Met een huurauto rondreizen door Ierland is de beste manier om het land echt te ontdekken. De glooiende wegen dwars door het groene landschap lenen zich perfect voor een rondreis. Waar moet je opletten als je een auto huurt? Of hoe kun je nog voordelig een betrouwbare auto huren? In dit artikel lees je alles over verhuurders, over links rijden en meer dat je moet weten wanneer je een auto gaat huren in Ierland.

Tips auto huren Ierland

Info over voordelig een betrouwbare auto huren, links rijden en meer tips


Tijdens een roadtrip kun je altijd op de mooiste plekjes van Ierland stoppen. Van het noorden tot zuiden rijd je in zo'n zeven uur, maar er is te veel moois om dat te doen. Er zijn veel verschillende bedrijven waar je een auto kunt huren. Alle aanbieders bieden andere prijzen en voorwaarden. Ook moet je in Ierland links rijden.

Huurauto in Ierland

Om in Ierland een auto te mogen huren moet je uiteraard in het bezit zijn van een geldig rijbewijs. Een internationaal rijbewijs niet nodig, een Nederlandse is voldoende. Wanneer je een auto huurt (of met eigen auto gaat) moet deze altijd goed verzekerd zijn. Het is aan te bevelen om van te voren in Nederland een auto te huren. Dit doen we altijd via Sunny Cars. Zo kun je deze op locatie sneller meekrijgen, kun je je wensen aangeven (zoals een kinderzitje, navigatie, extra bestuurder en verzekeringen).

Verhuurders

Wij kiezen er altijd voor om via een Nederlandse organisatie alvast een huurauto te reserveren. Zo hebben we alle tijd om een online een typ auto uit te kiezen en alle voorwaarden te kiezen. Bovendien is het fijn als je een Nederlands sprekend contactpersoon hebt. Een auto huren in Ierland kan via:

  1. Sunny Cars
  2. Easy Terra
  3. Avis
  4. TUI Cars

huurauto-ierland

auto-rijden-ierland

Het stuur zit rechts

Houd rekening mee dat het stuur rechts zit bij huurauto's in Ierland. Je rijdt aan de linkerkant van de weg en dan is het logisch dat het stuur ook aan de andere kant. Dit maakt het link rijden makkelijker en als bestuurder wen je hier heel snel aan.

Links rijden in Ierland

Het grootste verschil tussen auto rijden in Nederland en in Ierland is dat je links moet rijden. Gelukkig is links rijden zeker in Ierland niet moeilijk. Over het algemeen zijn de wegen er enorm rustig en bestaan uit lange rechte stukken. Het enige waar je echt goed op moet letten met links rijden in Ierland zijn rotondes en verkeer dat links of rechts komt. Wanneer je in Ierland een auto huurt zit je stuur ook links.

Hoe duur is een auto huren in Ierland?

Wat is de goedkoopste manier om een auto te huren? Dat is zo vroeg mogelijk een auto reserveren. Het aanbod is dan nog het grootste en dan zijn de prijzen het laagst. Bij een aantal verhuurder kun je je boeking altijd nog wijzigen. Bij Sunny Cars kun je bijvoorbeeld een uur voordat je dat auto ophaalt je boeking nog wijzigen en zelfs annuleren. Hoeveel voor een huurauto betaald hangt van een aantal dingen af: reisperiode (hoogseizoen of niet?), aantal bestuurders, type auto, wanneer je boekt en welke verzekeringen je kiest. Bij Sunny Cars kom je niet voor verrassingen te staan, hier hoor je altijd all-in. Easy Terra heeft bijvoorbeeld 3 pakketten. We vergelijken beide verhuurders. Periode is 1 september, een week lang huurauto vanaf Cork.

Huurauto Ierland Via Sunny Cars

Bij Sunny Cars lijken de prijzen soms wat hoger te liggen, dit komt met name omdat alle verzekeringen er al bij in zitten. Voor een week autohuur in september liggen de prijzen gemiddeld rond de € 590,-. Dan heb je een kleine auto Citroen C1 of vergelijkbaar. Deze auto is geschikt voor 2 personen. Er mogen wel 2 personen rijden voor deze prijs.

Huurauto Ierland Via Easy Terra

Easy Terra biedt altijd 3 verschillende pakketten aan: Budget, Worry-Free en Premium. Budget is niet aan te raden omdat je eigen risico niet mee verzekerd is. Bij een premium auto krijg je een grotere auto voor meer personen en net wat extra service. Een tweede bestuurder is niet inbegrepen. Voor dezelfde periode betaald je het volgende:

  • Budget: € 325,-
  • Worry Free: € 375,-
  • Premium: € 330,-

link-rijden-ierland

roadtrip-ierland

Waar moet je opletten als je een auto huurt?

De meeste autoverhuur bedrijven in Ierland houden een minimale leeftijd van 25 jaar aan. Bij sommige verhuurders, zoals bij Sunny Cars bijvoorbeeld, kun wanneer je jonger bent wel een auto huren, maar hier betaal je wel een extra verzekering voor. Het is uitzonderlijk maar bij lokale autoverhuurders in Ierland brengen ze extra kosten in relingen wanneer je onder de 35 jaar bent. Daarnaast moet je minimaal 2 jaar in het bezit zijn van een rijbewijs. Lees in elk geval altijd de algemene voorwaarden goed door.

Verzekering 

Een autoverzekering is in Ierland verplicht. Of je nu met eigen auto gaat of een auto ter plekke huurt. Het allerfijnste aan auto via Sunny Cars is dat je weet dat het honderd procent betrouwbaar is. Sommige verhuurders willen je nog wel eens van alles aansmeren, bij Sunny Cars huur je ook altijd all-in, je hoef je dus niet extra te verzekeren.

