Ben je net als ik op reis altijd op zoek naar de lekkerste gerechten en lokale producten? Persoonlijk vind ik dat een van de leukste dingen om te doen. Lekker eten loopt als het ware als een rode draad door veel van mijn reisavonturen. Al meerdere keren ben ik in Italië geweest en onderheef ik elke ijssalon aan een smaaktest. Vorig jaar kwam ik eindelijk terecht bij de beste ijssalon ter wereld. Het zal geen verrassing zijn dat je deze in Italië vindt!

Beste ijs ter wereld in San Gimignano


Het beste ijs ter wereld vind je in Sam Gimignano, een sprookjesachtige stad in Italië. San Gimignano ligt in het hart van Toscane en is dan misschien wel wat druk en toeristisch, het is ook gewoonweg een van de mooiste plekken. De Italianen hebben het ijs zowat uitgevonden en het is dus niet gek dat zij er ook de beste in zijn. Het ijs wordt op allerlei manier gemaakt, toch blijft de klassieker het allerbest. Elk kaar vindt er het wereldkampioenschap ijs maken plaatsen waar ijsmakers zich van hun beste kant kunnen laten zien.

Dondoli – Wereldkampioen ijs maken

Op het plein Piazza del Duomo vind je Gelateria Dondoli, een van de beste ijssalons ter wereld. Sergio Dondoli is een echte ijsmeester en hij maakte deel uit van het Italiaanse team dat twee keer het wereldkampioenschap ijs maken won. Behalve de uitzonderlijke kwaliteit maakt hij ook unieke smaken als framboos en rozemarijn, braam en Lavendel, ijs met lokale wijn en ook saffraanijs is hier de welbekende specialiteit. Of durf je het aan om gorgonzola met walnoot te proberen? De kans is groot dat er een rij staat, maar mijn ervaring is dat je alsnog vrij snel geholpen wordt (en het is een kleine salon dus iedereen staat buiten). Ik proefde een drietal smaken van Dondoli en kan bevestigen: dit is het beste ijs dat ik ooit gegeten heb. Zet het adres van Dondoli dus maar in je notities, want dit ijs wil je geproefd hebben.

➞ Bekijk vakanties San Gimignano
➞ Maak een Vespa trip door Toscane!

beste-ijs-italie

lekkerste-ijs-ter-wereld

beste-ijs-ter-wereld

San Gimignano tips

San Gimignano is een middeleeuws, ommuurd stadje in de provincie Siena in Toscane. Vanwege de veertien hoge torens (het waren er ooit 72) die van ver af al goed zichtbaar zijn, wordt San Gimignano ook wel het middeleeuwse Manhattan genoemd. Omhoog rijdend langs olijfboomgaarden en wijnranken kom je aan bij het stadje, dat op een hoogte van 334 meter ligt. Het straatleven in San Gimignano is kleurrijk, knus, wonderlijk, druk vooral sfeervol. Drink langs de eeuwenoude stadsmuren een glaasje bubbels, eet bruchetta eet en geniet van de zakkende zon achter de Toscaanse landschap. Mét het een bolletje van het beste ijs ter wereld natuurlijk.

Het romantische San Gimignano is een klein stadje waar je in een middag wel door heen bent. Het mooie is wel dat deze plek in het hart van Toscane ligt en je vanuit hier de glooiende landschappen kunt ontdekken. Ook broertje Volterra en grote zus Lucca liggen op 1 á 2 uur rijden van San Gimignano. Een roadtrip of Vespa trip door Toscane is in elk geval zeker aan te raden.

➞ Route en bezienswaardigheden Toscane
➞ Dit zijn de meest fotogenieke dorpen van Italië