huurauto-Italie

Italië is een van mijn favoriete vakantiebestemmingen en dat is niet alleen vanwege het eten. Het land is ontzettend divers - en dan heb ik nog niet eens de helft gezien - en heel toegankelijk. De beste manier om Italië echt te leren kennen is wat mij betreft met een auto. Met een huurauto kom je bijna overal en met goede wegen is Italië een ideale roadtrip bestemming.  In dit artikel lees je mijn ervaring met het huren van een auto in Italië, met tips voor routes en betrouwbare autoverhuurders.

Tips auto huren in Italië 

Zelf heb ik tot nu toe altijd voor een fly en drive vakantie in Italië gekozen. Bij de luchthaven haal ik een auto op en al snel kan de road trip beginnen. Een auto huren in Italië kan op elke luchthaven en dit is verreweg het handigst, maar in de steden kan het vaak ook. Hiervoor kun je kiezen wanneer je bijvoorbeeld eerst een stedentrip doet (zonder auto) en daarna een autovakantie Italië wil gaan doen. Een auto huren kan vrijwel altijd ter plekke, maar zelf vind ik het prettig om van te voren een auto te reserveren. Zo kan ik mijn wensen aangeven en heb ik de auto sneller. Op zoek naar Tips auto huren in Italië? Lees dan mijn ervaringen en tips voor een auto verhuurder, de verkeersregels en ideeën voor een auto vakantie in Italië.

Vanwege de corona crisis is er schaarste betreft huurauto's. Het huren van een auto is daarom helaas erg prijzig geworden. Probeer zo vroeg mogelijk een auto te reserveren om de kosten zo laag mogelijk te houden.

Betrouwbare auto verhuurder

Hoewel Italië over het algemeen een veilig en betrouwbaar land is moet je niet zomaar bij de eerste beste persoon die auto's verhuurt een huurauto meenemen. Waar moet je dan op letten voor een betrouwbare autoverhuur in Italië? Net als bij reisorganisaties kunnen autoverhuur bedrijven zich aansluiten bij ANVR. Dan weet je in elk geval dat je goed zit. Mocht er iets gebeuren dan wordt je altijd door hen geholpen. Check ook altijd of er reviews zijn. Zelf vind ik het dus fijn om van te voren een auto te reserveren en dit doe ik dan vanuit Nederland bij een Nederlandse organisatie. Dit zodat je op je gemak alles kunt doorlezen en kunt kiezen. Ook prettig om een Nederlands contactpersoon te hebben. Bovendien ben je ter plekke vaak duurder uit in Italië.

De afgelopen jaren heb ik vaak via Sunny Cars een auto gehuurd. Sunny Cars heeft sowieso een all-in autoverzekering en dan kun je dus niet opgelicht worden als verhuurders je een extra verzekering willen aansmeren . Met EasyTerra, Europecar en Alamo heb ik overigens ook goede ervaringen.

Auto huren Italië:

Sunny Cars in Italië

Mijn ervaring met Sunny Cars is tot nu toe altijd goed geweest. En als er iets was - die ene keer in Marokko - dan was dat met één telefoontje opgelost. Sunny Cars zit in Nederland, maar is ook vanuit het buitenland altijd bereikbaar. Het allerfijnste aan auto via Sunny Cars is dat je weet dat het honderd procent betrouwbaar is omdat hier een auto huren all-inclusive is. Je bent verzekerd tegen schade en diefstal. Qua type auto zijn er veel mogelijkheden en zijn er altijd extra's bij te boeken. Bij Sunny Cars kun je soms een auto huren zonder creditcard en wat ook handig is, is om de auto 'One Way' te huren. Je levert de auto dan op een andere plek in dan dat je deze hebt opgehaald. Zo kun je meer van het land zien omdat je niet terug moet naar de eerste bestemming. Vaak betaal je hier wel een toeslag voor.

Alamo Italië

Alamo is een bekende en betrouwbare partij voor autoverhuur in Italië. Ze zitten (ondanks dat het een Amerikaans bedrijf is) op vrijwel elke grote luchthaven en steden. Je boekt rechtstreeks bij de verhuurder en kunt een goede verzekering afsluiten bij Alamo.

