Grote kans dat je er wel eens van gehoord hebt en er foto's van voorbij hebt zien komen, Cinque Terre is namelijk een bekende bezienswaardigheid in Italië. Cinque Terre betekent letterlijk vijf dorpen en deze dorpen liggen vlakbij elkaar aan de rotskust van Ligurië, net boven Toscane. Ook wel de Italiaanse Rivièra. De dorpen zijn allemaal erg kleurrijk, klein en enorm pittoresk. Het is absoluut een aanrader om deze dorpen een keer te bezoeken, maar het is handig als je van te voren weet hoe je dat het beste kunt doen. In dit artikel lees je alle tips voor Cinque Terre.

Tips voor Cinque Terre


Hoewel je de meeste plekken in Italië op de bonnefooi kunt bezoeken raad ik aan om je reis naar Cinque Terre van te voren te plannen. Er is beperkte ruimte en je wilt wel verzekerd zijn dat je alles kunt zien. Je kunt alle vijf de dorpen in één dag te bezoeken, maar dan moet je wel overal snel doorheen. Je kunt er ook voor kiezen om niet alle vijf de dorpen te bezoeken, maar slechts een paar. Maar welke kies je dan? Een andere optie is om een overnachting in één van de dorpen te boeken. Daarnaast kun je er met de trein of boot naar toe reizen. Hieronder lees je de antwoorden op deze vragen en meer praktische tips voor Cinque Terre.

➞ Maak een Vespa Trip door Italië!


De dorpen van Cinque Terre
Dagtrip of overnachten
Cinque Terre met de boot
Cinque Terre met de trein
Wandelen bij Cinque Terre
Cinque Terre Card
Bereikbaarheid Cinque Terre
Beste reistijd en drukte

De dorpen van Cinque Terre in Italië

De vijf dorpen van Cinque Terre zijn Monterosso, Vernazza, Corniglia, Manarola en Riomaggiore. Vijf lieflijke dorpjes langs 15 kilometer lange Italiaanse kust. De dorpen liggen tussen Levanto en La Spezia aan de Riviera di Levante. Het Nationaal park Cinque Terre (of in het Italiaans: Parco Nazionale delle Cinque Terre) is het gebied met de vrolijke, kleine stadjes aan de westkust die zich vastklampen aan steile, hoge kliffen. Je vindt er de dorpen maar ook mooie wandelroutes en wijngaarden. Cinque Terre ligt een uur rijden boven Pisa. In 1997 zijn de vijf dorpen van Cinque Terre opgenomen in de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

De vijf dorpjes zijn allemaal net weer even anders, hebben hun eigen unieke karakter. Zo ziet Monterosso er op het eerste gezicht heel anders uit, minder indrukwekkend en niet op kliffen gebouwd, maar kun je hier wel een duik in zee nemen. Riomaggiore is heel smal en gezellig. Manarola is een relatief rustig dorpje en dé plek om te wandelen. Corniglia ligt het hoogst, is het allerkleinst en is niet per boot te bereiken. Vernazza is een mix van alle andere stadjes. Manarola wordt gezien als het meest schilderachtige van de vijf dorpjes. Vanuit Vernazza kun je naar Monterosso wandelen en omgekeerd. Er loopt een route langs alle dorpen van Cinque Terre; de Sentiero Azzurro, een wandelpad dat de vijf dorpen met elkaar verbindt.

➞ Route road trip Toscane
➞ Bekijk vakanties Cinque Terre

cinque-terre-tips

tips-voor-cinque-terre

italie-cinque-terre

cinque-terre-boot

Dag trip of overnachten in Cinque Terre

Over het algemeen ben ik altijd voorstander om langer op een plek te verblijven en je nooit te haasten tijdens een vakantie. Wanneer je de tijd en de mogelijkheid hebt zou ik er daarom voor kiezen om een of twee nachten te overnachten in Cinque Terre. Accommodaties zijn alleen helaas niet goedkoop en heb je een huurauto dan kun je deze er niet kwijt. Behalve de dorpen bekijken kun je er ook een mooie wandeling doen, maar daar heb je dus al twee dagen voor nodig. Veel mensen brengen een bezoek van 1 dag. Je staat dan vroeg op om de boot of de trein te nemen en gaat 's avonds weer naar je accommodatie buiten Cinque Terre. Het is mogelijk om de vijf dorpen allemaal op één dag te bezoeken maar zelf zou ik er voor kiezen om er dan drie of vier te bezoeken.

Wat is de beste manier om Cinque Terre te bezoeken?

Vroeger waren de Cinque Terre uitsluitend toegankelijk over de zee, nu is er een weg die ze alle vijf verbindt. Cinque Terre met de auto bezoeken wordt echter afgeraden. Het is er krap, druk, parkeren is bijna onmogelijk en je moet alsnog een stuk lopen naar het dorpje zelf. De vijf stadjes zijn wel goed per trein te bezoeken. Je bent dan het snelst in alle stadjes omdat de trein door de bergen gaat. Van de omgeving zie je niet veel maar het is wel de beste optie als je weinig tijd hebt. Reizen met de boot is erg relaxt omdat je langs de mooie kust vaart en veel ziet. Zeker met lekker weer een aanrader en ik had zelfs het geluk om dolfijnen te zien.

