Zoals jullie misschien weten bezocht ik de afgelopen paar jaar al redelijk wat wijngebieden. De Douro ken ik inmiddels wel een beetje, in Slovenië zag ik vele wijnheuvels en ook de Champagnestreek mag ik van het lijstje afstrepen. Wat ik nu ook mag afstrepen is het beklímmen van een wijnberg, en wel de steilste helling van heel Europa, dat de naam Calmont draagt. Ben je in de Moezel en houd je van een stevige wandeling? Dan moet je zeker een keer Calmont Klettersteig beklimmen.

De Moezelregio in Duitsland

De steile helling ligt dichterbij dat je wellicht zou verwachten: op nog geen vier uur rijden vanaf Amsterdam in de Duitse Moezelstreek. De geboorteplaats van Riesling wijn was nog mooier dan ik hoopte. De meest groene en steile wanden die ik gezien heb, begeleid door de krongelende Moezel rivier en vergezelt met knusse dorpjes. De Moezelregio is een en al pracht en praal, zeker wanneer je deze tussen mei en oktober bezoekt.

➞ Wat te doen in Luxemburg?
➞ Vakantie ideeën dichtbij huis

calmont-klettersteig-beklimmen

De Calmont Klettersteig beklimmen

Het gebied is populair bij wandelaars en ook ik word steeds meer een liefhebber. Talloze wandelpaden, hoog, laag, moeilijk, makkelijk, allemaal prachtig, vind je hier. Mijn oog viel op de beklimming van Calmont helling. Juíst omdat deze tussen wijngaarden loopt en juíst omdat deze zo steil is. De Calmont heeft de steilste (helling van circa 65 procent) wijngaarden van Europa en volgens wijnboeren hier is er nergens ter wereld een stijlere wijnberg. De wandeling wordt aangeraden voor gevorderde lopers en voor mensen die geen last hebben van hoogte vrees.  De beklimming kun je vanaf twee kanten doen: van Bremm naar Ediger-Eller  en andersom.

Ik begon de hike in Ediger-Eller en vrij snel mocht ik de eerste ladders betreden. Direct gaat het vrij steil omhoog en klim je over stenen en smalle paadjes. Maar goed dat je je soms vast kunt houden aan een soort reling (blij dat het pad droog is ook). Er zijn kabels en trappetjes gemaakt als hulpmiddel om de avontuurlijke route te kunnen doen. Nergens zit je vast en ik zie genoeg mogelijkheden om een flink stuk naar beneden te vallen.

Praktische informatie voor de Calmont Klettersteig

De wandeling is prachtig, soms vermoeiend (enige conditie is vereist) maar ik heb het hier zo naar mijn zin. Over de ongeveer 3 kilometer doen we zo’n 2 uur (inclusief foto’s en genieten van het uitzicht!). Aan, voor ons het einde van de wandeling in Bremm, komen de rondingen van de Moezel rivier helemaal tevoorschijn.

Met een gezonde dosis hoogtevrees (check) kun je de Calmont Klettersteig beklimmen zonder problemen. Het is een enorme toevoeging voor je reis door de Moezelregio; je combineert hét product en trots van de streek met de fantastische natuur. Geen betere manier om de Moezel te leren kennen. Meer info kun hier je vinden.

➞ Tips voor een bezoek aan Burg Eltz
➞ Vakanties in de Moezel

calmont-klettersteig-beklimmen

calmont-klettersteig-beklimmen

calmont-klettersteig-beklimmen