Italië is een van onze favoriete vakantiebestemmingen en dat is niet alleen vanwege het eten. Het land is ontzettend divers en heel toegankelijk. De beste manier om Italië echt te leren kennen is met een auto. Met een huurauto kom je bijna overal en met goede wegen is Italië een ideale roadtrip bestemming. In dit artikel lees je onze ervaring met het huren van een auto in Italië, met tips voor routes en betrouwbare autoverhuurders.

Tips auto huren in Italië


Zelf heb ik tot nu toe altijd voor een fly en drive vakantie in Italië gekozen. Bij de luchthaven haal ik een auto op en al snel kan de road trip beginnen. Een auto huren in Italië kan op elke luchthaven en dit is verreweg het handigst, maar in de steden kan het vaak ook. Hiervoor kun je kiezen wanneer je bijvoorbeeld eerst een stedentrip doet (zonder auto) en daarna een autovakantie Italië wil gaan doen. Een auto huren kan vrijwel altijd ter plekke, maar zelf vind ik het prettig om van te voren een auto te reserveren. Zo kan ik mijn wensen aangeven en heb ik de auto sneller. Op zoek naar Tips auto huren in Italië? Lees dan mijn ervaringen en tips voor een auto verhuurder, de verkeersregels en ideeën voor een auto vakantie in Italië.

 Tips voor betrouwbare auto verhuurder

Hoewel Italië over het algemeen een veilig en betrouwbaar land is moet je niet zomaar bij de eerste beste persoon die auto's verhuurt een huurauto meenemen. Waar moet je dan op letten voor een betrouwbare autoverhuur in Italië? Net als bij reisorganisaties kunnen autoverhuur bedrijven zich aansluiten bij ANVR. Mocht er iets gebeuren dan wordt je altijd door hen geholpen. Check ook altijd of er reviews zijn. Zelf vinden we het fijn om van te voren een auto te reserveren, dit doen we dan vanuit Nederland bij een Nederlandse organisatie.

De afgelopen jaren hebben we vaak via Sunny Cars een auto gehuurd. Sunny Cars heeft sowieso een all-in autoverzekering en dan kun je dus niet opgelicht worden als verhuurders je een extra verzekering willen aansmeren.

Autoverhuurders Italië:

Sunny Cars in Italië

Onze ervaring met Sunny Cars is tot nu toe altijd goed geweest. En als er iets was - die ene keer in Marokko - dan was dat met één telefoontje opgelost. Sunny Cars zit in Nederland, maar is ook vanuit het buitenland altijd bereikbaar. Het allerfijnste aan auto via Sunny Cars is dat je weet dat het honderd procent betrouwbaar is omdat hier een auto huren all-inclusive is. Je bent verzekerd tegen schade en diefstal. Qua type auto zijn er veel mogelijkheden en zijn er altijd extra's bij te boeken. Bij Sunny Cars kun je soms een auto huren zonder creditcard en wat ook handig is, is om de auto 'One Way' te huren. Je levert de auto dan op een andere plek in dan dat je deze hebt opgehaald. Zo kun je meer van het land zien omdat je niet terug moet naar de eerste bestemming. Vaak betaal je hier wel een toeslag voor.

Flexservice

Bij de meeste autoverhuurders kan je flexibel boeken. Zo heeft Sunny Cars een flexservice zodat je een reservering tot vier uur voor huuraanvang ook altijd kosteloos wijzigen.

waar-auto-huren-italie

tips auto huren Italië

Praktische informatie en tips voor het huren van een auto

Welke leeftijd moet je minimaal hebben en wat zijn de andere regels voor het huren van een auto in Italië? Om een auto te kunnen huren in Italië dien je een ID bewijs bij je te hebben, de reisbescheiden van je huurauto, een creditcard op eigen naam* en vanzelfsprekend ook je rijbewijs. Een internationaal rijbewijs heb je niet nodig.

In Italië geldt dat je minimaal 18 jaar moet zijn om een auto te mogen huren. Echter bij veel verhuurmaatschappijen moet je ouder zijn, en minimaal twee jaar je rijbewijs hebben. Wanneer je dit niet hebt kun je soms een toeslag betalen om toch te rijden. Vaak moet je 1 of 2 jaar in het bezit zijn van een rijbewijs en minimaal 21 of 25 jaar oud zijn. Check dit van te voren goed bij de verhuurder die je kiest.

Let ook op welke brandstofregel een autoverhuurder hanteert. Dit kan zijn vol = vol, dan krijg je een volle tank en lever je de auto met een volle tank weer in.

Auto huren zonder creditcard Italië

vaak kun je zonder creditcard geen auto in Italië huren. Een creditcard heb je nodig als borg. Bij enkele verhuurders kun je de borgsom afkopen. Sunny Cars heeft in een aantal landen het ‘Geen Waarborg Pakket’ waardoor je zonder creditcard een auto kunt huren. Bij je boeking zie je links bij 'populaire filters' de optie Huren zonder creditcard staan. Dit kan je aanvinken.

Wat kost een huurauto in Italië + welke type auto?

