Gordes is een prachtig dorpje gelegen in het departement Vaucluse in de regio Provence-Alpes-Côte d'Azur in het zuiden van Frankrijk. Het staat zelfs bekend als een van de mooiste dorpen van Frankrijk! Het bestaat uit mooie oude gebouwen en is op een heuvel gebouwd. Hierdoor heb je ook een panoramische uitzicht over de groene omgeving. Wat is er zoal te zien en doen in Gordes en waarom behoort het tot een van de mooiste dorpen in de Provence?

Gordes, het mooiste dorp in de Provence?


Waar ligt Gordes?

De Provence - Cote d'Azur is een regio in het uiterste zuiden van Frankrijk. Bekend vanwege de lavendelvelden, de fijne stranden steden en mooiste dorpen. De grooste steden zijn Marseille en Nice. Gordes wordt gezien als het mooist dorp van de Provence, welke op ongeveer een uur landinwaarts rijden vanuit Marseille ligt. In het gebied heb je zeker een (huur)auto nodig! Gordes ligt op een heuvel met een adembenemend uitzicht over de vallei en de omliggende lavendelvelden en olijfgaarden.

Geschiedenis en bezienswaardigheden

Gordes heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de Romeinse tijd en verder. De eerste bewoning in het gebied gaat zelfs terug tot de prehistorie. Het dorpje staat dan ook vol met geplaveide straatjes, stenen huizen en historische monumenten. Gordes ontwikkelde zich echt als een versterkte nederzetting op een heuveltop tijdens de vroege Middeleeuwen. De strategische ligging bood bescherming tegen invallen en aanvallen.

Tegenwoordig is Gordes een van de meest bezochte en bewonderde dorpen in Frankrijk. Dit vanwege de goed bewaarde historische architectuur, schilderachtige steegjes en adembenemende uitzichten. Het dorp is geclassificeerd als een van de "Les Plus Beaux Villages de France" - De mooiste Dorpen van Frankrijk - . En nog steeds is Gordes een plek van kunst en cultuur, met talrijke kunstgalerijen, musea en culturele evenementen.

Gordes Frankrijk

Gordes Provence

mooiste dorpen in de Provence

Gordes kasteel

Een van de belangrijkste bezienswaardigheden is het kasteel van Gordes, dat in de 11e eeuw werd gebouwd en later in de Renaissance werd herbouwd. Gedurende de middeleeuwen was het kasteel in handen van verschillende feodale heren die het gebied bestuurden. Het diende als een symbool van macht en bescherming. In 1525 werd het kasteel grondig gerenoveerd en uitgebreid in Renaissance-stijl door Bertrand Rambaud de Simiane.

Het kasteel herbergt tegenwoordig het Pol Mara Museum, gewijd aan de Vlaamse kunstenaar Pol Mara. Zijn werken, die een mix van surrealisme en moderniteit weerspiegelen, zijn te zien in de verschillende zalen van het kasteel. Naast het Pol Mara Museum worden er in het kasteel ook tijdelijke kunsttentoonstellingen en culturele evenementen georganiseerd.

Gordes markt

Ga als het even kan ook een keer op dinsdagmorgen naar Gordes dan kun je over de lokale markt struinen. De markt van Gordes is een levendig en kleurrijk evenement dat zowel lokale bewoners als toeristen aantrekt. Een geweldige plek om de lokale cultuur te ervaren, verse producten te kopen en ambachtelijke goederen te ontdekken. Denk aan Franse kaasjes, verse broden, lokale wijnen, kleurrijk fruit, jam en honing, gedroogde kruiden en olijven. Uiteraard vind je er veel lavendelproducten zoals zeepjes. De markt strekt zich uit over de belangrijkste pleinen en straten van het dorp, waaronder het Place du Château, dat zich bevindt bij het Kasteel van Gordes. Tip: neem genoeg contant geld mee.

gordes markt

mooiste dorpen Frankrijk

Locatie van het uitzichtpunt 

Hoe mooi Gordes gelegen is kun je het best zien vanaf de weg. Dan zie je hoe de gebouwen tegen en op de heuvel zijn gebouwd. Het uitzichtpunt is eenvoudig te vinden door 'Town View Point Gordes' op Google maps te volgen. Je kunt er met de auto heen en er is een kleine parkeerplaats.

Abbaye de Sénanque

Net buiten Gordes ligt de Abbaye de Sénanque, een bijzonder klooster uit de 12e eeuw, onder andere vanwege de lavendelvelden. Het is een van de meest iconische en serene cisterciënzerkloosters van Frankrijk. De abdij werd gesticht in 1148 in een afgelegen vallei, ideaal voor een leven van gebed en zelfvoorziening. In de middeleeuwen bloeide de abdij, en de monniken leefden van landbouw, met name lavendel- en bijenteelt. De abdij is een prachtig voorbeeld van romaanse architectuur.

De lavendelvelden rondom de abdij zijn wereldberoemd. Ze symboliseren de verbondenheid van de monniken met het land en hun zelfvoorzienende levensstijl. De velden hebben een bloeitijd van juni tot augustus.

Waar verblijven?

Het is leuk om een nachtje in Gordes zelf te verblijven, dan kun je alle dagdelen meemaken en ook de rustige momenten opzoeken. Praktisch met de auto is dat echter niet (en het is prijzig). Langs de heuvel zijn wel fijne accommodaties te vinden. Onze aanraders in de buurt zijn: La Calade, maison de village en Mas des Romarins, The Originals Relais. Het bergdorp ligt niet ver van Avignon en is ook dicht bij andere schilderachtige dorpen zoals Roussillon en Ménerbes.

Gordes Provence-Alpes-Côte d’Azur

Abbaye de Sénanque

mooiste plekken Zuid Frankrijk

markt in Gordes

dorpen Zuid Frankrijk

Provence-Alpes-Côte d’Azur