auto-rijden-ierland

Meteen huurauto rondreizen door Ierland is de beste manier om het land echt te ontdekken. De glooiende wegen dwars door het landschapen lenen zich perfect voor een ontspannen rondreis. De wegen zijn vaak rustig en vanuit de auto kun je veel zien. Bovendien kun je op de mooiste plekjes van Ierland stoppen. Zelf raad ik het dan ook absoluut aan om een auto te huren in Ierland. Van het noorden tot zuiden rijd je in zo'n zeven uur, maar er is te veel moois om dat te doen. In dit artikel lees je alles over verhuurders, over links rijden en meer dat je moet weten wanneer je een auto gaat huren in Ierland.

Auto huren en auto rijden in Ierland

Zelf maakte ik in december een road trip door het zuiden van Ierland. In Ierland wordt het nooit echt koud, dus zelfs in de winter kun je er een rondreis maken. Wanneer je een roadtrip door Ierland maakt en je er voor kiest om langs de zuidkust te reizen dan volg je een deel van de Wild Atlantic Way. Dit is een van 's werelds langste bewegwijzerde kustroutes en omvat alles waar je aandenkt bij de naam. Het is winderig, ruig, ongetemd en bovenal adembenemd mooi. De gehele Wild Altantic Way strekt zich uit van Kinsale in county Cork tot Malin Head in county Donegal en heeft daarmee een lengte van ruim 2500 kilometer.

Een van de mooiste autoroutes ter wereld ligt in het noordenoosten van Ierland: de Causeway Coastal Route. Deze weg loopt van het Belfast Lough naar het Lough Foyle in county Derry~Londonderry. Je komt daarbij langs indrukwekkende kliffen, kristalheldere watervallen en kastelen. Een autovakantie maken door Ierland is heel toegankelijk voor iedereen. Toch is het raadzaam om je van te voren in te lezen betreft het huren van een auto en het rijden in Ierland. Over het algemeen zijn de wegen in Ierland goed. Ze zijn smaller dan dat we in Nederland gewend zijn en je moet in Ierland links rijden. Hoogteverschillen zijn er wel, maar deze zijn niet extreem en goed te doen met een auto. Let op als je 's avonds de weg op gaat: er is weinig verlichting.

Links rijden in Ierland

Het grootste verschil tussen auto rijden in Nederland en in Ierland is dat je links moet rijden. Gelukkig is links rijden zeker in Ierland niet moeilijk. Over het algemeen zijn de wegen er enorm rustig en bestaan uit lange rechte stukken. Het enige waar je echt goed op moet letten met links rijden in Ierland zijn rotondes en verkeer dat links of rechts komt. Wanneer je in Ierland een auto huurt zit je stuur ook links. Dit maakt het link rijden makkelijker.

Een auto huren

Om in Ierland een auto te mogen huren moet je uiteraard in het bezit zijn van een geldig rijbewijs. Een internationaal rijbewijs niet nodig, een Nederlandse is voldoende. Wanneer je een auto huurt (of met eigen auto gaat) moet deze altijd goed verzekerd zijn. Het is aan te bevelen om van te voren in Nederland een auto te huren. Zo kun je deze op locatie sneller meekrijgen, kun je je wensen aangeven (zoals een kinderzitje, navigatie, extra bestuurder en verzekeringen).

Leeftijd

De meeste autoverhuur bedrijven in Ierland houden een minimale leeftijd van 25 jaar aan. Bij sommige verhuurders, zoals bij Sunny Cars bijvoorbeeld, kun wanneer je jonger bent wel een auto huren, maar hier betaal je wel een extra verzekering voor. Het is uitzonderlijk maar bij lokale autoverhuurders in Ierland brengen ze extra kosten in relingen wanneer je onder de 35 jaar bent. Daarnaast moet je minimaal 2 jaar in het bezit zijn van een rijbewijs. Lees in elk geval altijd de algemene voorwaarden goed door.

Verzekering 

Een autoverzekering is in Ierland verplicht. Of je nu met eigen auto gaat of een auto ter plekke huurt. Het allerfijnste aan auto via Sunny Cars is dat je weet dat het honderd procent betrouwbaar is. Sommige verhuurders willen je nog wel eens van alles aansmeren, bij Sunny Cars huur je ook altijd all-in, je hoef je dus niet extra te verzekeren.

