Een duurzame manier van op vakantie gaan is door het vliegtuig te laten staan en te reizen per trein. En Europa met haar vele, kleine landen is daar perfect voor. In een korte tijd kun je veel bestemmingen zien, en bovendien is reizen met de trein comfortabel. Met een pas van Interrail kun zonder al te veel gedoe in bijna alle trein stappen. Je hoeft dus geen losse kaartjes te kopen. Met een pas krijg je toegang tot 38 spoorweg- en veerbootmaatschappijen in 31 landen. De interrail pas opent daarom letterlijk vele deuren. Europa heeft een aaneenschakeling van unieke trein routes. Overweeg je een Interrail vakantie maar weet je nog niet precies waarheen? In dit artikel lees je zes mooie interrail routes door Europa.

Leukste Interrail routes door Europa


Hoe werkt de interrail pas precies? Via de website van interrail kun je uit meerdere passen kiezen. Bijvoorbeeld voor één land of meerdere, en het aantal dagen. De pas krijg je vervolgens thuis gestuurd. Een spoorwegenkaart ontvang je er ook bij. Je hoeft de pas niet te activeren, alleen te controleren of je de juiste hebt ontvangen. De pas kun je alleen gebruiken binnen de bepaalde datum. In de meeste treinen kun je gewoon instappen en je pas bij controle laten zien. Bij sommige treinen moet je een stoel reserveren. Deze informatie krijg je allemaal bij je pas geleverd. Tip: met een nachttrein (of boot) kun je de reisdagen op je pas besparen. Wanneer je vertrekt na zeven uur 's avonds en aankomt voor vier uur 's ochtends bespaar je een dag. Je hoeft alleen de aankomstdatum in te vullen in de reiskalender.

De verschillende interrail passen zijn:

➞ Interrail Global Pass. Hiermee reis je onbeperkt door 31 landen. Vanaf € 186
➞ Interrail One Country Pass. Je kunt kiezen uit een van de 30 landen. Vanaf € 105

interrail-scandinavie

Interrail route Scandinavië

Over het algemeen behoren Scandinavische landen tot de duurdere vakantielanden. Maar dus niet als je met Interrail reist. En Hoewel Scandinavië natuurlijk een groot oppervlakte heeft en de treinreizen wat langer duren, zie je wél de meest mooie landschappen rustig aan je voorbij trekken. De treinen in Scandinavië zijn een van de meeste comfortabele en daarnaast zijn er maar een handjevol mensen het noorden van Europa per trein ontdekken. Een mooie trein route door Scandinavië is geen makkelijke opgave, er is gewoonweg te veel moois om te zien. De meest toegankelijk Interrail route gaat via Denemarken naar Zweden en Noorwegen. Hoogtepunten tijdens deze reis zijn de ongerepte natuurgebieden, de kans om wildlife te zien en de ruige Noorse kust.

➞ Amsterdam - Hamburg - Kopenhagen - Malmo - Gotenborg - Oslo - Bergen - Trondheim - Narvik - Lulea - Stockholm en terug via Malmo.

treinroute-zwitserland

Zwitserland

Een treinreis die zowel in de zomer als in de winter gedaan kan worden is die door Zwitserland. Een reis door de hoogste bergen van Europa afgewisseld door gletsjermeren en Alpenweides zullen niet snel vervelen. De bekendste bezienswaardigheid tijdens een rondreis Zwitersland is de bergpunt de Matterhorn in Zermatt. Zwitersland beschikt over het hoogst gelegen treinstation (Jungfraujoch ) in Europa waardoor de treinreis absoluut uniek is. Deze route, de Glacier Express, heeft nog een record op zijn naam staan, dit is namelijk ook de langzaamste sneltrein ter wereld. Dit zorgt ervoor dat je volop kunt genieten van de natuur en de uitzichten. Voor deze interrail route door Zwitserland heb je alleen de Interrail One Country Pass nodig en in ruim een week (of 10 dagen) kun je al enorm veel van het mooie Alpen land zien.

➞ Basel -Zurich -Laax - Weggis - Meiringen - Zermatt

interrail-kroatië

Interrail route Kroatië en Slovenië

Kroatië is een van de meest populaire vakantielanden van dit moment en ook Slovenië wordt dankzij de mooie groene natuur een bestemming welke je niet wilt missen. Beide landen combineren is perfect te doen per trein. Vlieg naar het knusse Ljubljana en vervolg je reis naar Zagreb, de meren van Plitvice, het mooie Zadar, de Krka Watervallen, Split en het iconische Dubrovnik. Beide landen zijn een ideale zomerbestemming maar kun je ook in het voor en najaar bezoeken. De combinatie tussen de mooiste Mediterraanse kunst, het binnenland en de levendige steden maakt dit van de tofste interrail routes door Europa, de steden in Kroatië en Slovenië bezoek je per trein. De meren en natuurgebieden zoals Bled, Bohinj, Krka en Plitivce kun je per bus doen.

