Het zuiden van Frankrijk is al lange tijd een geliefde vakantie bestemming. Jaarlijks trekken veel mensen naar de Mediterrane zee. Toch is het ook de moeite waard om een stuk boven de kust te verblijven. In de Ardèche bijvoorbeeld. De Ardèche is een departement in de regio Auvergne-Rhône-Alpes. Het ligt grofweg tussen de steden Lyon en Marseille in, en bestaat uit bergachtige groene landschappen afgewisseld met middeleeuwse dorpjes, rivieren, kloven en grotten. De Ardèche is een populaire kampeer bestemming en perfect voor outdoor liefhebbers. Lees snel verder voor de belangrijkste bezienswaardigheden in de Ardèche.

Bezienswaardigheden in de Ardèche

De Ardèche is niet enorm groot en met een auto kun je in een aantal dagen de hoogtepunten bekijken. Houd er rekening mee dat het op de meeste plekken bergachtig is. Daarom heb je er veel slingerbochten langs vallei en kloven. Een road trip maken door de Ardèche is prachtig, maar kost soms wel wat tijd. Daarbij maak je de nodige stops en is er van alles te doen. Benieuwd naar de mooiste bezienswaardigheden in de Ardèche?


- inhoud bezienswaardigheden Ardèche - 

 1. Gorges de l'Ardèche

Het zuiden van de Ardèche bestaat uit een kloven landschap. De natuur is dan ook absoluut het hoogtepunt in dit gebied. Deze bestaat namelijk uit indrukwekkende rotskloven waar rivier de Ardèche doorheen kronkelt, en vanwege de diversiteit en schoonheid behoort dit gebied tot een natuurreservaat. De kalkstenen rotsen zijn begroeid met vele soorten struiken. Er zijn talloze uitzichtpunten welke vaak goed met de auto bereikbaar zijn. De mooiste panorama route vind je tussen Vallon-Pont-d’Arc en Pont-St-Esprit. Uitzichtpunt Serre de Tourre is een van de bekendste bezienswaardigheden in de Ardèche. Het is ook een aanrader om de kloven en rivier van een ander niveau te bekijken, vanaf het water. Het is een fantastisch gebied voor kajakkers en ook dan kun je optimaal genieten van de Gorges in de Ardèche. De rotsen zijn soms wel 300 meter hoog.

 2. Pont d’Arc

Het icoon van de Ardèche ligt tevens in het zuiden en is onderdeel van het Ardèche Gorges Nature Reserve. Hier staat namelijk een opvallende natuurbrug, Pont-d’Arc. De brug bestaat uit kalksteen en is maar liefst 34 meter hoog en 60 meter breed. Eronder stroomt de rivier, en zomers is dit een populaire plekken om te kanoën. Er liggen wat zandstrandjes in de buurt wat prima is voor een korte stop. Zoek je naar bezienswaardigheden in de Ardèche dan zal je Pont-d’Arc vaak voorbij zien komen.

➞ Tips voor Franse Alpen in de zomer
➞ Huur een auto in Zuid Frankrijk

roadtrip-ardeche

doen-in-de-ardèche

road-trip-zuid-frankrijk

bezienswaardigheden-ardeche

 3. Overnachten in een boomhut

Bijzonder overnachten in Zuid-Frankrijk? In de Ardèche kun je overnachten in een heuse boomhut! Ergens verscholen in een vallei ligt een bijzondere boomhut. De boomhut bestaat uit twee verdiepingen, drie slaapplekken, heeft een toilet, keuken, een terras en een pallet kachel. Je komt er via een lange trap en net buiten de boomhut heb je een verzorgde badkamer met douche. Op een van de loungeplekken voor het raam kun je perfect vogels spotten die op de takken gaan zitten.

 4. Grotten Ardèche

Door de vele rotsen en rivieren zijn er in de Ardèche meerdere grotten te bewonderen. Aven d’Orgnac is bijvoorbeeld een van de mooiste druipsteengrotten van Europa. Een andere bijzondere grot is de Grot van Chauvet en is nog niet zo lang geleden - in december 1994 - ontdekt. In de grot werden talloze muurschilderingen gevonden. Het bleek een schat aan historische te zijn. De grot is meer dan 30.000 jaar oud en werd gebruikt door de Europese vroege moderne mens. De grot werd snel afgesloten voor publiek, maar er is een replica te bewonderen bij Grotte chauvet 2. Hier leer je alles over de grot, over de tekeningen, de vormen, de dieren die er leefden en de mensen die er kwamen. Al zijn er ook heel wat mysteries niet opgelost.

 5. Dolce Via fietsroute

Door de Ardèche loopt een van de mooiste fietsroutes van Europa, Dolce Via genoemd. Behalve dat de route door het landschap beeldschoon is, is de route toegankelijk voor iedereen. Het fietspad loopt grotendeels over een oud treinspoor en is hartstikke vlak. Je hoeft dus geen bergen te beklimmen om te genieten van de mooiste uitzichten. Je fietst langs valleien, rotsen, bergen, bossen en sfeervolle dorpjes. De Dolce Via fietsroute heeft een totale lengte van 90 km lengte en is dit jaar uitgeroepen tot 'beste Europse fietsroute'.

