Salzburg is de toegangspoort tot de Oostenrijkse Alpen en mooie natuur, maar is zelf net zo de moeite waard om eens te bezoeken. In de zomer maakte kennis met de vierde stad van van Oostenrijk, na Wenen, Graz en Linz, is Salzburg met 150.269 inwoners het grootst. Salzburg is zo'n stad waar je op elke hoek koffie drinkt, waar iedereen elke zondag zijn traditionele kleding uit de kast trekt, waar bergen om de hoek liggen en de pleinen verrassend kleurrijk zijn. Er is veel te zien en doen in deze mooie stad. Salzburg in de winter is ook een goede keus. De stad staat vol met kraampjes en verlichting waardoor het een sprookje is.

Wat te doen in Salzburg


Salzburg; de stad van Mozart en The Sound of Music, niet ver van de Duitse grens. De stad van de Barokke gebouwen en voor bierliefhebbers. Voor mensen die de natuur altijd dichtbij willen hebben en zich thuis voelen in een niet al te drukke compacte stad. Met name in de zomer bruist de stad aan alle kant en daar om heen. In de winter is de kerstsfeer volop aanwezig en spreekt iedereen met elkaar om koffie te drinken. Met gebak. In zo'n 10 uur rijden vanuit Nederland ben je in Amsterdam. Zelf vloog ik naar München en was het nog maar twee uur rijden naar de stad. Salzburg is leuk voor een stedentrip, maar nog leuker is om ook de omgeving te verkennen.  In dit artikel lees je mijn tips voor een citytrip Salzburg.

- Inhoud doen in Salzburg -


Bekijk de oude binnenstad (Altstadt)

Een grote schat van Barokgebouwen, de Dom van Salzburg en de middeleeuwse burcht Hohensalzburg op een heuvel 120 meter boven de stad. Mede-dankzij deze pracht pronkt de binnenstad van Salzburg op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Maar ook de vele doorgangetjes met verstopte restaurants, poorten die je naar een heel ander deel van de stad brengen en de pastelkleurrige gebouwen maken het zó de moeite waard hier een aantal uur rond te struinen. Ook Salzburg in de avond in overigens een sprookje.

Loop door de mooie statige Paleistuinen

Net buiten het historische centrum liggen de elegante en statige paleizen van Salzburg. Deze werden allemaal gebouwd in opdracht van de prins-bisschop op het hoogtepunt van zijn macht in de 17e en 18e eeuw. De tuinen en omgeving worden vaak als decor voor bruiloften gebruikt. Ik gebruik de tuinen vooral om wat schaduw te zoeken en geniet ik, hoe suf ook, vooral van de bloemen die volop in bloei staan. Deze tuinen zijn een must op te bezoeken tijdens een stedentrip Salzburg.

➞ Reis je met kinderen? Lees dan deze tips voor Salzburg met kinderen
➞ Lees ook: tips voor een stedentrip Graz

doen-in-salzburg

oostenrijk-zien-en-doen-in-salzburg

te-doen-in-salzburg

Bekijk het mooiste uitzicht over Salzburg

Salzburg ligt dichtbij de bergen en dat merk je in de stad ook al, deze is op heuvels gebouwd en de kern ligt aan de rivier op het lage deel. Op meerdere plekken kun je omhoog lopen maar de beste locatie voor het mooiste uitzicht is vanaf de Kapuzinerberg. Vanaf hier zie je de oude stad op haar mooist. Kapuzinerberg ligt aan de overkant van de rivier en kun je bereiken vanafr Linzergasse of de Steingasse.

Bezoek het Geboortehuis van Mozart

Een van de leukste dingen om te doen in Salzburg is om meer te leren over Mozart. Salzburg is beroemd als de geboortestad van Mozart. In de Getreidegasse werd op 27 januari 1756 Wolfgang Amadeus Mozart geboren. Tegenwoordig is het huis omgetoverd tot een koffiehuis met een museum. Het museum telt zo'n 3 verdiepingen waar onder andere zijn originele muziekinstrumenten en vele portretten van Mozart te zien zijn. Zijn woonhuis is even verderop in de stad te zien.

Ontmoet locals in klederdracht 

Op geen elke andere Europese plek voelde ik de traditie zo sterk als in Oostenrijk. Ik zag vele mensen van jong tot oud langs lopen in typische Dirndl jurken en Lederhosen maar ik besefte niet dat hier echt doodnormaal is. Op zondag en op feestdagen trekt iedereen vol trots zijn od haar kostuum aan. Een kostbaar kostuum waarvan de meeste er maar een hebben er dus ontzettend zuinig op zijn.

Gebruik de Salzburg Card

De Salzburg Card opent vele deuren om leuke dingen te doen in Salzburg. Zo biedt het gratis toegang tot diverse musea in Salzburg, kun je gratis gebruik maken van van de Vesting kabelbaan, met Untersberg kabelbaan de bergen in gaan (een must!), de Salzach schip dienst gebruiken en reizen met het openbaar vervoer. Salzburg Card houders kunnen ook gebruik maken van een aantal kortingen op theatervoorstellingen, concerten of excursies naar bestemmingen in de omgeving!

