos Playa. Twee grote zandstranden naast elkaar waar men alleen te voet komt. Boca Prins mag dan een van de mooiste stranden van Aruba zijn, het is er te gevaarlijk om te zwemmen. Er zit wel een restaurant bij dit strand.

De Quadirikiri Cave zijn kalkstenen grotten welke je kunt bezoeken. De grotten bestaan uit stalactieten, stalagmieten en door de gaten bovenin krijg je prachtig lichtinval. Bij deze grotten zie je Indiaanse rotstekeningen op de wanden. Voorheen was er een grote natuurlijke brug op Aruba maar deze is ingestort, er is nog wel een kleine versie.

stranden Aruba

doen op Aruba

Hooiberg Casibari Rock Formations

Een extra tip want deze plekken horen niet bij Arikok, maar liggen wel dichtbij en zijn een bezoek waard. Het landschap op Aruba is op veel plekken dor, ruig en op soms heuvelachtig. Zo vind je op het eiland de 167 meter hoge Hooiberg, bestaande uit granietachtige gesteente met witte kalkaders. Deze komt behalve op IJsland nergens anders ter wereld voor. Je kunt de hooiberg beklimmen door middel van traptreden, maar het uitzicht vanaf een ander punt is misschien wel mooier. Ga hiervoor naar naar de Casibari Rock Formations. Hier kun je naar boven lopen en vanaf de hoogste rots heb je een wonderlijk uitzicht over het hele eiland. Deze rotsen zijn ook uniek op de Cariben! Op Bonaire of Curaçao heb je ze namelijk niet.

Overnachten bij Santa Lucia

Voor wie dol is op natuur en wilt genieten van de rust op Aruba is een verblijf bij Santa Lucia een aanrader. Dit landhuis ligt in het midden van Aruba, vrijwel tegen het natuurgebied van Arikok aan. Santa Lucia bestaat uit een geel huisje, een rode en blauwe, geschikt voor twee personen. Je kunt er zelf koken als je wilt want de huisjes zijn voorzien van een keuken met Amerikaanse koelkast, magnetron, koffiezetapparaat en kookplaat. Op het boetiekresort (alleen voor volwassenen) vind je een heerlijk zwembad met uitzicht op de vele cactussen.

Je vakantie Aruba

Aruba kun je het hele jaar door bezoeken, maar de beste reistijd voor een bezoek aan Arikok national Park is december tot en met april. Het regenseizoen is dan net voorbij, het natuurgebied is dan het meest groen en de dieren zijn het meest levendig. Trek voor een vakantie Aruba minstens een week uit. Combineer je natuur op Aruba met strand en misschien wel duiken? Dan kun je zeker langer blijven! Boek je vakantie Aruba met TUI of los met KLM en Booking.com. Lees hier onze tips voor accommodaties op Aruba.

natural pool aruba

Casibari Rock Formations

landschap aruba

huurauto-aruba

overnachten aruba