 6. Ray-Pic waterval

Een van de leukste dingen om te doen in de Ardèche is een bezoek brengen aan de beroemdste waterval van de regio: de Ray Pic waterval. Vele jaren geleden was hier een actieve vulkaan dat enorme lavastromen uitspoot. Aan de omgeving kun je nog goed zien welk natuurgeweld hier zich vroeger heeft plaatsgevonden. Door de zwarte stenen stroomt nu een 50 meter hoge waterval. Er is een uitzichtpunt aan de autoweg D215 maar voor het beste uitzicht neem je de looproute naar de waterval.

Accommodatie: L’Ange Gourmand in Champis

roadtrip-zuid-frankrijk

Ardèche-bezienswaardigheden

Ardèche-frankrijk

hoogtepunten-Ardèche

Dorpen in de Ardèche

Niet te missen bezienswaardigheden in de Ardèche zijn de vele typische Franse dorpjes. De meest sfeervolle dorpen kenmerken ze in Frankrijk met 'Villages with outstanding character’. In de Ardèche vind je daar maar liefst twintig van.

7. Saint-Montan

Het dorpje Saint-Montan is een van de oudste en karakteristieke dorpen in het zuiden van de Ardèche, gelegen op een kalksteenplateau. De smalle straatjes en schilderachtige huizen zijn van zichzelf al mooi, de ligging maakt dit dorpje een van de meest bijzondere bezienswaardigheden in de Ardèche. In de Romeinse tijd was het een belangrijke nederzetting en het heeft zijn middeleeuwse karakter in de loop der jaren altijd behouden. Leuk feitje: er zijn hier veel katten! Zowel levend als in beelden.

8. Vogüé

Vogüé is een dorp gelegen aan de rivier de Ardèche en valt op door een groot kasteel. Het kasteel is hoog gebouwd en tegen een rotswand aan. Eronder ligt het dorp met een kerkje, nauwe straatjes, balkonnetjes vol bloemen en her en der kleine restaurants. Het dorp heeft zelfs een klein strand aan de rivier.

9. Balazuc

Ook Balazuc ligt aan de rivier en is op hoge kliffen gebouwd. Van buitenaf is het dorp al bijzonder fotogeniek, en als je er doorheen loopt misschien nog wel meer en lijkt de tijd te hebben stil gestaan. Balazuc kent een rijke historie want in de prehistorie was deze streek al bewoond door de eerste mensen.

10. Aubenas

Aubenas is een grotere plaats in de Ardèche waar je bijvoorbeeld ook lekker uit eten kunt gaan en boodschappen kunt doen. Een aanrader is om op zaterdagmorgen de markt op het grote centrale plein te bezoeken. Bijzonder ijs eet je bij La Fabrique Givrée en bij het restaurant ernaast kun je moderne Franse gerechten eten. Bezienswaardigheden in Aubenas zijn het kasteel van Aubenas, Saint-Laurent kerk, oude stadsmuren en Dôme Saint-Benoît.

➞ Lees ook: mooie dorpjes in de Vaucluse

 11. Crussol castle

In het noorden van de Ardèche ligt Château de Crussol, een voormalig kasteel uit de dertiende eeuw. Hoewel het kasteel grotendeels verwoest is kun je nog veel van de originele muren zien. De ruïne ligt op enorme hoogte waardoor je prachtig uitzicht hebt over de omgeving. Zo zie je de kronkelende rivier heel goed, evenals wijngaarden en zelfs de Alpen. Het oude kasteel is vrij toegankelijk en is de klim absoluut waard. Nabij het kasteel zit een restaurant waar je de lekkerste gerechten kunt eten.

12. Camping Ardèche

De Ardèche is een geliefde bestemming voor campinggasten. Niet gek want er zijn talloze mooie campings in de Ardèche te vinden. Vaak aan de rivier of tussen de bossen. Een aanrader om te overnachten is bij Lodges du Pont-d’Arc (Prehistoric Lodge) . Hier staan safari tenten aan de rivier en met de kano's voor de deur ga je zo het water op. Ook andere watersporten kun je vanaf deze camping perfect doen. Bovendien zit je hier op loopafstand van Pont-d’Arc, toch een van de populairste bezienswaardigheden in de Ardèche. Er zijn tevens hotelkamers en er is een restaurant.

➞ Bekijk meer campings in de Ardèche
➞ Alles over een auto huren in Zuid-Frankrijk

Bezienswaardigheden in de Ardèche

mooiste-dorpen-frankrijk

bijzonder-overnachten-ardeche

Pont-d’Arc

vakantie-Ardèche

ardeche-dorpen

camping-ardèche

mooie-plekken-Ardèche

vakantie-adreche-tips