De Ardennen is een bestemming dicht bij huis die het hele jaar fijn is om te bezoeken. Toch moet je er zeker ook een keer in de herfst heen! Maar de Ardennen is zeker een bestemming om vaker naar terug te komen.

Tips voor een weekendje Ardennen


Een weekend in de Ardennen is eigenlijk altijd een goed idee. Buiten dat het zo snel te bereiken is, is het een hele fijne omgeving voor een ontspannen vakantie. Zodra je via Limburg Nederland uit rijdt lijkt het landschap al direct te veranderen. Het is er ineens bosrijk en heuvelachtig, iets wat in Nederland niet te vinden is. De grote steden laten we achter ons en bevinden ons alleen nog maar tussen de bomen en in sfeervolle dorpjes. In de Ardennen is het gemoedelijk en relaxt. Kampvuurtjes, rode wijn, wandelingen en slingerende road trips zijn kenmerkend voor een weekend in de Ardennen.


 1. Bijzonder overnachten in de Ardennen

De reden van ons bezoek aan de Ardennen was om wijn te drinken bij een knisperende vuurtje en wandelen door het groen. Enkele aanraders om te overnachten in de Ardennen zijn: Hotel Aux Ecuries De La Reine en Auberge Du Moulin.


➞ Romantisch overnachten in de Ardennen
➞ Leuke vakantie bestemmingen dichtbij huis

accommodatie-ardennen

durbuy-ardennen

wandelen-ardennen

mooiste-stadje-ardennen

 2. Ardense bossen

Wanneer je een weekend naar de Ardennen gaat, dan ga je natuurlijk voor de bossen. Al miljoenen jaren bestaan de Ardennen uit indrukwekkende boompartijen. Het bosrijke laaggebergte ligt verspreid over delen van Frankrijk, Luxemburg en grotendeels in België (Wallonië). Op korte afstand van Nederland waan je je in een andere wereld. Wat mij betreft is de Ardennen het mooiste gebied van België. Daar de glooiende heuvels, vele bomen en dorpjes is het de perfecte bestemming voor een week of weekend weg waarin je je kunt onder dompelen in de Ardense bossen. Ninglinspo is de enige bergrivier van België, gelegen in het zuidelijke deel van de Ardennen.  Tip: Bezoek de Ardennen in de herfst!

 3. Ninglinspo wandeling in de Ardennen

Ninglinspo is de meest populaire wandelroute in de Ardennen. Je loopt langs de gelijknamige bergrivier en hebt een aantal hoogteverschillen. Het pad is niet altijd makkelijk waardoor je af en toe je handen moet gebruiken. Leuk als je een beetje van klauteren houdt. Je loopt door bossen, over bruggetjes, door water (als je wilt) en hebt de mooiste uitzichten van de Ardennen. Het kan overigens in de zomer wel erg druk worden, begin de wandeling dus zo vroeg mogelijk.

 4. Kastelen en Burchten

Kastelen zul je in de Ardennen genoeg tegenkomen. Maar één van de meest interessante en oudste is het kasteel van Bouillon. Het Kasteel van Bouillon is een middeleeuws kasteel in het gelijknamige stadje. De eerste vesting zou al dateren uit de 8e eeuw. Behalve dat het kasteel zelf een aanrader is om te bezoeken, is vooral de locatie bijzonder. De hoogteburcht ligt namelijk op drie rotspunten boven de rivier Semois en bestaat uit drie forten die door middel van bruggen met elkaar verbonden zijn.

Ook bijzonder geleden is het Kasteel van Modave dat bovenop een rotspunt staat. Het Kasteel van Modave is één van de weinige voorbeelden van zeventiende-Eeuwse Franse architectuur in deze regio. Het kasteel is al veel ouder alleen was het vorige kasteel niet te vergelijken met het huidige. Nu vind je er bijvoorbeeld prachtig gedecoreerde plafonds. Andere kastelen en burchten in de Ardennen zijn onder andere: Burcht Reinhardstein, kasteel van La Roche, Kasteel Gravensteen  en Kasteel van Gaasbeek.

 5. Durbuy

Een van de meest genoemde stadjes in de Ardennen is Durbuy, in de eerste plaatst omdat het zichzelf uitriep tot kleine stad ter wereld. Helemaal waar is dat niet, maar de kleinste stad van de Ardennen is het in elk geval. Het historisch centrum van Durbuy is een stap terug in de tijd: het bestaat uit 17e eeuws gebouwen en het mooie kasteel van Durbuy. Om de Falize rots in Durbuy kun je heen en deze rots is ook te beklimmen. Verder kun je in Durbuy de buxustuin bezoeken en de lokale bierbrouwerij. Durbuy wordt in elk geval gezien als een van de mooiste plekken in de Ardennen.

 6. Spa

Spa is een klein stadje tussen de heuvels van de Ardennen dat leeft op het bronwater. In de reisboeken klonk dit als een heel mooi stadje, in werkelijkheid viel het me iets tegen. We maakte er een lunch-stop en dat was prima. Voor Wellness ben je hier wel aan het juist adres. Spa staat namelijk al eeuwen bekend als kuuroord dankzij de geneeskrachtige bronnen die hier zijn. Boven aan de heuvel zit een grote Thermen. Vanuit het centrum van Spa kun je met een kabelbaan naar boven.


➞ Bekijk voordelige hotels in de Ardennen
➞ Tips en bezienswaardigheden Luxemburg stad

ardennen-tips

durbuy-ardennen

weekendje-ardennen-tips

weekend-ardennen

ardennen-tips

tips-ardennen

weekend-weg-ardennen

weekend-ardennen