Auto huren Italië corona

Ook tijdens corona is het mogelijk op een auto te huren. Let op de regels die per regio in Italië geleden. Bij de meeste autoverhuurders kun je dit jaar flexibel boeken. Zo heeft Sunny Cars een flexservice zodat je een reservering tot vier uur voor huuraanvang ook altijd kosteloos wijzigen. Een gevolg van corona (en de financiële crisis in het toerisme) is dat de prijzen voor autohuur hoger kunnen liggen dan het voorheen gemiddeld was.

waar-auto-huren-italie

tips-auto-huren-italie

waar-auto-huren-italie

Praktische informatie voor het huren van een auto

Kun je een auto huren Italië zonder creditcard? Welke leeftijd moet je minimaal hebben en wat zijn de andere regels voor het huren van een auto in Italië? Om een auto te kunnen huren in Italië dien je een ID bewijs bij je te hebben, de reisbescheiden van je huurauto, een creditcard op eigen naam* en vanzelfsprekend ook je rijbewijs. Een internationaal rijbewijs heb je niet nodig. In Italië geldt dat je minimaal 18 jaar moet zijn om een auto te mogen huren. Echter bij veel verhuurmaatschappijen moet je ouder zijn, en minimaal twee jaar je rijbewijs hebben. Wanneer je dit niet hebt kun je soms een toeslag betalen om toch te rijden. Vaak moet je 1 of 2 jaar in het bezit zijn van een rijbewijs en minimaal 21 of 25 jaar oud zijn. Check dit van te voren goed bij de verhuurder die je kiest. Let ook op welke brandstofregel een autoverhuurder hanteert. Dit kan zijn vol = vol, dan krijg je een volle tank en lever je de auto met een volle tank weer in.

Auto huren zonder creditcard Italië

Over het algemeen kun je zonder creditcard geen auto in Italië huren. Een creditcard heb je nodig als borg. Bij enkele verhuurders kun je de borgsom afkopen. Sunny Cars heeft in een aantal landen het ‘Geen Waarborg Pakket’ waardoor je zonder creditcard een auto kunt huren, echter is dit nog niet in Italië zo. Houdt de website van Sunny Cars in de gaten voor updates hierover.

Wat kost een huurauto in Italië + welke type auto?

Een huurauto in Italië is niet bijzonder duur of bijzonder goedkoop. Het natuurlijk wel af van het type auto dat je kiest, welke periode je reist en vanaf welke locatie je een auto huurt. Populaire plekken om een auto te huren in Italië zijn bijvoorbeeld Pisa, Florence en Milaan, hier kunnen de kosten wat hoger liggen. Ben je van plan om naar het noorden te reizen dan kan een goede motor en eventueel automaat prettig zijn om de steile wegen te trotseren. Ga je naar dorpen en steden dan is een niet al te grote auto aan te raden.

Je kunt een basis verzekering nemen of een all-in verzekering (doe dit niet te plekke maar meteen als je de auto huurt online). Bij Sunny Cars kost een huurauto all-in voor één week in september vanaf Milaan bijvoorbeeld zo'n €280 bij Easy Terra is dit €105.

Verkeersregels in Italië

In Italië geleden een aantal andere regels dan in Nederland. Ten eerste heb je bijvoorbeeld te maken met tolwegen. Voor bijna alle wegen in Italië moet je tol betalen. Hoeveel dit is hangt af van de auto die je huurt. Tol betaal je bij de tolpoortjes met contant geld, of met een (credit)kaart. Geen zin om elk keer te stoppen? schaf een tolbadge zodat je kunt doorrijden bij de poortjes.

Net als in Nederland heeft rechts voorrang, mag je niet meer dan o.5 promille alcohol in je bloed hebben (ongeveer een glas wijn) en mag je geen mobiele telefoon vast houden als bestuurder. In de auto mag niet gerookt worden wanneer een passagier jonger is dan 18 jaar. Wil je een stad combineren met een road trip? Let dan op dat een aantal steden een milieu zone hebben en je dus een vignet nodig hebt, of dat je er helemaal niet in mag. Steden waarbij de  Zona a Traffico Limitato (ZTL) geldt: Rome, Arezzo, Bologna, Florence, Milaan, Palermo, Pisa en Verona. Kijk van te voren welke regelt er gelden of vraag dit na bij de auto verhuurder.

In de zomer zijn winterbanden verboden in Italië. Van 15 mei t/m 14 oktober riskeer je dan een boete. Buiten deze periode zijn winterbanden juist verplicht. Op snelwegen mag je maximaal 130 kilometer per uur, op de gewone autowegen 110. Op gewone wegen buiten de bebouwde kom is de maximale snelheid 90, binnen de bebouwde kom 50 kilometer.

Auto rijden in Italië

Italië kent een afwisselend landschap met soms steile wegen en krappe bochten. De hoofdwegen  zijn veilig en uitstekend te doen met een huurauto. Het noorden (de Alpen) is het meest bergachtig en hier kan rijden soms wat uitdagender zijn. Maar ook op veel andere plekken kom je smalle en steile wegen tegen. Er zijn veel verschillende soorten wegen in Italië. De autostrade is de snelweg, de superstrada is de gewone autoweg en de strada statale - ss wegen - zijn de leuke binnendoor wegen waarvoor je geen tol hoeft te betalen.

