Tsjechië is een diverse vakantie bestemming waar je de leukste stadjes kunt ontdekken en tegelijk kunt genieten van natuurschoon. Het zuiden van het land is bijvoorbeeld perfect om te fietsen tussen gele koolzaadvelden en wijngaarden. Het noorden van Tsjechië bestaat uit ruigere natuurgebieden met oeroude bomen en rotsen. Een van de natuurgebieden is het Boheems Paradijs, een walhalla voor wandelaars en voor buitenmensen. Een onbekend stukje natuurschoon in Europa. In dit artikel lees je alles over het Boheems Paradijs in Tsjechië.

Het Boheems Paradijs in Tsjechië

Het Boheems Paradijs in Tsjechië behoort tot de mooiste natuur in Europa. Het is een fantastische plek voor een outdoor-vakantie, maar je kunt er ook genieten van wellness en kastelen. Vanuit Praag ben je er zo en ook is het te combineren met buurland Duitsland.


Inhoud Boheems Paradijs

wandelen-in-tsjechie

boheems-paradijs-tsjechië

wandelen-Tsjechië

overnachten-boheems-paradijs

Het Boheems Paradijs in Tsjechië

De Tsjechische naam voor het Boheems Paradijs is Český Ráj en het is een natuurgebied in het noorden van het land, in de provincie Bohemen. Het paradijs bestrijkt circa 700 km2 en bestaat grotendeels uit sprookjesbossen en steile zandrotsen. Maar ook rivieren, vulkanen, karstfenomenen, diepe dalen, oude bossen, kastelen en meertjes zijn kenmerkend voor de regio. De rotsen zijn 100 miljoen jaar oud en opgestuwd uit de oeroude zeebodem. In oktober 2005 is dit gebied opgenomen in het Europese netwerk van geologische parken van Unesco en is dus officieel een geologisch natuurwonder. Wil je deze regio in Tsjechië ook bezoeken? Stel je navigatie dan bijvoorbeeld in op Association of Czech Paradise.

Bezienswaardigheden

De bezienswaardigheden in het Boheems Paradijs bestaan vooral oude bossen, rotsen en kastelen. De standsteenrotsen en (wandel)gebieden hebben vaak nog een aparte naam. Malá Skála is de meeste populaire plek in het Boheems Paradijs. Vanuit deze locatie kun je goed de rotsen bekijken in de omgeving wandelen. Ben je zelf sportief aangelegd? Dan kun je hier onder andere kanoën, rotsklimmen en van de berg af gaan met een step. Een andere mooie plek voor wandelingen in het Boheems Paradijs is Hrubá Skála. Hier heb je tevens mooi uitzicht over de bossen en de rotsen. Het (voormalige) kasteel Hrubá Skála staat prachtig op de rand van een rots. Hier kun je ook slapen en alleen al de locatie is fantastisch. Een andere plek om de zandsteenrotsen te zien is Prachovské Skály, de minst bekende plek in het natuurgebied maar zeker net zo mooi.

Overnachten in het Boheems Paradijs

Ook overnachten in dit gebied? Zelf sliep ik in het sprookjesachtige kasteel/Hotel Štekl in Hruba Skala, midden in het Boheems Paradijs. Het is absoluut een beleving om hier minstens een nachtje te verblijven. Ook Hotel Trosky is een aanrader. Liever overnachting op een camping in het Boheems Paradijs? Eurocampings is een fijne optie voor een camping met zwembad.

hiken-tsjechie

Boheems-paradijs-wandelen

vakantie-tsjechie

Boheems-Paradijs-bezienswaardigheden

Wandelen in het Boheems Paradijs

Hiken kun je in het Bohmeese Paradijs als de beste. Het ene moment loop je boven de rotsen langs, zie je prachtige uitzichten, en het andere moment loop je tussen de gigantische rotsen en meterslange bomen. In het Boheems Paradijs zijn talloze wandelroutes te vinden, van makkelijk tot iets zwaarder maar voor de gemiddelde hiker goed te doen. Door het Boheems Paradijs loopt het 'Gouden pad' dat bijna 120 kilometer lang is. Gelukkig kun je korte etappes van deze wandelroute doen. Het is tevens een van de oudste wandelroutes in Tsjechië. Hier lees je er meer over.

Hoe kom je er?

Het Boheems Paradijs ligt in het noorden van Tsjechië tegen de Duitse grens, op ongeveer anderhalf uur rijden vanuit Praag. Vanuit Nederland rijd je er in ongeveer negen uur naar toe, maar het combineren met een stedentrip Praag kan natuurlijk ook. Huur dan een auto via Sunny Cars of EasyTerra, dan kom je makkelijk op alle plekken in het Boheems Paradijs. Reizen met de trein kan ook en via Get Your Guide worden er ook dagtrips vanuit Praag naar het Boheems Paradijs georganiseerd.

Vakantie Tsjechië

In Tsjechië draait het om pils, paddenstoelen, kleurrijke steden en de natuur. Het najaar is wat mij betreft de beste reistijd voor een vakantie Tsjechië. De bossen in met name het noorden kleuren dan geel, oranje en rood, wat wondermooi is. De Tsjechen zelf gaan er dan op uit om met een mandje paddenstoelen uit de bos te halen. Tsjechië ligt op slechts 700 á 800 kilometer van Nederland en is daarom geschikt voor een korte vakantie dichtbij huis. Een andere optie is om te vliegen naar Praag of Dresden (Duitsland). Tsjechië ligt in Centraal-Europa grenst aan Duitsland, Polen, Slowakije en Oostenrijk. Je betaald er met de Tsjechische kroon.

➞ Bekijk vakanties naar Tsjechië
➞ Lees alle artikelen over Tsjechië

boheems-paradijs-tsjechie

zo-mooi-is-boheems-paradijs-tsjechie

mooiste-natuur-tsjechie

Tsjechië-boheems-paradijs

boheems-tsjechie

zo-mooi-is-boheems-paradijs-tsjechie

boheems-paradijs

boheems-paradijs-tsjechie

boheems-paradijs

boheems-paradijs-tsjechie

boheems-paradijs

boheems-paradijs-tsjechie

boheems-paradijs-tsjechie

boheems-paradijs-tsjechië

boheems-paradijs