burg-eltz-in-duitsland

Onze dagen in de Moezel bestonden vooral uit veel wandelen, eten en wijn drinken. Daar waar we ook voor kwamen. Het hiken vonden we zo leuk dat we nog een wandeling zochten. Van de locals kregen we het advies de wandeling naar Burg Eltz te maken. Ik moet eerlijk bekennen dat ik niet echt een kastelen-persoon ben. Begrijp me niet verkeerd, ik bekijk ze graag en vind het enorm indrukwekkend. Maar al vrij snel heb ik het ook wel weer gezien. Maar omdat Burg Eltz in Duitsland bekend staat als een van de mooiste burchten van het land én de wandeling er naar toe bijzonder fraai is, bezocht ik deze plek met alle liefde.

Burg Eltz in Duitsland

Burg Eltz is het Pronkstuk aan de Moezel. Behalve dat het een van de mooiste burchten in Duitsland is, was het vroeger ook een van de meest belangrijke. Om de burcht helemaal af te bouwen was ruim 500 jaar nodig. De burcht is sinds 1157 eigendom van de familie von Eltz. Omdat de bouw zo lang duurde is deze in zowel Middeleeuwse als in renaissance stijl. Bovendien was het een van meest moderne burchten van die tijd. Het is een van de weinige kastelen in Europa dat nooit door veroveraars is verwoest en daardoor is het sprookjeskasteel nog steeds volledig intakt. In de schatkamer worden nog steeds kunstvoorwerpen van goud, zilver, ivoor & porselein en historische wapens bewaard. Zelden heb ik zoiets moois gezien.


Lees ook: Duitsland: een kronkelende roadtrip langs de Moezel

burg-eltz-in-duitsland

Hoe kom je bij Burg Eltz?

De burcht is gelegen in de plaats Wierschem en is op twee manieren te bezoeken. Je rijdt naar het plaatsje Wierschem en vanuit daar gaat er een pendelbus naar de burcht. Deze shuttle kost 2 euro per rit. Ben je slecht ter been of ben je met de kinderwagen? Dan zou ik deze manier aanraden. Anders zou ik sowieso kiezen voor de wandeling. Je kunt je auto parkeren bij restaurant & parkeerplaats (betaald) bij Ringelsteiner Mühleen in het plaatsje Moselkern en hier het wandelpad door de bossen volgen. De wandeling naar de burcht leidt door het dal van de Elzbach, een beschermd natuurgebied. De wandeltoch is ongeveer 1,5 kilometer lang. Mooie van de wandeling is dat je door de bossen gaat en dus alleen maar bomen ziet. Totdat je er bijna bent en er ineens een open vlakte tevoorschijn komt. Op de rots in deze vlakte zijn ineens de imposante burcht.

Het bezoek aan de burcht verloopt met een gids maar De schatkamer kun je wel zelf bezoeken. Rondleidingen starten normaal gesproken iedere 15 minuten en iedere 10 minuten gedurende het hoogseizoen. In de burcht zit een restaurant waar je een prachtig uitzicht hebt.

Adres: Burg-Eltz-Straße 1, 56294 Wierschem


Road trip langs de Moezel

Burg Eltz ligt in de wondermooie wijn regio de Moezel. Langs de gelijknamige rivier zie je vele steile wijngaarden. Volg je de rivier, dat heb je een van de mooiste road trip routes van Europa te pakken.  De Moezel ontspringt bij de Col de Bussang in de Vogezen op 735 meter hoogte en mondt na 544 kilometer bij Koblenz uit in de Rijn. Het stuk tussen Trier en Koblenz schijnt het mooiste stukje van de Moezel te zijn. Voor een road trip met hoogtepunten als steile wijngaarden, pittoreske dorpjes, groene natuur, panorama uitzichten, oude kastelen en een fijn sfeertje hoef je dus helemaal niet ver van huis!


Lees ook: Tips voor een bezoek aan pittoresk Monschau

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.