Een mooie autovakantie vanuit Nederland is door Denemarken en een stukje door Zweden. Hoewel een road trip Scandinavië bij veel reizigers populair is heb je daar aardig wat vrije dagen voor nodig en maak je heel wat kilometers over de weg.  Zowel Denemarken als Zweden zijn landen die alle ingrediënten voor een fijne vakantie hebben. Denk aan lange zandstranden, vissersdorpen, natuurgebieden, eeuwenoude bomen, de leukste vakantieadresjes, mooie landwegen, kleurrijke steden en veel meer. Zelf maakte ik deze road trip Denemarken Zweden in september. Toen was het overal rustig en nog redelijk goed weer.

Road trip Denemarken Zweden


Vanaf Utrecht kun je al in zeven uur rijden in het zuiden van Denemarken zijn. Woon je in het noorden van Nederland? Dan is Denemarken minder ver dan België. Waar je zeker in vakanties rekening mee moet houden is met file rondom Hamburg in Duitsland. Hier kun je zomaar een uur vertraging oplopen. Eenmaal in Denemarken is er minder verkeer en kun je al snel genieten van de landschappen om je heen. Onderstaande plekken heb ik bezocht tijdens een roadtrip Denemarken Zweden. Het zuidelijke deel van Zweden wordt Skäne genoemd. Dit deel behoorde vroeger overigens zelfs tot Denemarken!


- Route Denemarken Zweden road trip -

Stop 1: Zuid-Jutland - Denemarken

Zuid-Jutland is de plek waar je als eerst binnen rijdt vanuit Duitsland. Het zuiden van Denemarken kenmerkt zich door de ruimte, de stranden, polders, heuvels en fjorden. Een plek bij uitstek om te fietsen en te wandelen maar je kunt er bijvoorbeeld ook surfen en wadlopen. Ook de Deense Waddeneilanden staan net als bij ons op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Verder is het de provincie van de Vikingen en het waddeneilanden en Ribe, de oudste stad van Denemarken. Andere mooie plekken hier zijn: Sønderborg, Aabenraa en Rømø.

Stop 2: Funen - Denemarken

De regio Funen wordt ook wel het groene hart (of tuineiland) van Denemarken genoemd en is het op één na grootste eiland van Denemarken. Maar naast groene weides en oude bossen zijn er bijzonder kleurrijke dorpen en steden te vinden. Hoofdstad Odense is de geboorteplaats van Hans Christian Andersen en is rijk aan musea. Ook Svenborg en Aalborg zijn typische Deense stadjes met kleurrijke ambachtshuizen. Vanuit Funen kun je per brug de eilanden van Denemarken ontdekken. Zo bezochten wij Tåsinge en Langeland. Heel veel te doen is er niet maar de mooie stranden en rustige wegen zijn niet alleen een lust voor het oog, je kunt er ultiem genieten van de Deense Hygge.

Stop 3: Seeland - Denemarken

Seeland is de meest populaire bestemming voor een vakantie Denemarken en dat is niet alleen omdat Kopenhagen de hoofdstad is. Het is de meest veelzijdige regio van Denemarken, zo wordt het noorden van Seeland de Deense Riviera genoemd vanwege de stranden en leuke kustplaatsen. Daarnaast zijn de fietsroutes hier eindeloos en zijn er veel kastelen. Vanaf Seeland kun je via een brug naar het eiland Møn, waar de beroemde witte kalk kliffen (Møns Klint) te zien zijn. Rijd je langs Kopenhagen de Sontbrug over dan kom je aan in Skåne län, Zweden.

➞ Accommodatie: Jungshoved Præstegård B&B

roodtrip-denemarken-Zweden

Denemarken-zweden

Denemarken-bezienswaardigheden

Vakantie-zweden

Stop 4: Malmö - Zweden

Tijdens deze rondreis door Denemarken en Zweden kun je een stedentrip Kopenhagen doen. Een alternatief is Malmö, de Zweedse stad die er tegenover ligt. Malmö is na Stockholm en Göteborg de grootste stad van het land. De stad is een mengelmoes van ultramodern en traditioneel. Zo staan er enorme wolkenkrabbers langs de kust maar liggen er ook pleinen die al eeuwenoud zijn. De stad is een smeltkroes van diverse culturen waardoor het een kleurrijke en levendige stad is geworden. Je kunt er winkelen, uit eten, het Malmöhus Slott bezoeken, ontspannen in het stadspark, en het mooiste straatje Gamla Vaster bekijken.