➞ Ljubljana - Zagreb - Plitvice - Zadar - Krka - Split - Dubrovnik, vanuit hier vlieg je terug naar huis of maakt eerst nog een uitstapje naar Mostar in Bosnië 

italië-interrail

Interrail route Italië

Het langgerekte Italië is perfect om per trein te ontdekken. Het land is te groot om in een keer met de auto te zien, en daarom is de trein een uitkomst. Pak het vliegtuig naar het noorden van Italië en zak langzaam af naar het zuiden. Onderweg word je beloond met kunsthistorische steden, Romeinse bouwwerken, steile kusten en natuurlijk goddelijk lekker eten. Van de toeristische steden Rome en Florence, de glooiende heuvels van Toscane, de wereldberoemde Amafi kust tot aan het idyllische Puglia en betoverende Sicilië, een trein reis door Italië kan nooit lang genoeg duren. Voor onderstaande route heb je minstens vijf weken de tijd nodig. Maar je kunt er ook voor kiezen om bijvoorbeeld alleen de westkust te doen, de grote steden of alleen het zuiden.

➞ Milaan - Venetië - Bologna - Florence - Siena - Rome - Napels -Amalfi - Bari - Catania - Palermo  

interrail-centraal-europa

Stedentrips centraal Europa

Centraal Europa barst van de sfeervolle steden die roepen om een bezoek. Daarbij liggen veel steden op korte afstand van elkaar en zijn dus binnen handbereik, zeker per trein. De grotere treinstations liggen vrijwel altijd midden in het centrum waardoor je direct in een stad bent. Heb je twee weken de tijd dan kun je de grotere en bekende steden, zoals Praag en Berlijn, aandoen. Heb je langer? Dan zijn plekken als Krakau, Bratislava, Ljubljana, Salzburg en München ook een goed idee. In Centraal Europa vind je historische steden, maar ook enorm kleurrijke en steden die een klassieke uitstraling hebben. Wist je dat Praag de meest centrale hoofdstad van Europa is? Met deze route bezoek vijf of meer landen zonder dat je heel lang onderweg bent.

➞ Amsterdam - Berlijn - Praag - Boedapest - Wenen (Krakau - Salzburg - Bratislava - Ljubljana - München)

interrail-route-portugal

Spanje en Portugal

Betreft het netwerk aan spoorwegen lijken Spanje en Portugal als twee druppels water op elkaar. Het is dan ook heel makkelijk om beide tijdens een reis te bezoeken. De landen van het Iberisch schiereiland hebben echter wel een verschillend karakter, en dat is wat deze combi-reis zo leuk maakt. Levendige steden, sfeervolle dorpjes en uitgestrekte natuur hebben beide landen in elk geval. Dankzij een uitgebreid spoornetwerk kun je eenvoudig alle kanten op. Voor Spanje en Portugal kun je ook kiezen uit de Interrail Premium Pass. Hiermee kun je gratis een zitplek reserveren. Met onderstaande route kun je in elke gewenste stad beginnen. Dit rondje is een voorbeeld.  Voor deze route heb je minstens vier weken nodig, maar plekken overslaan kan ook.

➞ Valencia - Granada - Sevilla - Faro - Lagos - Lissabon - Porto - Salamanca - Madrid - Bilbao - Barcelona.

met-trein-door-schotland

Schotland

Wanneer je zoekt op treinreis Europa dan is de afbeelding van de zogenaamde 'Harry Potter' brug (Glenfinnan viaduct) in Schotland het eerste dat je zult tegenkomen. Zorg dat je links in de trein zit richting Fort William, dan heb je namelijk het mooiste uitzicht over het viaduct. Je kunt ook uitstappen bij het station van Glenfinnan om een van de meest populaire bezienswaardigheden in Schotland te bewonderen. Naast deze highlight is er nog veel meer moois te zien. Edinburgh is een sfeervolle stad waar je je zeker twee dagen kunt vermaken. Al zijn de Schotse hooglanden letterlijk het hoogtepunt van een treinreis door het land. Deze West Highland Line is één van de mooiste routes in Schotland. De route kun je uitbreiden naar Groot Brittanië of Ierland.

➞ Newcastle of Edinburgh - Glasgow - Lomond - Oban - Glenfinnan -Inverness (voor Loch Ness)  - Mallaig (boot naar Skye)

interrail-oost-europa

Oost Europa

Een van de meest bijzondere Interrail routes door Europa is die door het oostelijk deel van ons continent. Oost Europa behoort nog niet zo lang tot Europa en het was er lange tijd nog onrustig. Juist daarom is het zo interessant om hier heen te reizen. Daarbij zijn de landen goedkoop (toch fijn!), barst het er van de bruisende steden en is de natuur er ook niet mis. Deze Interrail route gaat echt door het oosten van Europa (dus geen Praag of Wenen) in landen als Roemenië, Servië en Bulgarije. Uiteraard kun je de route uitbreiden naar bijvoorbeeld Kroatië. Oost-Europa heeft in elk geval veel te bieden voor zowel de avontuurlijke reiziger als de cultuurliefhebber en is juist een aanrader voor iemand die niet van een standaard vakantiebestemming houdt.

➞ Sarajevo - Belgrado - Boekarest - Sofia - Skopje - Tirana - Kotor - Mostar