bezienswaardigheden-sibenik

Kroatië is een van de mooiste landen van Europa. Niet op de laatste plaats omdat er van alles te doen is. Het heeft een ellenlange kustlijn met talloze eilandjes, enorme natuurparken met de meest bijzondere watervallen en prachtige historische stadjes. De meeste mensen brengen een bezoek aan de steden Split, Zagreb, Dubrovnik en Zadar. Tijdens mijn reis aan Kroatië bezocht ik ook Sibenik, dat een wondermooie oude stad bleek. Het is een plek die je wat mij betreft niet moet overslaan. In dit artikel lees je de bezienswaardigheden in Sibenik en zie je meteen waarom je deze stad moet bezoeken.

Bezienswaardigheden in Sibenik

Sibenik is waarschijnlijk niet de eerste plek waar je aan denkt wanneer je een reis naar Kroatië gaat plannen. Toch bleek het een van de mooiste stadjes die ik er zag. De stad ligt ongeveer halverwege de Adriatische kust, aan het water. In tegenstelling tot andere steden, is het eeuwenoude Sibenik wel door de Kroaten zelf gesticht. Er zijn geen Grieke of Romeinse invloeden, maar stammen uit Kroatië zette de stad zelf ergens in de 9de eeuw na Christus op. Dat maakt het een schat van een stad. Zodra je het oude centrum inloopt, waan je je in de middeleeuwen. Zo kom je langs de prachtige St. Jakob Kathedraal uit de 15e eeuw, die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat, en zo kom je een tiental leuke restaurants met terrasjes tegen. Sibenik kun je bezoeken tijdens een roadtrip Kroatië. Het is slim om de huurauto buiten het centrum te parkeren. Ik vertel je graag meer over deze bijzondere plek in Kroatië.

➞ Huur een auto in Kroatië via Easy Terra
De Plitvice meren versus. Krka watervallen

mooiste-plekken-Kroatie

doen-in-Sibenik

Krka-watervallen

Bezienswaardigheden-Kroatië

The Cathedral of St James

Sibenik is te herkennen aan haar grootse kathedraal in het centrum. Het oude deel van de stad ligt  vrij laag, en de toren van de Sint-Jacobuskathedraal steekt daar prominent boven uit. Dit is het grootste en mooiste renaissancistische bouwwerk, met gotische accenten, van Dalmatië. De bouw duurde maar liefst honderd jaar, maar verliep in drie fazen en er werkte dan ook meerdere architecten aan. In 1431 is er begonnen met de bouw van de kathedraal, in 1535 was de kathedraal voltooid en 2 jaar later werd deze ingewijd. De St. Jacobuskathedraal staat sinds 2000 op de werelderfgoedlijst van de UNESCO. Van binnen is het indrukwekkend en ook de buitenkant doet daar niet ten onder.

St.Michael’s Fort

Aan de rand van het oude centrum staat het Sint Michael fort. De klim naar boven is pittig (zo'n 2000 traptreden), gelukkig loop je wel tussen mooie oude steegjes. Voor het fort betaal je wat entreegeld en kun je rond lopen. Bijzonder aan deze plek is dat er concerten in de openlucht worden gehouden. Het geluid schijnt er uniek te zijn. Het fort en andere delen van de stad zijn zelfs decor geweest voor Game of Thrones. Waarvoor ikzelf het fort bezocht is vanwege het uitzicht over Sibenik en de vele eilanden langs de kust. Dit zijn er namelijk tientallen. Tip: Ga net voor zonsondergang naar het fort, dit is het mooiste moment van de dag!

Town Hall Sibenik

De stad is bijna volledig autovrij en wordt compleet omringd door een oude stadsmuur. Naast de Sint-Jacobuskathedraal ligt het middeleeuwse centrale stadsplein (het plein van de Republiek Kroatië) waaraan het stadhuis van Sibenik staat. Het gebouw valt op vanwege de mooie renaissancistische uitstraling. Het stadhuis werd gebouwd tussen 1533 en 1546, maar is in 1943 ook volledig verwoest geweest. Het werd na de oorlog in zijn oorspronkelijke vorm hersteld. De Town Hall is absoluut een van de mooiste bezienswaardigheden in Sibenik.

Accommodaties Sibenik

Ontdek de eilanden voor de kust van Šibenik

De hoogtepunten van Sibenik zijn in een dag te zien, maar de omgeving roept er om om verkent te worden. de authentieke stad ligt aan een zee waarin ook tientallen wondermooie eilanden liggen. Allemaal onderdeel van een nationaal park. De Šibenik Rivièra heeft een mooie, grillige kustlijn met kleine baaien en je vindt er bijna 250 eilanden, rotseilandjes en riffen. De grootste eilandengroep van Kroatië is de wereldwijd bekende Kornati eilandengroep. Deze eilandengroep ligt voor de kust van Noord-Dalmatië en kan gemakkelijk bereikt worden vanuit Šibenik. Omdat de Rivièra nog vrij rustig en onontdekt is, is het niet moeilijk een strandje voor jezelf te vinden. De meeste stranden bestaan trouwens grotendeels uit rotsen en stenen, voordeel is wel dat je mooi kunt snorkelen. Tip: beklim het St.Michael’s Fort voor een fenomenaal uitzicht over de stad en over de eilanden voor de kust!

Eten in Sibenik

Het viel me direct op hoeveel leuke restaurants en terrasjes er zijn in het oude centrum van Sibenik. Tussen de straten door, op trappetjes, op pleinen of in stegen, overal is plek om buiten te zitten. Bovendien kun je hier ontzettend goed en voordelig uit eten. Mijn favorieten restaurants? SHE bio bistro, want alles is hier vegetarisch en je hebt er een zonnig balkon, bij VINO & INO drink je lekkere koffie en wijn. Bij Pelegrini krijg je de mooiste gerechten op je bord. Dit restaurant staat zelfs bekend als een van de beste restaurants van heel Kroatië!

Bewonder de watervallen in Krka national park

Op nog geen half uur rijden van Sibenik ligt Krka National Park. Het national park bestaat uit een grote smaraggroene rivier begroeit met bossen, en versiert met zeven watervallen. Eigenlijk was er een grote waterval, toen er nog geen bomen stonden, nu stromen er allemaal beken en kleine watervallen tussen het groen door. Door het park is een houten pad gemaakt, waardoor het lijkt alsof je in een sprookjesbos wandelt. Er is een grote waterval te zien, wat het hoogtepunt is van dit gebied en wanneer de stroming niet te hard is kun je hier een kleine duik nemen! Het water is er kraakhelder waaroor je op veel plekken vissen ziet. Combineer een bezoek aan het eeuwenoude Sibenik met de prachtige natuur van Kroatië. Op deze manier kan je niet alleen cultuur snuiven, maar kun je ook genieten van al het andere wat dit land te bieden heeft.

➞ Huur een auto in Kroatië via Sunny Cars
➞ Bekijk vakanties Kroatië

Sibenik-kroatie

bezienswaardigheden-sibenik

sibenik-kroatie

bezienswaardigheden-sibenik

bezienswaardigheden-sibenik

Split-Sibenik

6 thoughts on “Tips en bezienswaardigheden in Sibenik, Kroatië”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.