Accommodatie: Natuurhuisje in Laholm

Stop 5: Söderåsen Nationalpark - Zweden

Nationaal park Söderåsen is wat mij betreft een must om te bezoeken wanneer je het zuiden van Zweden bezoekt. Dit natuurgebied bestaat uit een 150 miljoen jaar oud bos. Dit loofbos - grotendeels beuken - is de meest zuidelijke wildernis van Zweden en een van de grootste ononderbroken, beschermde bossen in Noord-Europa. Ondanks de grootte kun je er makkelijk een korte hike maken, maar ook een wandeling van een aantal uur. Door het bos loopt een rivier en het is er vrijwel altijd prachtig groen. Tijdens een wandeling kun je ook de hoogte in waarbij je prachtige uitzichten hebt.

Stop 6: Schiereilanden Kulla en Bjäre - Zweden

Het uiterste noord-westen van Skåne is een geliefde vakantiebestemming bij veel Zweden. Niet zo gek met de leuke vissersdorpen en ruige natuur. Op het schiereiland Kulla ligt het pittoreske Mölle, dat zich door de mooie witte stranden ontwikkelde tot een van de eerste badplaatsen van het land. Op het daarboven gelegen Bjäre ligt het schattige Båstad, een klein maar levendige dorpje waar je uitstekend terecht kunt voor de nodige boodschappen bij lokale winkels. En waar je kunt suppen in de haven. Maar waarvoor je deze plekken echt moet bezoeken is vanwege de buitenaards mooie natuur. Kullaberg Nature Reserve is een van de meest bezochte natuurplekken van Skåne en dat is niet meer dan logisch. De kliffen en grotten langs de kustlijn trekken klimmers en duikers van over de hele wereld aan. Ook Torekov is een klein vissersdorp. Wil je een boottocht doen naar het natuurreservaat en misschien wel zeehonden spotten? Dan moet je hier heen.

Accommodatie: First Camp Torekov-Båstad

Dag 7: Nationaal park Stenshuvud - Zweden

Bezoek op een zomerdag het strand van Täppet in het oosten van Skäne. Op het strand staan dennen en de Åhusbryggan brug is de ideale plek om een duik in het heldere water te nemen. Andere mooie stranden in de omgeving zijn Mälarhusen, Sandhammaren en Rörum beach.

Österlen is hét appelgebied van Skåne en wordt daarom ook wel Apple Kingdom genoemd. Een appelcider proeven bij Kiviks Musteri is dan ook een must. Stenshuvud is het nabij gelegen 400 hectare grote natuurpark dat grotendeels bestaat uit haagbeukbossen, beuken- en eikenbomen en weidegebieden. Ook zit je dichtbij zee, rotsen en zeldzame soorten planten.

Stop 8: Zuid kust: Ales Stenar, Ystad, Skanör en Falsterbo

Aan de zuidkust van Zweden zijn de mooiste stranden te vinden. In het zuid-oosten vind je nog hoge kliffen en naarmate je westelijk gaat worden de stranden groter, en witter. De mysterieuze en meest bezochte bezienswaardigheden van Zuidelijk Zweden is Ales Stenar, het Viking monument van het land. Ales Stenar is een ovaal van bijna 60 enorme, oeroude stenen, je kunt het een beetje vergelijken met Stonehenge. Na velen jaren onderzoek is nog steeds niet helder waarom deze stenen er zo staan. De locatie op een heuvel aan zee is in elk geval meer dan mooi.

Nog een vrolijke, fotogenieke stad is Ystad, dat regelmatig het decor is voor films en series. De oude stad kent vele geschiedenisverhalen welke af te lezen zijn in het Middeleeuwse centrum en de 13e-eeuws vakhuizen. In Ystad staat ook een van de oudste bewoonde huizen van heel Scandinavië en vind je er een van de best bewaarde kloosters in Zweden.

Skanör-Falsterbo is een schiereiland in het uiterste zuidwesten van Skåne en een mooie afsluiting van je road trip Denemarken Zweden. Hier kom je voor het spotten van bijzondere vogels maar vooral voor de langgerekte stranden. De witte stranden zijn enkele kilometers lang en worden gekenmerkt door gekleurde badhutten die tussen de duinen uitsteken. Skanör is een druk bezocht vissersdorp met twee toffe restaurants: Badhytten en Linda's Fingermat. Het schiereiland ligt op 20 minuten rijden van Trellborg

Accommodatie: Skanörs Gästgifvaregård of Falsterbo Camping Resort

stranden-Denemarken

rondreis-zweden-denemarken

road-trip-denemarken-zweden

leuke-plekken-denemarken

roadtrip-vanuit-Nederland

Zweden-en-Denemarken

vakantie-denemarken-zweden

zweden-rondreis

rondreis-zweden