Struin over de Oude Markt

Midden in het centrum van Salzburg ligt het oude Markplein. Sinds de 13e eeuw is deze markt het commerciële centrum van de stad. Het plein wordt omringd door een aantal statige panden, waarvan de meesten dateren uit de middeleeuwen. Elke zaterdag is er een grote markt. De Oostenrijkers gaan alleen voor het beste en dat komt duidelijk terug in het eten dat hier verkocht wordt. Veel feesten die in de stad worden georganiseerd vinden aan dit plein plaats en het is er elke dag gezellig druk.

wat-doen-in-salzburg

doen-in-salzburg

vakantie-salzburg

Drink Koffie in het oudste koffiehuis van Oostenrijk

Voor de ultieme klassieke Oostenrijkse koffie-beleving ga je naar Tomaselli. Het oudste koffiehuis van Oostenrijk stamt uit 1705 en is sindsdien een begrip. Van buiten ziet het er prachtig uit met een balkon en de herkenbare groene parasols. Binnen heeft het dé traditionele koffiehuizensfeer van weleer. Dames lopen in mooi uniform en zwieren rond met dienbladen vol gebak en obers lopen netjes in pak en bedienen je statig.

Woon opera's tijdens de Salzburger Festspiele

Eind juli en begin augustus vindt elk jaar in Salzburg de Festspiele plaats. Een festival waarin muziek centraal staat. Dit 6-weken durende evenement is wereldwijd beroemd bij Mozart-liefhebbers maar ook bij alle fans van klassieke muziek en drama. Mozart is dan wel de hoofdpersoon tijdens de spelen, ook werken van Verdi, Richard Strauss, Benjamin Britten & Beethoven  kunnen op het programma staan. De stad ademt in deze weken muziek, nog meer dan het al deed. Een must om in de zomer te doen in Salzburg.

Lekker eten en drinken in Salzburg

Salzburg is een heerlijke stad om te wandelen, bijvoorbeeld door de prachtige binnenstad dat op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat, het is een fijne stad als je van Barokgebouwen houdt en fan bent van Mozart. Maar laten we ook vooral het eten niet vergeten. Want behalve bier heeft Salzburg op culinair gebied veel meer te bieden: eten en drinken in Salzburg is echt iets wat je dágen lang kunt doen. SalzburgerLand kent de grootste dichtheid van toprestaurants in Oostenrijk, waarvan ook weer een groot deel in  de stad Salzburg zit. De koks van Salzburg koken op het hoogste niveau, dat bevestigt het aantal koksmutsen (meer dan 100) dat Gault Millau toekende aan Salzburgse restaurants. Die werden gegeven aan maar liefst 70 lokale restaurants en hotels. Zelf vind ik het altijd leuk de kleine huisrestaurantjes, alternatieve barretjes en delicatessenwinkels op te zoeken. En ook dat kan heel goed. Lees hier al mijn restauranttips voor Salzburg

Accommodaties in Salzburg

Ik zou er voor kiezen om minimaal twee nachten in Salzburg overnachten, en minimaal twee nachten elders in de natuur. In Salzburg zijn genoeg fijne hotels te vinden, bijvoorbeeld het Eco Suite Hotel, of het Goldenes Theater Hotel Salzburg midden in het centrum. Je kunt er ook voor kiezen buiten het centrum te verblijven en een dagtrip (of twee) naar de stad te maken.

Beklim de Untersberg net buiten Salzburg

Iets ten zuiden van de stad Salzburg ligt de Untersberg, een 1776 meter hoge berg op een kwartier tijden van de stad. Voor sportievelingen is het een uitdaging om lopend naar boven te gaan. Maar gelukkig gaat er ook een kabellift naar boven. Untersbergbahn gaat elk half uur naar boven en met de Salzburg Card krijg je hier dus korting. Op de berg kun je wandelen en een koffie drinken, en in de winter als er sneeuw ligt kun je er zelfs Skiën. Met mooi weer heb je een prachtig uitzicht over de stad en omgeving! Wist je trouwens dat het eind van The Sound of Music hier is opgenomen?

Maak een road trip door Salzburgerland

Ik raad aan om, nadat je de stad verkent hebt, een auto te huren en de rest van SalzburgerLand te gaan verkennen (Salzburg bezoeken met de auto raad ik af). SalzburgerLand is een wonderlijke mix van bijzonderheden. De deelstaat Salzburg, of SalzburgerLand, ligt west-centraal gelegen in Oostenrijk en is de jongste Provincie van Oostenrijk met gemiddeld maar 520.000 inwoners en een oppervlakte van 7155 km2. Des te meer ruimte voor meren, weilanden en bergen. Heel veel bergen. Als outdoorliefhebber kun je je hier dagen en zelfs weken vermaken.

➞ Bekijk vakanties naar SalzburgerLand
➞ Bekijk alle artikelen over SalzburgerLand

zien-en-doen-in-salzburg

doen-in-salzburg

doen-in-salzburg

zien-en-doen-in-salzburg-oostenrijk

via-culinaria-salzburgerland

doen-in-salzburg

wandelen-in-de-bergen-van-salzburgerland