Overnachten in Cinque Terre

In welk dorp kun je het best overnachten? De vijf dorpen beschikken allemaal over leuke hotels en restaurants. Monterosso al Mare is het grootste dorp en heeft het meeste aanbod.  Cinque Terre is niet de goedkoopste plek om te overnachten en veel accommodaties zijn er niet doordat het er zo klein is. Wil je slapen in Cinque Terre, zorg dan dat je ruim van te voren je accommodatie boekt. Het best kun je dan centraal gaan zitten. Het middelste stadje Corniglia is het kleinst, dus ik zou kiezen voor Vernazza of Manarola. Een andere optie is om net buiten Cinque Terre te zitten. De twee stadjes - Portovenere en Lerici - net erbuiten zijn namelijk net zo leuk. Boten vertrekken ook hier vandaan. Ook kun je kiezen om te verblijven is het grotere, iets minder idyllische La Spezia. Deze heeft tevens een grote haven waar je de boot naar Cinque Terre kunt nemen.

Accommodatie Monterosso al Mare: Hotel Porto Roca
Accommodatie Portovenere: Affittacamere la Tortuga
Cinque Terre via TUI

 Cinque Terre met de boot

De boottocht naar Cinque Terre kost 30 euro per dag en vertrekt vanaf Portovenere, La Spezia en Lerici. Deze vaart als een ferry genaamd Navigazione Golfo dei Poeti en stopt bij bijna elk Cinque Terre dorp. Alleen Corniglia kun je niet per boot bezoeken omdat deze geen aanlegplek heeft. Op de website kun je de tijden dat de boot vertrekt, het niet geheel onbelangrijk, terug vaart. Er zijn ook meerdere ferry routes. Je kunt van te voren een kaartje bij een ticket office kopen.

Cinque Terre met de trein bezoeken

Met de trein kun je razend snel reizen tussen de dorpen. Zo ben je van Vernazza naar Monterosso al Mare al in 4 minuten. De auto kun je parkeren bij het station van Levanto of La Spezia en een retourtje nemen naar Riomaggiore (het achterste dorp). De trein rijdt  1 á 2 x per uur. Bij het station kan je ook een Cinque Terre dagpas kopen. Deze is ongelimiteerd geldig voor de trein tussen La Spezia en Cinque Terre. Bovendien hoef je niet elke keer opnieuw in de rij te staan voor een nieuw treinkaartje. Voordeel van de trein is dat je alle stadjes in een dag kunt zien en vrijwel direct in het centrum staat. Voor één dag betaal je voor een volwassen €7,50. Voor actuele tijden en prijzen kun je de website van TrenItalia raadplegen.

Cinque Terre Card, trekking en Treno Card

Om Cinque Terre te bezoeken betaal je een zogenaamde toegangsprijs, de Cinque Terre Card. Zo blijft het park goed verzorgd en onderhouden. Voor alleen de toegangsprijs van de dorpen betaal je € 7,50. Reis je met de trein dan kun je er voor kiezen om twee-in-een te kopen. Je hebt ook de optie om een 'Trekking Card' kopen. Deze heb je nodig wanneer je wilt gaan wandelen tussen de dorpen. Je kunt dan alle wandelpaden in het Parco Nazionale delle Cinque Terre gebruiken. Een dagkaart voor volwassenen bedraagt € 7,50. Wil je gebruik maken van zowel de trein als de wandelpaden, schaf dan de Cinque Terre Treno Card aan. Hier mee kun je onbeperkt reizen. De kaart kost € 16,- voor één dag. Dit is een van de beste tips voor Cinque Terre want het scheelt je geld en heel wat tijd. Er zitten nog meer voordelen aan de kaart zoals toegang tot musea. Meer info vind je hier.

Wandelroute Cinque Terre

Niet alleen vanaf het water heb je mooi uitzicht over Cinque Terre, ook wanneer je langs de kust wandelt heb je adembenemende panorama views over de dorpen en over zee. Tussen elk dorp ligt een (soms uitdagend) wandelpad. Deze wordt het blauwe kustpad genoemd, ook wel de SVA 592 of Sentiero Azzurro. Deze route wordt gezien als een van de mooiste hikes van Italië en verbind alle dorpen van Riomaggiore tot aan Monterosso al Mare. Deze route helemaal wandelen kost je alleen zo'n 9 uur, dus het is een beter idee 0m dit in minstens twee delen te doen. Het meest populaire deel van het pad is tussen Riomaggiore en Manarola. Hoger gelegen ligt nog een andere wandelroute van Cinque Terre, dit is de Il Sentiero Rosso (het rode pad) en gaat langs wijngaarden en fruitbomen. Je mag overigens absoluut geen slippers dragen hier, dan staat je zeker een boete te wachten.

Vervoer naar Cinque Terre

Hoe kom je naar Cinque Terre zonder auto? Land je net op de luchthaven van Pisa (deze en Genua zijn het meest dichtbij) dan kun je de trein nemen. Op het station koop je een kaartje (zorg ervoor dat je hiervoor cashgeld op zak heb)t. Je stapt over in de stad Pisa (van de luchthaven naar stad is het nog geen 10 minuten reizen) en neem je de trein naar La Spezia. De reistijd naar La Spezia is ongeveer een uur tot anderhalf uur. In La Spezia kun je de trein of boot naar Cinque Terre nemen. Vanuit Genua neem je de trein naar Levanto.

Beste reistijd en drukte

Cinque Terre behoort tot een van de mooiste plekken van Italië en wordt daarom altijd druk bezocht. Daarbij is er niet veel ruimte waardoor het er al snel vol raakt. Probeer daarom drukte zoveel mogelijk te vermijden. De zomermaanden zijn  verreweg de populairste periode voor toeristen. Ga daarom bij voorkeur in het voor en najaar, of zelfs in de winterperiode. Voordeel van reizen buiten de zomer is dat het er ook niet te heet is.

cinque-terre-tips

cinque-terre-bezoeken-tips

cinque-terre-bezoeken

cinque-terre-tips

cinque-terre-hotel