Sommige bestemmingen zijn zo ongekend populair dat je ze moét zien, maar aan de andere kant vanwege de drukte zou willen vermijden. Tijdens een korte break naar Toscane afgelopen oktober bezocht ik niet alleen Florence, ook Siena deed ik aan. Je hebt er ongetwijfeld wel eens van gehoord, Siena is namelijk de historische stad van de bekendste streek in Italië. Ik vond het een waar museum en met name de kathedraal van Siena was één van de hoogtepunten in Siena. Over deze en andere bezienswaardigheden in Siena lees je meer hier onder!

Bezienswaardigheden Siena


Voor wie de stad nog niet kent, een kleine introductie: Siena is heerlijke stad Toscane, waar veel mensen heen trekken voor het fijne weer, de historische bezienswaardigheden, de lekkere wijnen en de goede locatie. In de middeleeuwen was er een heftige kunst-strijd tussen Florence en Siena, dat Siena in eerste instantie leek te winnen. Maar de stad werd getroffen door ziektes en verloor toch. Desalniettemin is Siena prachtig en wordt ze genoemd als een van de meest fotogenieke plekken van Italië, maar ik vond het verdomd lastig om de stad goed vast te leggen. Zo mooi zoals als ze is. Alles in de stad is op loopafstand en de twee hoogtepunten; de Duomo en Piazza del Campo, zijn verre van te missen.

Huur een auto bij de luchthaven van Pisa
➞ Route road trip Toscane

tips-voor-siena

bezienswaardigheden-siena

doen-in-siena

mooiste-bezienswaardigheden-siena

De Duomo di Siena of Cattedrale di Santa Maria Assunta

Ik heb heel wat kerken en kathedralen gezien, en vele indrukwekkend, maar ik ben bang dat de Duomo di Siena mijn toekomstige bezoeken aan deze bouwwerken, volledig verpest heeft. De kathedraal van Siena is mooier, gedetailleerder, verfijnder en knapper dat je ooit ergens anders ziet. Als sinds het gebouwd werd in de dertiende eeuw was de kathedraal een bijzondere verschijning. Van buiten is deze gemaakt van zwart en wit marmer, wat de kleuren van Siena zijn. Het originele ontwerp was nog grootser dan het uiteindelijke, maar eerdergenoemde ziektes gooide roet is het eten. De bouw werd in 1348 stil gelegd maar gelukkig werd ze voor een groot deel toch afgebouwd. De binnenkant is uniek mijn het vele donkerblauw en gedecoreerde geel. Het is zo anders dan de meeste andere kathedralen, dit wil je met eigen ogen zien. In de kathedraal zit een kleine bibliotheek en ook de schilderingen hier op de muur en op het plafond zijn adembenemend mooi. De Duomo is bij uitstek de mooiste bezienswaardigheid van Siena.

Het schelpvormige Piazza del Campo

Het hart van de stad is te herkennen aan een enorm ovaal-vormig plein. Piazza del Campo. Het plein staat wereldwijd bekend en wordt vanwege zijn looks beschouwd als één van Europa's mooiste middeleeuwse pleinen. Mocht je verdwaald zijn en terug willen naar dit plein, dan kun je ook naar boven kijken en je richten op Torre del Mangia. Via de Middeleeuwse straten die er vrijwel allemaal op uit komen loop je er naar toe. De toren is circa 88 meter hoog en andersom heb je vanuit hier ook wijds uitzicht over de stad. Rondom het plein zitten leuke restaurants waar je prima een middag kunt vertoeven.

De Middeleeuwse zijstraten van Siena

De bezienswaardigheden van Siena (en de bijbehorende drukte) kunnen tamelijk vermoeiend zijn. In de zijstraten rondom het centrum kun je gelukkig nog rustig wandelen en de authentieke Italiaanse sfeer proeven. De gehele binnenstad van Siena is als een middeleeuws theater waar werkelijk enkel simpel gebouw mooi is. Vandaar ook dat dit op Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. De Etrusken leefden er vanaf de 9e eeuw voor Christus en waren het hoogst ontwikkelde volken van de oudheid en overal in Siena zijn kunstschatten te vinden.

➞ Bezoek ook het Civic Museum van Siena, gelegen in het Palazzo Pubblico

Overnachten in Siena

Je kunt er voor kiezen om een stedentrip Siena te doen en te verblijven in het centrum. In de stad zijn leuke hotels en B&B's te vinden. Bijvoorbeeld BnB Residenza d Epoca il Casato of Al Mercato B&B. Liever buiten de stad overnachten? Siena ligt op een ideale locatie in Toscane waardoor het aanbod vakantiehuizen groot is. Aanraders zijn: Villa Sant’Andrea en Podere Cignanbianco 241S. Een vakantie Siena boeken via Tui kan natuurlijk ook.

Tip: maak ook een uitstap voor adembenemende landschappen

Siena is ontzettend mooi en leuk, maar niet erg groot. Heb je de mooiste bezienswaardigheden bezocht, en je rond gegeten aan pizza? Dan is het tijd om de stad uit te gaan en de landschappen van Toscane te gaan zien. Boven Siena ligt de welberoemde Chiantistreek en is niets minder dan een fantastisch wijngebied met romantische wijnboerderij tussen de heuvels. Zo'n 75 kilometer ten noorden van Siena ligt het evenmooie Florence. En naast een bezoek aan een wijnboer zijn ook de stadjes Volterra en San Gimignano plekken die vele verwachtingen overtreffen. Na een bezoek aan deze hoogtepunten kan je dan kan je trip naar Italië echt niet meer stuk en begrijp je direct waarom Toscane zo geliefd is.

Je kunt Siena aandoen in een dag, wanneer je op road trip bent door Toscane bijvoorbeeld. Je auto moet je echter achterlaten op een parkeerplaats buiten de stad. Het oude centrum is namelijk autovrij! Siena bereik je anders met de trein of auto vanuit het vliegveld van Florence of Pisa. Een auto kun je huren bij bijvoorbeeld Sunny Cars en EasyTerra, waar ik altijd goede ervaringen mee heb. Vanuit Florence en Siena kun je ook excursies doen. Bijzonder overnachten in Toscane? Ga glampen bij Rancone Lodges.


Tips auto huren Italië
➞ De meest fotogenieke dorpen van Italië

duomo-siena

siena-bezienswaardigheden

bezienswaardigheden-siena

siena-italië

doen-in-siena

doen-in-siena

Siena-toscane

siena-toscane

bezienswaardigheden-siena

vakantie-siena-tips