Een van de mooiste plekjes van Nederland? Dat moet haast wel het stadje Elburg zijn. Elburg ligt in de provincie Gelderland met aan de ene kant het Veluwemeer en aan de andere kant de bossen. Daarnaast behoort Elburg tot een van de Hanzesteden. Een samenwerkingsverband - ontstaan ergens tussen het jaar 1100 en 1200 - tussen handelaren om hun handelswaar en zichzelf te beschermen. Alleen al in Nederland zijn er 22 Hanzesteden, waarvan Elburg er dus een is. Ze hebben allemaal het kenmerk een oude en vooral karakteristieke stad te zijn. Dit is absoluut ook het geval in Elburg. Wat kun je zoal zien en doen in Elburg? Je leest het hier!

Wat te zien en doen in Elburg?


Wat is leuk om te doen in Elburg? Het vestingstadje is niet groot en je kunt het in een dag zien, maar het is leuker om langer te blijven en ook de omgeving te verkennen. Hoe bijzonder is het dat zo'n kleine stad maar liefst 250 monumenten en 10 musea telt?! Dit zijn de leukste bezienswaardigheden en activiteiten in Elburg.

1. De mooiste straatjes in Elburg

Elburg is een van de meest karakteristieke plekken van ons land. Dit komt door de mooie bouwwerken en smalle straatjes, maar ook zeker door de inwoners. Zij zorgen goed voor hun huizen en maken een feestje van de voorgevel van hun woning. Zelfs in de smalste straatjes barst het er van de leuke zittjes, planten, bloemen en allerlei versiering. Een genot om door heen te wandelen. De meest bekende straat is toch wel de Westerwalstraat. Een groen straat met zitjes, kleine ramen met houten deurtjes, sierlijke lampen en keien op de grond. Andere mooi straten in Elburg zijn de Bloemensteeg, Schapensteeg en de Smeegsteeg.

mooiste straten Elburg

mooiste straatjes Elburg

2. Vissershaven en Vischpoort

Elburg behoort tot een van de Hanzesteden maar welk ambacht hadden ze hier dan voornamelijk? Dat was en is nog steeds de visserij. Zo zie je binnen de stadsmuren zelfs visnetten hangen. Vroeger lag het visserstadje aan de Zuiderzee en inmiddels dus aan de Randmeren. Een kenmerkende bezienswaardigheid in Elburg is de Vischpoort. Deze staat tussen de haven en de vesting. De Vischpoort werd gebouwd in de eerste helft van de 15e eeuw, samen met nog 3 andere torens. Inmiddels is dit nog de enige welke overeind is gebleven. In de Vissershaven liggen mooie botters (oud Nederlandse houten zeilboten) en zijn terrasjes te vinden. Er is ook een Bottermuseum en visserijmuseum.

haven Elburg

3. Loop een rondje over de stadswallen

Het stadje is omringt door muren waardoor het een echt vestingstad is. Je kunt een wandeling maken over de stadswallen, het hoger gelegen deel buiten de muren. Dan loop je door de bomen en heb je uitzicht over Elburg, de omgeving en zie je de stadsmuren goed.

leuke straatjes Elburg

Vischpoort Elburg

4. Luxe dineren bij Da Piedro

Blijf zeker ook 's avonds hangen in Elburg, het stadje is dan erg mooi verlicht! En je wilt een diner bij restaurant Da Piedro ook niet missen. Ten eerst heeft dit Italiaanse restaurant een fijn terras met uitzicht op de Vischpoort, ten tweede kun je hier verfijnde Italiaanse gerechten met een creative twist eten. Een aanrader is het verrassingsmenu met bijpassende wijnen.

5. IJsje eten bij Casa Piccola

Tegenover Da Piedro, dus dichtbij de vissershaven en de poort, zit de beste ijssalon van Elburg. Het ijs wordt namelijk huisgemaakt met echte pure ingrediënten. De eigenaar bedenkt en maakt de combinaties vaak zelf, en die zijn erg goed! Wees er op tijd bij want op = op. Tip: stap ook even binnen bij de buren! Een Italiaanse delicatessen zaak waar je ook interieur accessoires kunt kopen.

restaurants Elburg

Elburg-restaurants

6. Varen over de Randmeren

Elburg ligt vrijwel direct aan het Veluwemeer en het Drontermeer. Ben je er op een zonnige dag? Dan kun je een bootje huren om zelf het water op te gaan. Onderweg kom je allerlei soorten watervogels tegen. Je kunt een elektrische boot huren bij Zuiderzee Bootverhuur Elburg.

