Een staycation in eigen land is altijd een goed idee. Zin in een stedentrip? Onze hoofdstad leent zich er perfect voor. Wanneer je overnacht in een van deze duurzame hotels in Amsterdam weet je zeker dat je verblijf een succes wordt. Amsterdam is helaas geen goedkope stad om te overnachten, maar wanneer je op tijd boekt of acties (check bijvoorbeeld Voordeeluitjes.nl) in de gaten houdt is er vaak wel wat betaalbaars te vinden. Bij deze vijf hotels hoef je je ook geen zorgen te maken over de ecologische voetafdruk die normaal gesproken je achter laat.

Duurzame hotels in Amsterdam


Conscious Hotels

Conscious Hotels heeft vier vestigingen op toplocatie’s in het centrum van Amsterdam: Vondelpark (2x), Westerpark en Museumplein. Vanuit de hotels loop je zo het park in, en zit je dichtbij de leukste restaurants. Bij alle Conscious Hotels is er een tuin, biologisch ontbijt en kun je er fietsen huren.

Het eerste Conscious Hotel zit bij het museumplein en is niet lang geleden gerenoveerd en nog meer eco, maar ook kunstzinniger geworden. De 36 luxe kamers en binnentuin zijn ideaal om in de drukke stad te onthaasten. Er zijn zonnepanelen op het dak en alle meubels zijn gemaakt van gecertificeerde of gerecyclede materialen. Gebruikte kleding en hotellinnen zijn bijvoorbeeld samengeperst tot kasten en planken in de lobby.

Conscious Hotel Vondelpark is in alle opzichten een heel comfortabel hotel: de locatie is top (lekker groen), de bedden zijn uitstekend en er is tot in detail aandacht besteed aan de duurzame aspecten. Energiebesparende LED-lampen, bureau’s van gerecyclede yoghurtbekers, handdoeken van milieuvriendelijk katoen en een waterbesparende douchekop, aan alles is gedacht. De levende plantenmuur in de lobby ziet er niet alleen leuk uit maar wekt ook energie op die gebruikt wordt om het hotel van stroom te voorzien.

Het Tire Station is een eco-designerhotel met 112 kamers, dichtbij het Vondelpark. Je vindt in het hotel een eco-patisserie; Sticky Fingers en een organisch restaurant: MOER. Energie komt uit eigen ondergrondse watervoerende lagen. Een van de andere pluspunten van dit hotel is dat er moderne vergaderruimtes zijn. Je kunt er dus veel meer dan alleen slapen.

Het oorspronkelijke monumentale gebouw van Conscious Hotel Westerpark is getransformeerd in een prachtig eco-sexy hotel met 89 kamers. Het hotel ligt in het weelderige Westerpark en kijkt uit over het culturele terrein van de Westergasfabriek. Deze hotspot is een plek voor culturele evenementen en drukke markten, en aan de andere kant vind je er een rustig, groen park.


Fijne hotels aan de kust in Nederland
Staycation: 15x de leukste verrassende plekken in Nederland

QO Hotel

Het eerst dat opvalt bij QO Hotel is de locatie direct aan de Amstel in hart van het Amstelkwartier. Het grote hotel laat zien dat duurzaamheid prima hand in hand kan gaan met luxe. Met kamerhoge ramen, interieurdesign dat is geïnspireerd op de natuur en allerlei technische snufjes maakt dit een van de modernste duurzame hotels van ons land. Op het dak van het 21 verdiepingen tellend hotel staat een moderne kas waar meer dan 5000 groenten, bloemen en kruiden worden verbouwd. Deze worden geserveerd in het Juniper & Kin restaurants waar lokale, Nederlandse producten op de kaart staan. Bij QO Hotel staat hergebruik boven wegwerp. Zo is het tapijt gemaakt van oude visnetten.

Yotel Amsterdam Noord

Yotel heeft meerdere vestigingen wereldwijd in steden als New York en Edinburgh, en sinds een jaar ook in Amsterdam noord. Amsterdam wordt steeds hipper en in de buurt waar het hotel staat is circulaire economie echt een ding. Veel materialen in het hotel zijn tweedehands en het hotel beschikt over een uniek watersysteem. Tegelijk heeft het hotel een strak en modern design. Yotel beschikt over 202 cabins, zoals ze het zelf noemen, welke duurzaam en efficiënt elders in een fabriek worden gemaakt. Dit om onnodig transport en verspillen van grondstoffen tegen te gaan. In het hotel zit een restaurant (waar lokale gerechten worden bereidt), bar en fitnessruimte. De eyecatcher is de gemeenschappelijke ruimte -  Komyuniti - die uitkomt op een terras aan het water. Yotel heeft ook een locatie bij Schiphol.

Hotel Boat and Co

Boat & Co is in korte tijd uitgegroeid tot een van de leukste hotels in Amsterdam, in de Amsterdamse Houthavens aan het IJ om precies te zijn. Bij dit appartementenhotel kun je hotelkamers boeken, maar die ook functioneren als appartement, voor een langer verblijf bijvoorbeeld. De inrichting is kleurrijk, casual stijlvol en helemaal van deze tijd. Boat & Co is zo duurzaam mogelijk gebouwd met bouwmateriaal dat lang mee gaat en geen afval produceren. Ook zonnepanelen zorgen voor energie en in de badkamer vind je waterbesparende douchekoppen, toiletten en kranen. Het wassen van de handdoeken en beddengoed gebeurd met ecologisch verantwoorden producten en extra leuk: er zijn veel nestkasten bij het hotel waardoor je veel vogels ziet.

Element Hotel

Element Hotel ligt centraal bij de Zuidas, op anderhalve kilometer van de RAI. Hoewel het hotel ideaal is voor zaken kun je er prima verblijven voor een stedentrip Amsterdam. Het is modern en strak ingericht, maar wel met sfeer. De spa-geïnspireerde badkamers en de bar zorgen voor extra comfort en gezelligheid. In het restaurant My Place worden met met name gezonde en veel vegetarische gerechten geserveerd. Element Hotel maakt zo veel mogelijk gebruik van milieuvriendelijke materialen, bijvoorbeeld het soort verf dat gebruikt is. Waar mogelijk zijn gerecyclede producten gebruikt, zoals het tapijt en kunst aan de muur. Vanuit het hotel kun je fietsen huren.

Hotel Jakarta WestCord Hotels

Absoluut een van de leukste duurzame hotels in Amsterdam is Hotel Jakarta op Java-eiland. Het is een energieneutraal gebouw en van binnen is het letterlijk een oase van groen. De planten midden in het hotel zijn niet alleen mooi maar hebben ook een functie; het draagt bij de natuurlijke koeling van het hotel, en 's winters geeft het juist warmte. Regenwater wordt opgevangen om de subtropische binnentuin te besproeien. Ook het douchewater wordt op een duurzame manier verwarmt en zelfs het personeel draagt kleding dat grotendeels betaal uit reststoffen. In het hotel is een kleine SPA, restaurant (veel Indonesische gerechten) en zwembad. Het hout en de baboe zijn niet alleen functioneel duurzaam bouwmateriaal, maar ook bijzonder sfeervol.