Sardinië, één van de meest onbekende schatten van Europa. Want hoe populair eilanden als Malta en Mallorca zijn, zo anders is het op Sardinië. Niet erg, want juist het grote voordeel is daarmee de rust en bewaarde schoonheid op het Italiaanse eiland. Het noorden van Sardinië is ontzettend ruig en een stuk bergachtiger en groener dan het zuiden. Daarbij zijn er in het noorden een tal van typisch Italiaanse stadjes. Castelsardo, studentenstad Sassari en Alghero zijn persoonlijk favoriet. Met dit artikel laat ik de mooiste stranden van noord Sardinië zien.

mooiste stranden van Sardinië


Sardinië kun je het best bereiken met het vliegtuig, om vervolgens een auto te huren. Het eiland is vrij groot en ongerept. Wil je het hele eiland zien, dan raad ik het aan om hier minimaal 15 dagen voor uit te trekken. Omdat ik zelf er zelf maar een week was heb ik alleen het noorden gezien. Om het noorden te verkennen vlieg je op Olbia, voor het zuiden vlieg je naar Cagliari.All-inclusive autohuur volgens Sunny Cars

Sardinië heeft de meest prachtige natuur die ik ooit in Europa gezien heb. Het heeft alles en meer voor de ultieme outdoor en strandvakantie. Daarbij een heerlijke Italiaanse vakantiecultuur, goddelijke eten en paradijselijke stranden. Van steile kliffen en rode rotsen tot witte zandstranden met hemelsblauw water. Met name de oostkust van Sardinië is geschikt voor een echte strand vakantie. De langgerekte, paradijselijke stranden liggen in het Noord-oosten aan de bekende Costa Smeralda. Ga je wat zuidelijker of naar de west-kant, dat vind je ongerepte en verborgen kleine stranden tussen de rotsen. Dit zijn de mooiste stranden van noord Sardinië.

➞ Boek een huurauto via Sunny Cars
➞ Bekijk vakanties via de Vakantiediscounter


De Costa Smeralda bij Porto Cervo

De Costa Smeralda mag dan het meest 'toeristische' strand zijn van heel Sardinië, in werkelijkheid valt het toerisme ontzettend mee. Behalve dat het dichtbij het vliegveld ligt, er veel dure winkels zijn waar de jet-set graag komt, zijn de stranden hier buitengewoon mooi. Stranden die zeker niet ten onderdoen aan die in de Cariben. Het gebied rondom Punta Don Diego & Cala Granu waren mijn favoriete plekjes aan deze Costa Smeralda.

Golfo di Orosei & Cala Goloritzé

Deze 'golf' ligt in het midden van de Sardijnse oostkust en is een van de mooiste gebieden van het gehele eiland. De kans is groot dat je foto's van deze plek ziet als je zoekt naar Sardinië. De baai is verdeeld in een noordelijke deel, laag bij zee, dat bestaat uit dennenbossen met lange zandstranden en duinen die oplopen tot de noordelijke grens. Deze noordelijke grens heeft prachtige hoge bergen die abrupt eindigen in de zee. Meer dan 40 kilometer van deze zeer hoge kust wordt gekenmerkt door enorme kalkstenen wallen bedekt met bossen. Golfo di Orosei bereik je door een stuk te wandelen of per boot.

Spiaggia di Valledoria

Tijdens mijn tijd in Sardinië verbleef ik op een kleinschalige camping vlak aan het strand in Valledoria. De zee was hier een stuk ruiger dan bij andere stranden en ook ligt hier een uitgerekt zandstrand. Het natuurgebied dat er voor ligt maakt deze plek uniek. Het gebied zit vol struiken en ander groen maar er loopt ook een rivier. Een zoetwaterrivier dat tijdens vloed in aanraking komt met de zoute zee. Een combinatie dat zorgt voor zeldzaam stukje natuur.

Spiaggia Rosa

De naam van dit strand verklapt zichzelf al. Het is dan ook geen verrassing dat het zand hier een licht babyroze gloed heeft. Wat het natuurlijk niet minder bijzonder maakt. Deze plek is er zo een waarbij je 10 x in je ogen moet knipperen. Zo'n plek dat je nooit goed op de foto krijgt. De fabelachtige Spiaggia Rosa van het eiland Budelli dankt haar naam aan de kleur van het zand dat rijk is aan fragmenten van koraal, schelpen, slakkenhuis en kleine vlekken van graniet. Misschien ken je het eiland wel van de de film "Red Desert" van Michelangelo Antonioni.

Isola Maddalena

Dacht je (net als ik) dat Sardinië uit een groot eiland bestaat? Dan heb ik nieuws: zo ligt de  La Maddalena-archipel net boven Sardinië, is het noord-oosten van het land. De eilandengroep bestaat uit zo'n eilanden en heeft een oppervlakte van bijna 20 km². La Maddalena is tevens het hoofdeiland van de archipel. Dit eiland bereik je via een veerdienst vanuit Palau. De bodem van het eiland bestaat grotendeels uit graniet. Het eiland heeft verder veel inhammen en baaien waardoor je altijd een van de weinige op het strand bent. Het is minder groen dan de rest van noord Sardinië, het water daarentegen is misschien wel net enen tintje blauwer.

Isola Rossa - Golf van Asinara

Keuzes maken is moeilijk maar wel noodzaak omdat Sardinië gewoonweg te veel prachtige stranden heeft. Net als Spiagga Rossa heeft Isola Rossa een wonderlijke gloed. Het schiereiland heeft een rossige kleur dat gedurende de dag, door het licht, verschillende tinten krijgt. Stranden slagen hier inhammen van wit fijn zand omzoomd door rode granieten rotsen. Rond de Gold van Asinara is het mogelijk te snorkelen of duiken langs het rif dat rijk zis aan zee-margrieten en rood koraal, aan vis en prachtige grotten van verschillende grootte en diepte.

Stranden bij Alghero

Alghero is en droomstadje aan de westkust van noord Sardinië. De zoute zeegeur waait je tegemoet en vermengt zich rond etenstijd met de geur van tomatensaus, geroosterde vis en verse kruiden. De prachtige oude havenstad ligt direct aan een lang zandstrand. Mooier is nog op verder de omgeving in te gaan, op zoek naar rotsen en grotten. De Grotten van Neptunus zijn druipsteengrotten ten westen van de stad stad. De grotten liggen ongeveer een meter boven zeeniveau aan de voet van een 110 meter hoge klif (onderdeel van de kaap Capo Caccia) en is alleen bij rustige zee te bezichtigen. De grotten zijn per boot of door middel van een pad met 654 treden langs de steile rots (Escala del Cabirol) te bereiken.

Tips en ervaringen voor een auto huren op Sardinië

mooiste-strand-sardinie

stranden-sardinie

bezienswaardigheden-sardinie

mooie-plekken-kust-sardinie

mooiste-stranden-sardinie

stranden-cagliari

mooiste-strand-sardinie

mooiste-plekken-sardinie