7. Uitzicht vanaf de Grote Kerk

De Grote kerk van Elburg ligt wat verscholen in een hoek maar als je eenmaal in de buurt loopt kun je er haast niet omheen. De kerk, ook wel St. Nicolaaskerk is meerdere malen bestormd, bijvoorbeeld tijdens de beeldenstorm in 1566 en tijdens de Franse revolutie, maar altijd werd de kerk weer in zoveel mogelijk originele staat gerestaureerd. Het is daarom nog steeds een aanrader om te bezoeken. De kerk werd in 1397 gebouwd (dat jaren duurde) en je kunt ook de (platte) toren beklimmen. Vanaf boven heb je een perfect uitzicht over de vesting.

varen Veluwemeer

varen in Elburg

Groene kruidhof

Verscholen tussen de straten en hofjes bevindt zich de Groene kruidhof. Dit is een kleine kruidentuin waar het altijd heerlijk rustig is. Op het eerst gezicht lijkt het geen bijzondere plek maar het verhaal erachter is wel degelijk interessant. In 1335 stond vlakbij namelijk een ziekenhuis/verpleeghuis, het Heilige Geestgasthuis. Om de zieke te verzorgen speelde geneeskrachtige kruiden een grote rol, een zogeheten apothekerstuin. Hedendaags worden de kruiden gebruikt in gerechten, of in het ijs van Casa Piccola. In de zomer worden er regelmatig workshops in Groene Kruidhof gehouden.

De Bakkersmolen

Een klein stukje buiten de oud stad kun je de Bakkersmolen bezoeken. Mensen uit de wijde omgeving komen hier naar toe om het lekkerste zuurdesem brood te kopen. Bijzonder is dat de molen nog steeds in gebruik is! Verder kun je er gebak kopen, chocolade en andere zoetigheden. Er is ook een restaurant waar je lekker kunt lunchen.

bakkersmolen Elburg

Slapen in Elburg

Het is nog beter om een nachtje te blijven slapen in Elburg. Boutique Hotel Elburg en Tapperij is een aanrader in het oude centrum. Liever meer in de natuur verblijven? In de buurt van Elburg ligt Natuurhuisje in 't Harde. Een fijne plek met weids uitzicht op slechts 3 kilometer vanaf Elburg.

Musea in Elburg

Voor zo'n kleine stad als Elburg is het wonderlijk hoeveel musea er zijn. Uiteraard over de visserij van vroeger maar ook andere oude ambachten en de geschiedenis van De Hanzestad. Daarnaast zijn er meerdere militaire musea in de buurt, kun je daar het enige echte orgelmuseum, een Joods museum, schildermuseum, Museumsmederij "De Hoefhamer" en meer. Een aanrader is in elk geval Museum Elburg.

Elburg-bezienswaardigheden

Is Elburg leuk?

Evenementen in Elburg

Jaarlijks zijn er leuke activiteiten en evenementen in Elburg. Noteer de Botterdagen bijvoorbeeld in je agenda. Een gezellig weekend met boten, Shantykoren en lekker eten. Elk jaar in september. Tussen Hemelvaart en Pinksteren kun je kunst bewonderen maar ook naar theatervoorstellingen tijdens het Vestingval. Elburg met kerst is ook enorm gezellig. De vesting wordt dan omgetoverd tot een soort kerstdorp met eetkraampjes, muziek, theater en natuurlijk kerstmarkten.

Praktisch

Je komt het makkelijkst en het snelst in Elburg met de auto. Het stadje ingaan raden we niet aan maar er is een grote gratis parkeerplaats aan de achterkant: Het Schootsveld. Een dagje Elburg past perfect in een vakantie op de Veluwe. Rondom de vestingstad zijn diverse vakantieparken en huisjes in de natuur.

Hanzejaar 2023

Van 1 april t/m 31 december 2023 staan de negen Hanzesteden in Oost-Nederland in het teken van het eeuwenoude Hanze gedachtengoed. Het programma varieert van feestelijk tot cultureel. Bezoek dan ook eens Doesburg, Zutphen, Hattem, Hasselt, Kampen, Harderwijk of Zwolle!

 

Waar staat Elburg om bekend?

Beste restaurants Elburg