Symi is een van de mooiste kleine eilandjes van Griekenland. Je kunt het voor een weekend of dagtrip bezoeken vanuit Rhodos of Kos.  Waarom je Symi moet bezoeken? Vanwege de kleurrijk huisjes en het fijne sfeertje! Je vindt het vlak voor de kust van Turkije en kunt er alleen met een boot naar toe.

Tips voor een trip naar Symi


Het eiland heeft een oppervlakte van 65,754 km² en het hoogste punt ligt op 616 meter. Verreweg het grootste deel is niet bewoond maar rondom de de haven wel en deze is erg pittoresk! Het eiland heeft geen luchthaven en je komt er dus alleen met een boot. Het is een van de onbekendere Griekse eilanden. Hierdoor is het er vaak nog relatief rustig!  Zeker wanneer je er 2 of 3 dagen verblijft

Waar ligt Symi eiland?

Symi ligt dus vrij afgelegen, het is onderdeel van de Dodekanesos en gelegen in de oostelijke Egeïsche Zee. Gewoonweg voor de kust van Turkije (Marmaris), 12 kilometer boven Rhodos en onder Kos. Het dorp Symi ligt aan de noordkant van het gelijknamige eiland. Er gaan verschillende Ferries naar andere Dodekanesos eilanden. Symi wordt ook wel een geschreven als Simi of Syme.

➞ Vakantie naar Rhodos
➞ De mooiste eilanden van Griekenland

semi-griekenland

Symi bezienswaardigheden

Is Symi leuk?

Dat Symi leuk is zie je al direct wanneer het dorp vanaf de boot in beeld komt. Het is namelijk tegen de heuvel gebouwd en de huizen hebben allemaal pastelkleuren. Aan de haven zitten overal gezellig terrasjes. Veel Grieken komen hier voor een weekendje weg en de sfeer is daarom zeer ontspannen. Het ultieme Mediterraanse vakantiegevoel! Het stadje bestaat uit twee delen: Ano Symi dat hoog ligt, en Gialos, het deel aan het water. Ondanks toerisme is het traditionele stijl behouden gebleven. Daarmee heeft Symi misschien wel de mooiste haven van Griekenland.

Wat moet je doen op Symi?

Op Symi hoef je vooral niet heel veel. Er zijn namelijk geen grote bezienswaardigheden, dat is het dorpje op zichzelf al. Dwaal rond langs de boulevard en door de straatjes, plof neer op een terrasje en ga even lokale souveniertje winkel in. Je kunt hier heel goed kruiden kopen, bijvoorbeeld tijm, oregano die er in de bergen groeien. Ook hebben ze er geweldige honing en keramiek. Smyi wordt ook wel het sponseiland genoemd omdat ze hier veel zeesponzen verkopen (dit zijn dierlijke wezen uit de zee dus koop ze niet).

Een bezienswaardigheid in het zuiden van het eiland is het Panormitis-klooster. Het heeft een mooie klokkentoren en een prachtige kerk uit de 12e eeuw. Veel gelovigen komen hier naar om toe Byzantijnse fresco's en de gegraveerde tempel met goud die bewonderen.

Je kunt op een paar plekken omhoog lopen om het havenstadje van boven te bewonderen. Beklim bijvoorbeeld de gele Heilige Mariakerk of Stairs to Ano Simi. Het binnenland is erg kaal en er zijn in het verleden veel bomen gekapt. Je hebt er wel mooi baaien met helder blauw water! Bij Symi zelf is een strand genaamd Sarah Beach maar hier kun je niet echt makkelijk het water in. Pedi is een ander dorpje met een toegankelijk strand. Wil je zwemmen dan kun je het best een boot-tour boeken met zwemstop bij St. George Bay aan de oostkust.

➞ Wat te doen in Rhodos Stad?

simi

symi-bezienswaardigheden

Hoe lang varen van Rhodos naar Symi?

Je kunt vanaf de eilanden Samos, Chios, Lesbos, Ikaria en Kos de boot nemen. Maar de veel mensen komen vanuit Rhodos dat het meest dichtbij ligt. Met de snelle ferry ben je in 50 minuten tot 1 uur en 20 minuten van Rhodos naar Symi. Wil je met deze boot zorg dan dat je van te voren een kaartje koopt. Dit kan bij Sebeco Lines, Blue Star Ferries, Sea Dreams, Dodekanesos seaways en Anes Ferries. Ook kun je een trip maken vanuit Marmaris in Turkije.

Dagtrips

We noemde ze al even maar er zijn veel leuk dagtrips naar Symi en naar baaien. Je kunt er dus voor kiezen om de ferry te nemen of een excursie waarbij je meerdere stops maakt. Een populaire trip is met een stop bij St. George Bay. Maar ook naar het Panormitis-klooster.

Is Symi leuk?

doen-op-symi

Verblijven op Symi

Rechtstreeks en vakantie boeken naar Symi in Griekenland, via bijvoorbeeld TUI, is niet mogelijk. De bestemming is daar gewoonweg te klein voor. Je kunt wel een vakantie Rhodos boeken en 2 of 3 nachtjes op Symi. In het dorpje zelf vind je genoeg leuke accommodaties!

Vakantie Rhodos

We bezochten Symi vanuit Rhodos Stad. Rhodos is een veelzijdige vakantiebestemming. In het zomer kan het er toeristisch zijn, maar dat heeft een goede reden. Op Rhodos heb je namelijk prachtige stranden, veel oudheden maar ook moderne restaurants, een groen binnenland en zul je je er niet snel vervelen. Boek je vakantie naar Rhodos met Corendon, De Vakantiediscounter, Sunweb, Eliza was Here of TUI.

➞ Auto huren Griekenland
➞ Wat te doen in Side Turkije

doen-op-rhodos

symi-greece