Auto huren zonder creditcard

Wanneer je op road trip wilt gaan maken met een huurauto dan dien je altijd een borg af te geven voor de huurauto. Dit doe je vrijwel altijd door middel van een creditcard. De creditcard moet op naam van de hoofdbestuurder staan en er wordt dan een bepaald bedrag 'gereserveerd' . De borg is er voor wanneer je eventuele schade hebt gereden. Sunny Cars is de enige Nederlandse autoverhuurmaatschappij waarbij je zonder een creditcard op je naam kunt huren. Zij nemen het volledige risico voor de borg over en staan zelf garant voor de verhuurder. Dit is een extra service pakket en hier betaal je wel iets meer voor. Helaas is het 'geen waarborg pakket' van Sunny Cars nog niet mogelijk in Ierland. Sunny Cars is wel mee bezig om dit in steeds meer landen te uit te rollen, dus houdt de website in de gaten.

Inleveren op een andere locatie

Wanneer je een rondreis gaat maken raad ik aan om ergens te beginnen en op een andere locatie te eindigen. Je kunt dan veel meer uit je roadtrip halen en het kost minder tijd op terug te rijden. Bij de meeste verhuurders is het geen probleem om de huurauto op een andere locatie in te leveren. Je moet dit wel altijd van te voren aan te geven. Sommige verhuurders vragen hier wel een toeslag voor.

huurauto-ierland

roadtrip-ierland

auto-rijden-ierland

De wegen in Ierland

Er zijn vele soorten wegen in Ierland. Van grote 4-baanswegen tot aan enkele smalle paden. Snelwegen in Ierland worden aangegeven met een M. Een van de bekendste wegen is bijvoorbeeld de M50. De hoofdwegen worden aangegeven met A en B is makkelijk, dat staat voor een B-weg. Over het algemeen zijn de wegen in Ierland uitstekend. Enkele verlaten wegen kunnen soms wat gaten in het asfalt hebben, maar daar blijft het ook bij. Waar je met name op moet letten zijn de afstand, deze worden in Noord-Ierland namelijk aangegeven in Miles en zijn langer dan kilometers, daarbij zijn de wegen niet altijd goed verlicht en rijd je aan de andere kant van de weg.

Tolwegen

In het overgrote deel van Ierland zijn de wegen vrij toegankelijk en hoef je geen tol te betalen. Op enkele plekken in Ierland wordt wel tol gevraagd, dit wordt van te voren altijd goed aangegeven met een bord, zoals op de M50. Op de meeste plekken kun je contact tol betalen, maar niet op deze weg. Wanneer je een huurauto hebt wordt dit via een elektrisch systeem automatisch van je creditcard afgehaald. Op deze website lees je meer over tolwegen en de kosten ervan. De toltarieven zijn afhankelijk van je type auto of caravan en kunnen variëren tussen 1,50 en 9 euro.

Rijden met caravan in Ierland

Met een camper reizen is net even anders dan auto rijden Ierland. In Ierland zijn er ontzettend veel mooie camperplekken te vinden, met een camper rondreizen door Ierland is daarom absoluut een aanrader. Met een camper kun je je route ter plekke bepalen. Accommodaties zijn het hoogseizoen duur en vaak volgeboekt dus in juli en augustus kun beter wel van te voren een campingplek reserveren. Er zijn meer dan honderd campings aangesloten bij het netwerk van The Irish Caravan en Camping Council, en deze zijn te vinden verspreid over het eiland. Wildkamperen is op enkele plekken toegestaan in Ierland, maar vaak alleen met een tent. De Camping Key Europe (CKE) wordt geaccepteerd door de meeste campings in Ierland, je krijgt dan korting.

auto huren

Verkeersregels

Anders dan in Nederland wordt in Ierland links gereden en rechts ingehaald. Op zich wen je hier tijdens het rijden snel genoeg aan. Op een gelijkwaardige kruising heeft het verkeer van rechts altijd voorrang. Op de snelweg in de maximale toegestane snelheid 120 kilometer per uur. Buiten de bebouwde kom 80 en de binnen de bebouwde kom 40 kilometer per uur. Er wordt streng gecontroleerd op alcohol in het verkeer. Het maximaal toegestane alcoholpromillage is 0,5. Op de meeste plekken is parkeren betaald. Buiten de bebouwde kom 80 km/h

Populaire bestemmingen om een auto te huren

Huur een auto vanaf Dublin
Reserveer een huurauto vanaf Cork

Huur een auto vanaf Galway
Reserveer een auto vanaf Belfast

link-rijden-ierland

tips-auto-rijden-ierland

One thought on “Auto rijden en huren in Ierland”

  1. Ik vertrek maandag naar Ierland, we hebben een auto gehuurd bij Avis, hopelijk geen problemen want mijn zoon rijdt maar ik heb de boeking gedaan met mijn creditcard. Jammer dat ik je blog nu pas ontdekt heb?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.