Na elke golf en elke bocht glinstert het blauw in m’n ogen. Na elke meter dichter bij de kust zie ik de huizen feller van kleur worden. De kliffen hoger, de wegen steeds meer slingerend en de bergen steeds steiler. De stadjes worden steeds groter en de havens bijna onzichtbaar. Op de terugweg worden we vergezeld met spelende dolfijnen in het laatste zonlicht van de dag. Waar? Ik ben op een boot bij de befaamde rotsstadjes in Italië: Nationaal park Cinque Terre.

Nationaal park Cinque Terre bezoeken

Monterosso, Vernazza, Corniglia, Manarola en Riomaggiore. Vijf lieflijke dorpjes langs 15 kilometer lange rauwe Italiaanse kust, uitstrekt tussen Levanto en La Spezia aan de Riviera di Levante. Het Nationaal park Cinque Terre (of 10 x mooier in het Italiaans: Parco Nazionale delle Cinque Terre) is het park met de vrolijke, kleine stadjes aan de westkust die zich vastklampen aan steile, hoge kliffen. Cinque Terre ligt een uur rijden boven Pisa. In 1997 zijn de vijf dorpen van Cinque Terre opgenomen in de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

De vijf dorpjes zijn allemaal net weer even anders, hebben hun eigen unieke karakter. Zo ziet Monterosso er op het eerste gezicht heel anders uit, minder indrukwekkend en niet op kliffen gebouwd, maar kun je hier wel een duik in zee nemen. Riomaggiore is supersmal en je vind hier de lekkerste ‘fish & chips’. Manarola is een relatief rustig dorpje en dé plek om te wandelen. Corniglia ligt het hoogst, is het allerkleinst en is niet per boot te bereiken. Vernazza is een mix van alle andere stadjes. Manarola wordt gezien als het meest schilderachtige van de vijf dorpjes. Vanuit Vernazza kun je naar Monterosso wandelen en omgekeerd. Overigens loopt langs alle dorpen de sentiero azzurro, een wandelpad dat de vijf dorpen met elkaar verbindt. De totale wandeling bedraagt ongeveer vier uur.


Lees ook: De ultieme route voor een roadtrip door Toscane & omgeving

alles-wat-je-wilt-weten-wanneer-je-cinque-terre-gaat-bezoeken

Wat is de beste manier om Cinque Terre te bezoeken?

Vroeger waren de Cinque Terre uitsluitend toegankelijk over de zee, nu wordt gewerkt aan een weg die ze alle vijf verbindt. Wat ik eerlijk gezegd jammer vind want juist door de moeilijke bereikbaarheid hebben de dorpjes allemaal hun eigen identiteit kunnen behouden. Cinque Terre met de auto bezoeken wordt afgeraden, het is er krap, druk, parkeren is bijna onmogelijk & je moet alsnog een stuk lopen.

De vijf stadjes zijn per trein te bezoeken. De auto kun je parkeren bij het station van Levanto of La Spezia en een retourtje nemen naar Riomaggiore. Voordeel van de trein is dat je alle stadjes in een dag kunt zien en vrijwel direct in het centrum staat. Nadeel is dat je door de bergen rijdt en je daardoor weinig van de omgeving ziet. Met de boot kun je Cinque Terre ook bezoeken. Dat gaat minder snel dan met de trein maar de tocht over het water is voor mij goud waard. Ook dit is op een dag te doen.

Overnachten in Cinque Terre

Cinque Terre kun je prima in een dag bezoeken. Leuker is om er minimaal twee dagen te spenderen. Zeker wanneer je ook gaat hiken! Cinque Terre is niet de goedkoopste plek om te overnachten en veel accommodaties zijn er niet doordat het er zo klein is. Wil je slapen in Cinque Terre, zorg dan dat je ruim van te voren je accommodatie boekt. Het best kun je dan centraal gaan zitten. Het middelste stadje Corniglia is het kleinst, dus ik zou kiezen voor Vernazza of Manarola. Een andere optie is om net buiten Cinque Terre te zitten. De twee stadjes net erbuiten zijn namelijk net zo leuk. Portovenere is prachtig net als Lerici. Boten vertrekken ook hier vandaan. Ook kun je kiezen om te verblijven is het grotere, iets minder idyllische La Spezia. Deze heeft tevens een grote haven waar je de boot naar Cinque Terre kunt nemen.


Lees ook: Bijzonder overnachten in noord Toscane bij Ca’ di Luna

cinque-terre-gaat-bezoeken

Meer praktische informatie over Cinque Terre

Om Cinque Terre te bewandelen betaal je een zogenaamde toegangsprijs. Zo blijft het park goed verzorgd en onderhouden. Deze zit bij je boot/trein kaart in of je kunt een “Trekking Card” kopen. De trein kun je nemen vanaf Levanto of La Spezia Centrale, deze rijdt  1 á 2 x per uur. Bij het station kan je ook een Cinque Terre dagpas kopen. Deze is ongelimiteerd geldig voor de trein tussen La Spezia en Cinque Terre. Plus er zitten nog meer voordelen aan de kaart zoals toegang tot musea. Meer info vind je hier.

De boot kost 30 euro en vertrekt vanaf Portovenere, La Spezia en Lerici (wat ook een mooie havenstad is). De laatste boot gaat in de zomer rond 6 uur en alleen Corniglia kun je dan niet bezoeken omdat deze geen aanlegplek heeft. Wil je met de boot alle overige stadjes aan doen, dan moet je vroeg beginnen en kun je op sommige plekken een uurtje blijven.


Lees ook: Tips en bezienswaardigheden voor het wonderschone Lucca

cinque-terre-bezoeken

nationaal-park-cinque

cinque-terre-bezoeken

4 thoughts on “Alles wat je wilt weten wanneer je Cinque Terre gaat bezoeken”

  1. Cinque terre is echt de mooiste plek in Italië die ik tot nog toe bezocht, het is zo mooi daar! Wij hadden genoeg tijd daar en zijn zowel met de boot als trein geweest, de boot wint, geen twijfel mogelijk. Verder is porto venere in de buurt ook een aanrader, de kliffen zijn daar misschien nog wel mooier dan bij de dorpjes van cinque terre. Geweldige omgeving!

    1. Goed om te horen dat je de boot leuker vond! En volgens mij zijn we ook langs Porto Venere gevaren, daar om de hoek bij dat kasteel volgens mij?!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.