Een van de leukste steden in Italië? Dat moet Florence zijn. En dat zegt heel wat, want ik ben fan van alle Italiaanse steden. Florence is zo'n stad waar het toerisme zich nog mengt met de lokale bevolking. Waar je rustige plekken vindt, uiteraard fantastisch kunt eten, waar je de mooiste bezienswaardigheden ziet, maar ook gewoon kunt slenteren. Begrijpelijk dus wanneer je een stedentrip naar deze stad wilt maken. Benieuwd naar de beste en leukste wijken van Florence, om te bezoeken en om te overnachten? Lees dan verder.

De leukste wijken van Florence

Hoewel je je in Florence tijdens een stedentrip makkelijk drie dagen kunt vermaken, is de stad redelijk compact en is alles op loopafstand. De stad is ideaal voor een stedentrip - de luchthaven licht vlakbij - maar de kans is ook groot dat je de stad bezoekt tijdens een rondreis Toscane. Hoe dan ook kun je het best maar weten welke wijk nou echt een bezoekje waard is. Hoewel je wat mij betreft in Florence op zich altijd prima zit betreft accommodaties. Toch zijn er een paar plekken waar je echt wilt zitten.

➞ Lees alle artikelen over Toscane
➞ Boek een stedentrip Florence


1. Historisch centrum van Florence

Florence is een stad van tegenstrijdigheden, want je vindt er prachtige Italiaanse kunstgeschiedenis, en tegelijk veel jonge studenten. Het is de geboorteplaats en het centrum van de Renaissance, de stad van Michelangelo & Machiavelli, van kunstenaars en architecten, en tot ongeveer het jaar 1730 hét culturele en intellectuele hart van Europa. Het Piazza della Signoria is het centrale middelpunt van Florence, vanuit hier kun je alle kanten op. Dit plein zindert niet alleen van de vele mensen die er dagelijks overheen lopen maar ook van de culturele highlights en het Palazzo Vecchio (het oude paleis). Voor het Palazzo Vecchio staat de David van Michelangelo (althans, een kopie), misschien wel het bekendste en meest gefotografeerde beeld ter wereld. Overnachten in het historische centrum is niet goedkoop en bovendien is het er erg druk. Je kunt er ook voor kiezen om nabij het treinstation te overnachten.

2. Santa Croce

Hoewel je in de wijk Santa Croce een van de meeste iconische bezienswaardigheden van Florence vindt, is deze buurt relatief rustig. De gotische Santo Croce basiliek behoort tot één van de mooiste van Italië. Aan het plein vind je een aantal goede restaurants en is daarom een goede uitvalsbasis tijdens je stedentrip. De buurt is verder leuk om het echte Florence, verder zonder al te grote bezienswaardigheden - te ontdekken. Je zit daarbij aan de rand van het stadshart.

3. Oltrarno en 4. Santo Spirito

Oltrarno is wat mij betreft de beste wijk om te overnachten in Florence. Deze wijk zit aan de overzijde van rivier Arno. De naam betekend dan ook letterlijk ‘aan de overkant van de Arno’. Wanneer je je accommodatie in deze buurt boekt zit je rustiger dan midden in het centrum, terwijl je wel dichtbij alle bezienswaardigheden zit. De Florentijnen zijn hier ook te vinden en bovendien zitten alle goede restaurants op loopafstand. De verscholen pleintjes, boetiekjes, ambachtslieden en winkels van lokale ondernemers maken het een alternatieve, authentieke wijk. Het is ook de plek naar het hoger gelegen Piazzale Michelangelo, waar je het mooiste uitzicht over de stad hebt. Zelf vond ik de ook Boboli tuinen een fijne plek om tot rust te komen, en deze liggen hier vlakbij. Santo Spirito ligt nabij Oltrarno, en heeft ook hetzelfde sfeertje. De wijken lopen vloeiend in elkaar over, waardoor je niet merkt dat het eigenlijk verschillende buurten zijn.

5. San Marco

De wijk San Marco wordt vaak gezien als onderdeel van het historische centrum, maar is officieel net een andere buurt. Rondom de San Marco vind je veel studenten, wat niet gek is wanneer je je bedenkt dat hier de universiteit van Florence staat. Studenten maken gretig gebruik van de rijke kunst die er te vinden is. Hierdoor is het elk geval een jonge, bruisende wijk, waar je tegelijk nog veel sporen van beroemde oud-studenten als Michelangelo en Da Vinci ziet. Door het contrast is dit wat mij betreft een van de leukste wijken van Florence. Op meerdere plekken zijn fresco’s bewonderen, zoals in het San Marco klooster. Een aanrader is ook om door de botanische tuinen - Giardini dei Semplici - van de universiteit de wandelen.

doen-in-florence

leukste-buurt-florence

leukste-wijk-florence

leuke-wijk-florence

florence-blog

uitzichtpunt-florence