Praag is de meest centrale hoofdstad van heel Europa, hierdoor is het een hele diverse stad met een rijke geschiedenis. De stad was door de ligging altijd een belangrijke punt in handelsroutes en werd tijdens oorlogen vaak gespaard. Praag wordt beschouwd als een van de mooiste steden van Europa, en het is wel duidelijk waarom. De historische binnenstad staat in zijn geheel op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en het lijkt één groot sprookje wanneer je er door heen wandelt. Behalve het bekijken van de prachtige gebouwen is er nog meer te doen in Praag. December, juni of oktober, een stedentrip Praag is altijd een goed idee. In dit artikel vind je de leukste stips voor je stedentrip in de hoofdstad van Tsjechië.

Doen in Praag


Praag wordt vaak genoemd waar mannen een weekend gaan stappen. Hoewel Praag een echte bier-stad is, is het veel meer dan dat. Tijdens een stedentrip Praag ontdekt je bijzondere architectuur, geschiedenis, kun je fantastisch lekker eten, relaxen op een eiland en nog zoveel meer. De Praagse Burcht en de Karlesbrug zijn enkele bekende bezienswaardigheden. Alles over de mooiste plekjes en meer tips voor Praag lees je in dit artikel!

 1. Oude en Nieuwe Stad Praag

De Gouden Stad van Tsjechië, zoals een van de bijnamen van Praag luidt, ligt aan de rivier de Moldau. De stad ligt westelijker dan Wenen en is ook met de auto uitstekend te bereizen. Sommige mensen denken misschien dat Praag een stad in het oosten van Europa ligt, maar het tegendeel is waar. Praag is opgebouwd uit twee delen: de oude en nieuwe stad. Beide hebben een heel eigen karakter. De nieuwe stad is logischerwijs het moderne deel. Talloze hotels, restaurants en winkels domineren hier het straat beeld. Je kunt er goed uitgaan en het Wenceslausplein is de bekendste trekpleister. De nieuwe stad diende vroeger ter bescherming van de oude stad, dat aan de rivier ligt. In de oude stad vind je onder andere de Karelsbrug en het bekendste plein van Praag. Beide stadsdelen zijn prima plekken om te overnachten en om vanuit daar de stad te ontdekken.

 2. Fietsen

Hoewel Praag niet gigantisch groot is en je de stad in een paar dagen te voeten kunt leren kennen, is het toch aan aanrader om een fietstour te doen. Tijdens mijn tour met Mijn Praag tours zag ik net even andere dingen en leerde ik veel over de stad. In Praag zijn geen speciale fietspaden, maar erg druk is het er ook niet waardoor fietsen er uitstekend kan. De fietstour duurt zo'n drie uur waarbij je nodige stops maakt en de groep het tempo bepaald. Aan de noordkant van de rivier fiets je de heuvel op (lang leve versnellingen) en vanuit het park heb je een mooi uitzicht over de stad. Via Mijn Praag tours zijn ook andere excursies te boeken, bijvoorbeeld een wandeling of biertour.

➞ Boek een vakantie naar Praag via De Vakantiediscounter
Tips voor een stedentrip Brno!

 3. Kijk je ogen uit op het oude stadsplein

Tijdens de fietstocht zul je direct voor bij Staroměstské náměstí komen, het oude stadsplein van Praag. De geschiedenis van Praag beslaat een periode van meer dan tweeduizend jaar, en dit komt allemaal samen op deze plek. Het is een van de drukste plek van de stad, maar dat komt omdat er veel bezienswaardigheden bij elkaar zitten. Bij het plein zie je elk uur twaalf beeldjes van apostelen tevoorschijn komen uit de beroemde astronomische  klok van Praag. Verder is de grote kerk een aanrader om te bezoeken. De pastelkleurrige gebouwen, vele restaurants en prachtige voorgevels zorgde er onder andere voor dat dit plein met het oude centrum staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Op deze plek zul je veel tijd spenderen tijdens een stedentrip Praag.

