Anno 2019 weet iedereen inmiddels wel dat Groot Brittanië het land is van de prachtige tuinen. Maar wist je dat Engeland ook verschillende culinaire hoogstandjes kent? Met de nieuwe ‘Gourmet Garden Trails’ ontdek je, wat mij betreft, het beste van twee werelden. Deze routes leiden je door verschillende provincies heen, met daarbij de focus op mooie landgoederen en culinaire hoogstandjes. Eerder ontdekte ik al de Great West Way route van Bristol naar Londen, de Gourmet & Garden Trail loopt voor een deel door de regio’s Kent, Hertfordshire, Essex, (nabij Londen) Peak District & Derbyshire (onder Manchester). Maar je kunt ten alle tijden je eigen route samenstellen.

Verken de Gourmet Garden Trails

De Gourmet Garden Trails is bedacht als inspiratie voor een vakantie Engeland. Aan de hand van de tips kun je een op maat gemaakte route samenstellen met fijne accommodaties, kookcursussen, wijnmakerij- en brouwerijrondleidingen, maar uiteraard ook bezoeken aan typische Engelse tuinen. Het idee is bedoeld om mensen echt de smaak van Engeland te laten proeven. Klinkt goed? In dit artikel lees je een aantal (culinaire) hoogtepunten van de routes.

gourmet-garden-trails

Ruige kustlijnen en wijngaarden in Essex

Essex is de provincie direct boven Londen, gelegen aan de Noordzee. Voor de ruige kustlijn liggen ook vele eilanden, en zeg je zee dan zeg je zeevruchten. Het landschap van Essex is golvend en gaat in het noordwesten over in laag heuvelland. Verrassend genoeg behoort Essex tot een van de beste wijnregio’s van Engeland. Een proeverij doen als je van wijn houdt is daarom een must. Natuurlijk kan ook een afternoon tea hier niet ontbreken, maar wel met de enige echte lokale Tiptree Jam. Het groene achterland staat vol met prachtige kastelen en perfect verzorgde tuinen. Essex is een regio van contrasten en kun je perfect in een aantal dagen verkennen. House of Britain organiseert vanuit Nederlands een vijf-daagse reis naar Essex. Kijk hier voor meer informatie en prijzen.

Bezienswaardigheden: tuinen van Beth Chatto, RHS Garden Hyde Hall, Arboretum at Marks Hall
Restaurants: Lock Tearoom, New Hall Vineyards, Le Bouchon, West Street Vineyard
Accommodatie: Milsoms Hotel

wijngaarden-essen

Afternoon tea op luxe landgoederen in Hertfordshire

Vanwege de rijke en kleurrijke geschiedenis die teruggaat tot het Romeinse Rijk, is Hertfordshire (op steenworp afstand van Londen) de plek voor liefhebbers van de oud Engelse cultuur. Een stad die je dan echt moet verkennen is St. Albans. Het is Rijk aan Romeinse geschiedenis (o.a. veel musea, een theater en opgraving), middeleeuwse architectuur en het huis van een prachtige kathedraal. Vooral het Romeinse theater is een aanrader omdat dit het enige voorbeeld in zijn soort is in Groot-Brittannië. Voordat je St. Albans verlaat, maak een snelle pitstop bij de oudste pub van Groot-Brittannië, Ye Olde Fighting Cocks.

Op zoek naar een echte Engelse afternoon tea? Dan zijn de vele landgoederen en luxe hotels van Hertfordshire dé plek. Bij Hanbury Manor Marriott Hotel heb je de beste locaties uit de regio te pakken. Wat mij betreft een van de hoogtepunten uit de Gourmet Garden Trails. In het nabijgelegen dorpje Perry Green vind je het landgoed van Henry Moore, waar prachtige tuinen en een abstracte bronzen sculpturen te bezichtigen zijn. In heel Hertfordshire vind je overigens het typische Engelse landschap dat je van schilderijen kent. Dit zie je vooral terug in het mooie Tring Park.

Bezienswaardigheden: Tring Park, St. Albans, Knebworth House, Henry Moore Studios and Gardens
Restaurants: Ye Olde Fighting Cocks, Hanbury Manor Marriott, The George and Dragon, Waffle House
Accommodatie: Luxe overnachting bij Grove Hotel op nog geen 30 kilometer vanaf Londen, of Melbourne Lodge at Brocket Hall

Kent, krijtrotsen en kastelen

Wanneer je vanuit Nederland de boot naar Dover neemt, zijn de witte krijtrotsen het eerste zijn dat je van Engeland zult zien. Na amper een paar stappen aan wal zie je de kastelen tussen het Engelse landschap al opdoemen. Welkom in de regio Kent. Aan de kust vind je de badplaats Whitstable, dé plek van oesters. Jaarlijks vindt hier, in de zomer, het Whitstable Oyster Festival plaats. Daarnaast is de havenmarkt ten alle tijden een aanrader om te bezoeken. Lokaal geproduceerd eten en drinken, handgemaakte artikelen, en kunst, er is van alles te vinden. Een van de hoogtepunten tijdens een trip in Kent is een bezoek aan de historische stad Canterbury. Dit was een van de belangrijkste pelgrimscentra in het middeleeuwse Engeland.

Bezienswaardigheden: White Cliffs of Dover, Canterbury, Dover Castle, Leeds Castle, Whitstable
Restaurants: Whitstable Oyster Company, Fudge Kitchen, Shakespeare Wine Bar, Samphire
Accommodatie: ABode Canterbury

Cheshire and Peak District & Derbyshire

De regio’s Derbshire en Cheshire and Peak District liggen onder de stad Manchester, in het westen van Engeland. Dit gebied kreeg het eerste nationale park van het Verenigd Koninkrijk en dat is niet voor niks. De ruige landschappen en heuvels met wijdse uitzichten zijn typerend voor de natuur hier. De Monsal Trail biedt een spectaculair uitzicht over het platteland – het is de moeite waard om je wandelschoenen aan te trekken om te verkennen. Natuurlijk zie je ook in deze regio idyllische dorpjes en klassieke Engelse pubs. The Peak District & Derbyshire is de thuisbasis van de bier en Bakewell Tart, een heerlijke zoete traktatie die perfect is voor na een hike.

Bezienswaardigheden: Haddon Hall, Thornbridge Hall, Monsal Trail,
Restaurants: The Old Original Bakewell Pudding Shop, Thornbridge Brewery, Fischer’s at Baslow Hall
Accommodatie: The Cavendish Hotel, Losehill House

Engels-landschap

gourmet-garden-trails

beste-restaurants-engeland

tuinen-groot-brittanie