Een huurauto in Italië is niet bijzonder duur of bijzonder goedkoop. Het natuurlijk wel af van het type auto dat je kiest, welke periode je reist en vanaf welke locatie je een auto huurt. Populaire plekken om een auto te huren in Italië zijn bijvoorbeeld Pisa, Florence en Milaan, hier kunnen de kosten wat hoger liggen. Ben je van plan om naar het noorden te reizen dan kan een goede motor en eventueel automaat prettig zijn om de steile wegen te trotseren. Ga je naar dorpen en steden dan is een niet al te grote auto aan te raden.

Je kunt een basis verzekering nemen of een all-in verzekering (doe dit niet te plekke maar meteen als je de auto huurt online). Bij Sunny Cars kost een huurauto all-in voor één week in september vanaf Milaan bijvoorbeeld zo'n €280,- bij Easy Terra is dit €175. Per dag betaal je gemiddeld ongeveer €40,- per dag voor een huurauto in Italië. Op de eilanden kunnen de prijzen nog wat hoger liggen. Wil je goedkoop een auto huren, boek dan zo vroeg mogelijk.

auto-rijden-italie

wegen-italie

Verkeersregels in Italië

In Italië geleden een aantal andere regels dan in Nederland. Ten eerste heb je bijvoorbeeld te maken met tolwegen. Voor bijna alle wegen in Italië moet je tol betalen. Hoeveel dit is hangt af van de auto die je huurt. Tol betaal je bij de tolpoortjes met contant geld, of met een (credit)kaart. Geen zin om elk keer te stoppen? schaf een tolbadge zodat je kunt doorrijden bij de poortjes.

Net als in Nederland heeft rechts voorrang, mag je niet meer dan o.5 promille alcohol in je bloed hebben (ongeveer een glas wijn) en mag je geen mobiele telefoon vast houden als bestuurder. In de auto mag niet gerookt worden wanneer een passagier jonger is dan 18 jaar. Wil je een stad combineren met een road trip? Let dan op dat een aantal steden een milieu zone hebben en je dus een vignet nodig hebt, of dat je er helemaal niet in mag. Steden waarbij de Zona a Traffico Limitato (ZTL) geldt: Rome, Arezzo, Bologna, Florence, Milaan, Palermo, Pisa en Verona. Kijk van te voren welke regelt er gelden of vraag dit na bij de auto verhuurder.

In de zomer zijn winterbanden verboden in Italië. Van 15 mei t/m 14 oktober riskeer je dan een boete. Buiten deze periode zijn winterbanden juist verplicht. Op snelwegen mag je maximaal 130 kilometer per uur, op de gewone autowegen 110. Op gewone wegen buiten de bebouwde kom is de maximale snelheid 90, binnen de bebouwde kom 50 kilometer.

Auto rijden in Italië

Italië kent een afwisselend landschap met soms steile wegen en krappe bochten. De hoofdwegen  zijn veilig en uitstekend te doen met een huurauto. Het noorden (de Alpen) is het meest bergachtig en hier kan rijden soms wat uitdagender zijn. Maar ook op veel andere plekken kom je smalle en steile wegen tegen. Er zijn veel verschillende soorten wegen in Italië. De autostrade is de snelweg, de superstrada is de gewone autoweg en de strada statale - ss wegen - zijn de leuke binnendoor wegen waarvoor je geen tol hoeft te betalen.

Dolomieten-bezienswaardigheden

Roadtrip Dolomieten

De Dolomieten zijn een bergketen in het noord-oosten van Italië uitgeroepen tot UNESCO werelderfgoed. Een van de mooiste natuurgebieden van Europa? Dat moeten absoluut de Dolomieten zijn. Tijdens een roadtrip Noord-Italië rijdt je over diverse bergpassen en zie je de mooiste landschappen. Uiteraard kon je toffe hiken maken.

tips-auto-huren-italie

Roadtrip Puglia

De hak van Italië bestaat uit een sprookjesboek vol schilderachtige witte dorpjes, olijfgaarden en steilte rotskust. Een road trip door deze regio is er een voor op je bucketlist: het stikt in Puglia van de mooie plekjes. Niets mooiers dat tussen glooiende, groene heuvels rondrijden en lekker eten gegarandeerd.

Wat te zien in Chianti?

Roadtrip Toscane

Van wijngaarden tot aan glooiende heuvels tot het ruige en bergachtige noorden en niet te vergeten de prachtige oude steden als San Gimignano en Volterra. Een roadtrip Toscane behoort tot een van de meest iconische routes in. Europa. Ook te combineren met heerlijke steden als Florence, Lucca en Siena.

waar warm in mei

Autovakantie Sicilië

Sicilië heeft qua cultuur en geschiedenis enorm veel te bieden. Het ligt op belangrijke strategische plaats in de Middellandse zee en heeft daardoor een lange en bewogen geschiedenis. Dit is er zeker nog terug te zien als je mee een huurauto rondrijdt! Maar de vulkaan de Etna is natuurlijk ook bijzonder uniek. Dit, en een kleine 1.000 kilometer aan kustlijn, maakt het eiland enorm veelzijdig.