Een wintersport Val Gardena staat garant voor afwisselde pistes en een betoverd landschap. In het grootste skigebied van Italië is voor iedereen een breed aanbod. De vallei ligt in het hart van de Dolomieten en is onderdeel van de Dolomiti Superski waarmee je eindeloos van de pistes af kunt gaan. Val Gardena ligt op een hoogte van 1.230 to 2.700 in Zuid-Tirol. Er zijn 3 dorpjes waar je kunt verblijven en waarvandaan je kunt skiën. Met de Dolomiti Superski pass kun je maar liefst kiezen uit 1200 kilometer aan pistes. Welke moet je allemaal doen? In dit artikel helpen we je kiezen door onze 5 favoriete routes en pistes in Val Gardena met je te delen.

Tofste afdalingen Val Gardena


Val Gardena is onderdeel van ’s-werelds grootste skiverband. Met de Dolomiti Superski pas kun je dus gebruik maken van 12 skigebieden met een totaal aan 1200 km pistes en 450 liften. De volgende wintersportgebieden vallen onder de Dolomiti superski: Val Gardena, Seiser Alm, Gitschberg Jochtal, Val di Fassa, Cortina d'Ampezzo, Carezza Ski, Drei Zinnen Dolomiten, Alta Badia, Kronplatz, Plose, San Martino di Castrozza, Arabba, Civetta en Val di Fiemme. Hiermee is het de grootse ski-bestemming ter wereld. De dorpen in Val Gardena zijn Ortisei, Santa Christina en Selva. Seiser Alm en Val Gardena zijn samen een gebied met 175 km pistes. voor de Dolomiti Superski pas betaal je tussen de € 67,- en € 74,- voor een veel grote gebied. Het is maar € 10,- meer.

In het gebied van Dolomiti Superski kun je dus alle kanten op! Maar wat zijn nou echt de pistes die je gedaan moet hebben? Onze top 5 (gericht op de gemiddelde/gevorderde skiërs en snowboarders)

➞ Lees meer over Val Gardena 
➞ Waar overnachten in de Dolomieten?

Val Gardena skigebied

wintersport Dolomieten

1. Sellaronda

Met stip op 1 staat de Sellaronda, een van s'werelds bekendste tochten. De Sellaronda is een tour waarbij je om het Sellamassief heen skiet. Dit is een grote, ronde en platte berg in de Dolomieten. Piz Boè is met 3151 meter het hoogste punt. Je neemt dus steeds liften en daalt weer af. In een halve dag (of langer) kun je deze mooie route doen door middel van liften en afdalingen. Er is een groene en oranje route waarbij je linksom of rechtsom gaat. Beide zijn ze tof! Er wordt gezegd dat de Sellraronda soms wat vlak is, wij vonden dit erg meevallen. Wel zijn de liften soms erg druk. De afgelopen jaren zijn er wel liften bijgebouwd.

De tocht is zo'n 40 km, de liften niet meegerekend 26. Je tikt 3 provincies aan en 4 dalen: Alta Badia, Arabba-Marmolada, Val di Fassa en Val Gardena. Vanuit deze dorpen kun je de Sellaronda uiteraard ook beginnen. Onderweg heb je de mooiste uitzichten op de Dolomieten en natuurlijk zijn er Italiaanse berghutten waar je een hapje kunt eten. Voor de Sella Ronda heb je wel de Dolomiti Supeski pas nodig.


2. La Longia

Een van de mooiste pistes in Val Gardena is La Longia, ook wel de langste piste van het gebied. Tijdens de tocht van maar liefst 10.5 kilometer kom je de mooiste plekken tegen. La Longia begint bij de bergtoppen van de Seceda (treintje van Santa Christina en gondel vanaf Oritsei), op 2518 meter hoogte. Hier zijn de pistes breed en overzichtelijk. Daarna krijg je een wat smaller pad en het laatste stuk is beeldschoon. Je komt langs bomen maar ook langs rotsen met bevroren watervallen, het lijkt soms net Canada! Uiteindelijk kom je weer uit in Ortisei. Het is een mooie rode piste waarbij vooral het eerste stuk van steiler is (maar ook breed), daarna heb je soms wat korte, steile hellingen maar voor iedereen is deze piste goed te doen. Een Val Gardena skipas is voldoende.