Ideeën voor een road trip Italië

Italië kent ontelbaar veel mooie wegen en autoroutes. Het is onmogelijk om alles van het land te zien. Groene landschappen, glooiende wijnheuvels, steile rotsen met gekleurde dorpjes, eindeloze olfijngaarden of felblauwe meren afgewisseld met besneeuwde bergtoppen. Aan mooie landschappen is absoluut geen gebrek.  Op zoek naar ideeën voor een autovakantie Italië? Dit zijn mijn vier favoriete road trips.


Roadtrip Dolomieten

De Dolomieten zijn een bergketen in het noord-oosten van Italië uitgeroepen tot UNESCO werelderfgoed. Een van de mooiste natuurgebieden van Europa? Dat moeten absoluut de Dolomieten zijn. Tijdens een roadtrip Noord-Italië rijdt je over diverse bergpassen en zie je de mooiste landschappen. Uiteraard kon je toffe hiken maken.

Huur een auto vanuit Venetië
➞ Huur een auto in Milaan

Road trip Puglia

De hak van Italië bestaat uit een sprookjesboek vol schilderachtige witte dorpjes, olijfgaarden en steilte rotskust. Een road trip door deze regio is er een voor op je bucketlist: het stikt in Puglia van de mooie plekjes. Niets mooiers dat tussen glooiende, groene heuvels rondrijden en lekker eten gegarandeerd.

➞ Huur een auto bij Brindisi
 Huur een auto vanaf Bari

Autovakantie Sicilië

Sicilië heeft qua cultuur en geschiedenis enorm veel te bieden. Het ligt op belangrijke strategische plaats in de Middellandse zee en heeft daardoor een lange en bewogen geschiedenis. Dit is er zeker nog terug te zien. Maar de vulkaan de Etna is natuurlijk ook bijzonder uniek. Dit, en een kleine 1.000 kilometer aan kustlijn, maakt het eiland enorm veelzijdig.

Huur een auto bij de luchthaven van Catania
➞ Huur een auto in Trapani

Road trip Toscane

Een van de bekendste roadtrips in Europa en de meest recente die ik maakte is wel die door het knappe Toscane. Van wijngaarden tot aan glooiende heuvels tot het ruige en bergachtige noorden. En niet te vergeten de prachtige oude steden als San Gimignano en Volterra. Of de heerlijke steden Florence, Lucca en Siena.

Huur een auto bij de luchthaven van Pisa
➞ Huur een auto in Florence

Amalfi kust road trip

In de provincie Campanië, ten zuiden van de Golf van Napels vind je de Amalfikust. De natuur van deze kustlijn is één en al pracht en praal, en daarbij zie je er ook de mooiste dorpjes als: Positano, Praiano, Ravello, Atrani en Amalfi. De Amafli Drive SS163 is de weg die er langs loop en laten we eerlijk zijn, die móet je een keer gereden hebben.

➞ Huur een auto bij Napels
 Huur een auto in Italië

Rondreis Comomeer, Gardameer, Lago Maggiore

In het noorden van Italië liggen drie grote meren die alles ingrediënten bevatten voor een zomerse vakantie. Kleurrijke stadjes, stranden, outdoor activiteiten, een aangenaam klimaat en heerlijk Italiaans eten. Ik heb het over het Comomeer, het Gardameer en Maggirore. Combineer de drie meren tijdens een rondreis door het noordwesten van Italië. Ook te combineren met een stedentrip Milaan.

➞ Huur een auto bij Verona
 Huur een auto in Milaan

auto-huren-italie-tips

auto-rijden-italie

wegen-italie

road-trip-italie

tips-huurauto-italie

autohuur-italie-tips

11 thoughts on “Tips voor een auto huren in Italië (2023)”

  1. Hallo,
    ik heb in september 2022 een auto gehuurd bij Noleggiare op Sicilië. Op 15 februari dit jaar ontving ik een e-mail waarin stond dat ik een verkeersovertreding had begaan en gelijktijdig werd mijn creditcard met € 48,80 belast, e.e.a. (zogenaamd) conform verhuurvoorwaarden. Hierop heb ik op 9 maart een mail gestuurd met een verzoek om opheldering en bewijsstukken. Tot op heden heeft Noleggiare niet gereageerd en heb ik ook geen documenten van de politie ontvangen. Raar! Oplichterij? Ik wil het bedrijf weer gaan mailen en hen vragen om het bedrag terug te storten of bewijzen toe te sturen. Ik wil ook aangeven dat ik bij verzuim de politie van Palermo ga inseinen en zeker ook mijn creditmaatschappij. Is er in Italië ook een overkoepelende organisatie van autoverhuurbedrijven waarbij ik mijn beklag kan doen? Een organisatie die toeziet op correcte uitvoering van het werk van deze bedrijfstak? Bedankt alvast voor de reactie.

Comments are closed.