Auto huren zonder creditcard

Wanneer je op road trip wilt gaan maken met een huurauto dan dien je altijd een borg af te geven voor de huurauto. Dit doe je vrijwel altijd door middel van een creditcard. De creditcard moet op naam van de hoofdbestuurder staan en er wordt dan een bepaald bedrag 'gereserveerd' . De borg is er voor wanneer je eventuele schade hebt gereden. Sunny Cars is de enige Nederlandse autoverhuurmaatschappij waarbij je zonder een creditcard op je naam kunt huren. Zij nemen het volledige risico voor de borg over en staan zelf garant voor de verhuurder. Dit is een extra service pakket en hier betaal je wel iets meer voor. Helaas is het 'geen waarborg pakket' van Sunny Cars nog niet mogelijk in Ierland. Sunny Cars is wel mee bezig om dit in steeds meer landen te uit te rollen, dus houdt de website in de gaten.

Inleveren op een andere locatie

Wanneer je een rondreis gaat maken raad ik aan om ergens te beginnen en op een andere locatie te eindigen. Je kunt dan veel meer uit je roadtrip halen en het kost minder tijd op terug te rijden. Bij de meeste verhuurders is het geen probleem om de huurauto op een andere locatie in te leveren. Je moet dit wel altijd van te voren aan te geven. Sommige verhuurders vragen hier wel een toeslag voor.

link-rijden-ierland

tips-auto-rijden-ierland

De wegen in Ierland

Over het algemeen zijn de wegen in Ierland goed. Ze zijn smaller dan dat we in Nederland gewend zijn. Hoogteverschillen zijn er wel, maar deze zijn niet extreem en goed te doen met een auto. Er zijn vele soorten wegen in Ierland. Van grote 4-baanswegen tot aan enkele smalle paden. Snelwegen in Ierland worden aangegeven met een M. Een van de bekendste wegen is bijvoorbeeld de M50. De hoofdwegen worden aangegeven met A en B is makkelijk, dat staat voor een B-weg. Over het algemeen zijn de wegen in Ierland uitstekend. Enkele verlaten wegen kunnen soms wat gaten in het asfalt hebben, maar daar blijft het ook bij. Waar je met name op moet letten zijn de afstand, deze worden in Noord-Ierland namelijk aangegeven in Miles en zijn langer dan kilometers. Let op als je 's avonds de weg op gaat: er is weinig verlichting.

Tolwegen

In het overgrote deel van Ierland zijn de wegen vrij toegankelijk en hoef je geen tol te betalen. Op enkele plekken in Ierland wordt wel tol gevraagd, dit wordt van te voren altijd goed aangegeven met een bord, zoals op de M50. Op de meeste plekken kun je contact tol betalen, maar niet op deze weg. Wanneer je een huurauto hebt wordt dit via een elektrisch systeem automatisch van je creditcard afgehaald. Op deze website lees je meer over tolwegen en de kosten ervan. De toltarieven zijn afhankelijk van je type auto of caravan en kunnen variëren tussen 1,50 en 9 euro.

Rijden met caravan in Ierland

Met een camper reizen is net even anders dan auto rijden Ierland. In Ierland zijn er ontzettend veel mooie camperplekken te vinden, met een camper rondreizen door Ierland is daarom absoluut een aanrader. Met een camper kun je je route ter plekke bepalen. Accommodaties zijn het hoogseizoen duur en vaak volgeboekt dus in juli en augustus kun beter wel van te voren een campingplek reserveren. Er zijn meer dan honderd campings aangesloten bij het netwerk van The Irish Caravan en Camping Council, en deze zijn te vinden verspreid over het eiland. Wildkamperen is op enkele plekken toegestaan in Ierland, maar vaak alleen met een tent. De Camping Key Europe (CKE) wordt geaccepteerd door de meeste campings in Ierland, je krijgt dan korting.

Verkeersregels

Anders dan in Nederland wordt in Ierland links gereden en rechts ingehaald. Op zich wen je hier tijdens het rijden snel genoeg aan. Op een gelijkwaardige kruising heeft het verkeer van rechts altijd voorrang. Op de snelweg in de maximale toegestane snelheid 120 kilometer per uur. Buiten de bebouwde kom 80 en de binnen de bebouwde kom 40 kilometer per uur. Er wordt streng gecontroleerd op alcohol in het verkeer. Het maximaal toegestane alcoholpromillage is 0,5. Op de meeste plekken is parkeren betaald. Buiten de bebouwde kom 80 km/h

Mooie autoroutes in Ierland

Wanneer je een roadtrip door Ierland maakt en je er voor kiest om langs de zuidkust te reizen dan volg je een deel van de Wild Atlantic Way. Dit is een van 's werelds langste bewegwijzerde kustroutes en omvat alles waar je aandenkt bij de naam. Het is winderig, ruig, ongetemd en bovenal adembenemd mooi. De gehele Wild Altantic Way strekt zich uit van Kinsale in county Cork tot Malin Head in county Donegal en heeft daarmee een lengte van ruim 2500 kilometer.

Een van de mooiste autoroutes ter wereld ligt in het noordenoosten van Ierland: de Causeway Coastal Route. Deze weg loopt van het Belfast Lough naar het Lough Foyle in county Derry~Londonderry. Je komt daarbij langs indrukwekkende kliffen, kristalheldere watervallen en kastelen. Een autovakantie maken door Ierland is heel toegankelijk voor iedereen.

Populaire bestemmingen om een auto te huren

Huur een auto vanaf Dublin
Reserveer een huurauto vanaf Cork

Huur een auto vanaf Galway
Reserveer een auto vanaf Belfast