Marmolada

Hoe sneeuwzeker is Val Gardena?

wintersport Dolomieten

3. Saslong

Zeg je Val Gardena dan zeg je Saslong. Deze afdaling komt namelijk uit in het centrum van Santa Christina, het middelste dorp van Val Gardena. Op deze piste worden elke jaar - de week voor kerst - de wereldbekerwedstrijden gehouden, de super G en de snelle afdaling. Hoe vet is dat je zelf ook deze piste kunt doen?! Op je eigen tempo uiteraard. Door de topsporters worden hier enorme snelle tijden neergezet! Zo zijn er snelheden van ruim 120 kilometer per uur gemeten en worden sprongen van ruim 80 meter behaald. De races op de Saslong-piste staan bekend als bijzonder moeilijk en onvoorspelbaar. De Saslong is 3,5 kilometer lang en overbrugt 839 hoogtemeters en begint bij het Ciampinoi bergstation. Het eerste stuk is meteen al steil maar wordt daarna iets vlakker. Het laatste stuk is ook vrij pittig! Je hebt alleen een skipas voor Val Gardena nodig.


4. Seiser Alm

De pistes en routes in dit artikel zijn allemaal geschikt voor de ervaren skiërs of snowboarders. Maar Val Gardena is net zo geschikt voor kinderen, mensen die het rustig aan willen doen, voor beginners, wandelaars en langlaufers. Vanuit Ortisei pak je de gondel naar Seiser Alm, de grootse Alpenweide van Europa. Van Santa Christina gaat er een bus en je kunt er ook heen vanuit Seis am Schlern / Siusi allo Sciliar, op een half uur rijden van Val Gardena. Seiser Alm is een klein gebied binnen Val Gardena (dus niet een afdaling).

De pistes zijn hier dus vooral glooiend in plaats van steil. Tijdens alle afdalingen die je maakt heb je het decor van de Dolomieten op de achtergrond. Doordat het een groot plateau is (8.000 voetbalvelden) en wat lager ligt heb je hier de meeste zonuren. Alpe di Siusi is op zichzelf geen groot skigebied maar je kunt het combineren met de Seceda en natuurlijk de rest van Val Gardena en zelfs het Dolomiti Superski gebied. Ook voor de fanatiek skiërs is het de mooiste waard om naar Seiser Alm te gaan omdat het er beeldschoon is. Het gebied bevindt zich op een hoogte tussen de 1.800 en 2.300 meter waardoor er al snel sneeuw ligt.

Hoeveel km piste Val Gardena?

skigebied Val Gardena

5. Marmolada

Het is even een skitocht van af Val Gardena maar de queen of de Dolomites wil je niet missen. De Marmolada is een bergmassief en gletsjer. Het heeft meerdere toppen die meer dan 3000 meter rijken. Het hoogste punt van de Dolomieten is met 3342 meter Punta Penia. Om vanuit Val Gardena de Marmolada te bereiken moet je eerst de helft van de Sellaronda doen (dus heb je ook de Dolomiti Superski pas nodig). De route staat goed aangeveven.

Je kunt deze tocht het beste beginnen vanuit Selva, vanuit Santa Christina is het ook mogelijk maar dan moet je wel doorskiën of geen uitgebreide lunchpauze nemen. Je skiet namelijk zo'n beetje naar het andere kant van het gebied en hebt veel liften nodig, die vaak wat drukker zijn. Punta Rocca bereik je met 3 gondels en hiervandaan heb je niet alleen een indrukwekkend uitzicht, je kunt vanaf hier naar beneden skiën. Een pittige rode piste die aan het eind van de dag zwaarder is. Er ontstaan immers wat hobbels omdat dit de enige weg naar beneden is. De hele afdaling is zo’n zeven kilometer lang waarbij je 1500 meter afdaalt.

Accommodaties Val Gardena

Direct een vakantie inclusief pas is vaak net wat voordeliger dan accommodatie en skipas los kopen. Een wintersportvakantie Val Gardena boek je met Sunweb, TUI en De Jong Intra.

wintersport Italië

wintersport blog

Dolomiti Superski

pistekaart Val Gardena