 4. Bezoek Kampa eiland

Het kleine eiland Kampa, dat in de rivier de Moldau ligt, is een plek welke je niet mag overslaan. Het is een groene oase van rust, waar je soms zeker behoefte aan zult hebben. Zomers worden er met regelmatige openlucht voorstellen gehouden. Op het plein Na Kampe vind je leuke café's en restaurantjes. Vanaf het park heb je goed uitzicht op de Karelsbrug. Het eiland ligt haast tegen het vaste land aan, en is alleen gescheiden door een kanaal. Toch kom je er alleen met een brug. Dit is in elk geval een van onbekendere dingen om te doen in Praag.

 5. Architectonische hoogstandjes

Over het algemeen zie je mooie klassieke gebouwen, de puntige kerken en eerder genoemde pastelkleurige gebouwen die er uit zien als snoep, maar de stad kent ook een andere kant. Hoe verder je van de oude stad af loopt hoe moderner de gebouwen worden. Het beste voorbeeld van moderne architectuur is het Dansende Huis. Eigenlijk is dit simpelweg een kantoor, maar door de opvallende bouwstijl lijkt het gebouw te bewegen. Op deze plek stond voorheen een gebouw dat in de Tweede Wereldoorlog werd vernietigd. Het moderne ontwerp van het gebouw was erg controversieel tijdens de bouw in 1994.

 6. Burcht en paleistuinen

Op de heuvel van Praag zie je het onmiskenbare icoon van de stad: de burcht. De Burcht van Praag is de grootste burcht ter wereld en deze mag je dan ook niet missen. Wat door de grootte en locatie ook vrijwel onmogelijk is. Zodra je langs de Moldau loopt dan zie je 'm namelijk direct. Maar van dichtbij is de burcht misschien nog wel indrukwekkender. Voordat je binnen het complex kunt komen moet je wel eerst door een controle heen. Onder de burcht liggen de mooie historische tuinen, die onderling met elkaar verbonden zijn. Iedere tuin heeft zijn eigen stijl, en allemaal zijn ze de moeite waard om door heen te wandelen.

➞ De leukste buurten en wijken in Praag
➞ Stedentrip met TUI

Wat moet je absoluut doen in Praag?

fietsen-in-Praag

bezienswaardigheden-Praag

Wat te doen in Praag gratis?

 7. Restaurants

Tijdens mijn fietstocht vertelde de gids dat er in Praag meer dan 900 restaurants te vinden zijn. Typisch Tsjechische gerechten vind je namelijk op elke hoek van de straat. Vooral buiten de steden zijn ze er erg van het traditionele eten en zware kost. Maar ook na een paar dagen dit gegeten te hebben kan ik me voorstellen dat je trek hebt in wat anders. In dit artikel lees je over mijn favoriete restaurants in Praag. Wat je zeker moet eten? Dat is Trdelník, dit is een ronde koek gemaakt boven vuur. Het warme deeg wordt vervolgens in een mengsel van suiker, kaneel en amandelen gerold.

 8. Overnachten in Praag

Op aanraden van boekte ik drie nachten bij Mosaic House. Niet alleen is dit een duurzame accommodatie, maar er zit ook een tof restaurant in waar je kunt genieten van de Midden-Oosterse keuken. Mosaic House heeft een hotel gedeelte, maar ook een hostel. Zelf koos ik voor een comfortabele hotelkamer. Het viel me op dat de kamer erg licht en rustig was, ik hoorde niets van het geluid op straat. De kamer was verder niet groot, maar het bed heerlijk en ook de badkamer voldeed meer dan prima. Door middel van teksten op onder andere de douche, wordt je gestimuleerd om duurzaam te verblijven. Door je handdoeken vaker te gebruiken bijvoorbeeld.

astronomische uurwerk

dansend-huis-praag

doen-in-praag

eten-in-praag

bezienswaardigheden-praag

oude-stad-praag

vakantie Tsjechië

wat-te-doen-in-praag

praag-activiteiten

Praag-bezienswaardigheden

reistips-praag

uit-eten-in-utrecht