Tsjechië-overnachten

Waar in Tsjechië je ook komt, overal zul je burchten en kastelen tegen komen. Weet je waarom? Tsjechië beschikt namelijk samen met Slowakije over de meeste kastelen per vierkante meter van heel Europa! En het mooie is dat de meeste goed bewaard zijn gebleven. Sowieso zijn alle originele bouwstijlen in de Bohemen, Moravië en Silezië bewaard gebleven, en sommige zijn nog in originele staat. Op dit moment staan meer dan zestig kastelen en burchten op de lijst met nationale culturele monumenten en een deel staat tevens op de wereldergoedlijst van UNESCO. Wat overigens niet wil zeggen dat de kastelen enorm afgeschermd zijn, je kunt ze namelijk bezoeken en er worden zelfs feesten in gehouden. En wil je je zelf even jonkvrouw of koning voelen? Bijzonder overnachten in  Tsjechië is dan eigenlijk echt een must!

Bijzonder overnachten in Tsjechië

Als ik een tip mag geven; bezoek dan Tsjechie in de herfst. De natuur is dan op haar mooist! Ik bezocht het noorden van het land in september en ik denk dat dat de mooiste tijd is. De bomen kleuren prachtig geel, oranje, rood, terwijl de locals op pad gaan om paddenstoelen uit het bos te verzamelen. En er is altijd genoeg te doen in Tsjechië. Praag is fijn voor een stedentrip terwijl het noorden gemoedelijker en onontdekt is. Enkele leuke plekken om te bezoeken zijn: Liberec, Jičín, het IJzergebergte en Ještěd. Zelf sliep ik in het sprookjesachtige kasteel / Hotel Štekl in Turnov, Hruba Skala, midden in het Boheems Paradijs!


Meer Leesmateriaal: Ontdek de mooiste plekken in het noorden van Tsjechië

overnachten-tsjechie


Hotel Štekl – Hrubá Skála

Het door een familie beheerde Hotel Štekl – Hrubá Skála, ligt middenin het Boheems Paradijs, een van de meest opmerkelijke landschapsformaties in Centraal-Europa. Het is een gebied met ongewone zandsteenrotsen, dennenbossen, rustige meren en vijvers, kastelen en ruïnes. Daarmee is alleen al de locatie van deze accommodatie een sprookje. Het hotel heeft een aantal hoge uitzichtpunten waardoor je een wondermooi uitzicht over de omgeving hebt.

Hotel Štekl dankt zijn naam aan oprichter Karel Štekl, die dit gebouw in 1895 naast het kasteel Hrubá Skála bouwde. Aanvankelijk was er een boerderij die diende als achterste gedeelte van een herberg naast het kasteel Hrubá Skála. Nu maakt je overnachting deel uit van het kasteel. Inclusief smalle wenteltrap in smalle toren. De kamers zijn – ondanks rennovatie in 1991 – in antieke stijl ingericht. Het doel was destijds om de oorspronkelijke geest stap voor stap te herstellen en tegelijk comfort te creëren. Dat is volgens mij goed gelukt In het hotel zit tevens een restaurant gevestigd.

De omgeving: het Boheems Paradijs

Als er een bestemming in Tsjechië is die je niet over mag slaan, dan is dat het Boheems Paradijs wel. In het noorden van Tsjechië vind je dit wondermooie natuurgebied dat met niks anders te vergelijken is. Het paradijs bestrijkt circa 700 km2 en bestaat grotendeels uit sprookjesbossen en steile zandrotsen. De rotsen zijn 100 miljoen jaar oud en opgestuwd uit de oeroude zeebodem. Hiken kun je hier sowieso als de beste; het ene moment loop je boven de rotsen langs, zie je prachtige uitzichten, en het andere moment loop je tussen de gigantische rotsen en meterslange bomen door waardoor je je ineens heel klein voelt. Het gebied is ook geweldig voor liefhebbers van zandsteenklimmen. In oktober 2005 is dit gebied opgenomen in het Europese netwerk van geologische parken van Unesco en is dus officieel een geologisch natuurwonder. Vanuit je verblijf in Hotel Štekl loop je direct het prachtige gebied in. Het ontbijt is uitgebreid met onder andere allerlei soorten broodjes, ei en yoghurt.


Praktische informatie voor je verblijf

Hotel Štekl is gelegen in het hart van natuurlijke schoonheden, en het best te bereiken per auto. Parkeren kan gratis voor de deur. In de maanden juli en augustus is er een bushalte bij het hotel. Met prijzen vanaf € 70 per nacht is een verblijf Hotel Štekl niet goedkoop wanneer je prijzen vergelijkt me andere accommodaties in Tsjechië, maar als je kijkt naar de toplocatie en het bijzondere gebouw valt de prijs enorm mee. De kamers zijn uitgerust met een tv en een eigen badkamer, en beschikken over een zithoek en een bureau. Sommige kamers bieden uitzicht over het Boheems Paradijs. Bekijk hier de beschikbaarheid van Hotel Štekl.


Lees ook: Road trip Slovenië: De ultieme route door dit groene land

One thought on “Bijzonder overnachten in een sprookjeskasteel in Tsjechië”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.