auto-rijden-sardinie

Op het mooie Italiaanse eiland Sardinië is een huurauto onmisbaar. Dat Sardinië een van mijn favoriete bestemmingen binnen Europa is, is geen geheim. De Italianen vieren er zelf hun vakantie en het moet dus wel een fijne plek zijn. Het landschap is er ruig, groen, bergachtig en bovendien vind je er paradijselijke stranden. Daar komt nog eens bij dat je er heerlijk kunt eten en drinken. Kortom genoeg redenen voor een autovakantie Sardinië. In de artikel lees je alle tips auto huren op Sardinië, mijn ervaring en tips voor bezienswaardigheden.

Tips auto huren op Sardinië

Of je nu zelf een vliegticket naar Sardinië boekt of een pakketreis met bijvoorbeeld TUI of Corendon, een huurauto op Sardinië is onmisbaar. Het is dan ook een perfect road trip land. Zo rijd je door de bergen, op slingerwegen langs de kust en je kunt stoppen op alle mooie plekken die je tegen komt. Een auto huren Sardinië kan je op elke luchthaven doen en dit is ook verreweg het handigst.

Een auto huren kan vrijwel altijd ter plaatse, maar zelf vind ik het wel zo handig om van te voren een auto te reserveren. Zo kan ik mijn wensen aangeven en heb ik de auto sneller. Wil je ook een auto huren Sardinië? Lees dan mijn ervaringen en tips voor een auto verhuurder, de verkeersregels en ideeën voor een auto vakantie op Sardinië.

➞ Huur een auto in Castelsardo
Huur een auto bij Alghero

Betrouwbare auto verhuurder

Hoewel Italië (Sardinië behoort uiteraard tot Italië) over het algemeen een veilig en betrouwbaar land is moet je niet zomaar bij de eerste beste persoon die auto's verhuurt een huurauto meenemen. Waar moet je dan op letten voor een betrouwbare autoverhuur op Sardinië? Net als bij reisorganisaties kunnen autoverhuur bedrijven zich aansluiten bij ANVR. Dan weet je in elk geval dat je goed zit. Check ook altijd of er reviews zijn. Zelf vind ik het dus fijn om van te voren een auto te reserveren en dit doe ik dan vanuit Nederland bij een Nederlandse organisatie. De afgelopen jaren heb ik dit altijd via Sunny Cars gedaan. Sunny Cars heeft sowieso een all-in autoverzekering en dan kun je dus niet opgelicht worden.

Mijn ervaring met Sunny Cars is tot nu toe altijd goed geweest. Het bedrijf zit in Nederland, maar is ook vanuit het buitenland altijd bereikbaar. Het allerfijnste aan auto via Sunny Cars is dat je weet dat het honderd procent betrouwbaar is. Tip: huur je auto One Way wanneer je een road trip door Sardinië wilt maken en je vanaf een andere luchthaven terug vliegt. Je levert de auto dan op een andere plek in dan dat je deze hebt opgehaald. Zo kun je meer van het land zien omdat je niet terug moet naar de eerste bestemming. Hier wel betaal je wel een toeslag van een paar tientjes voor.

Sardinië road trip

Zelf maakte ik een roadtrip van een week in het noorden van Sardinië. Om het hele eiland te zien heb je ongeveer drie weken nodig maar een deel verkennen is ook een goede optie. Vanuit Amsterdam kun je op meerdere steden vliegen en dus bijvoorbeeld kiezen uit een rondreis in het zuiden, westen, noorden en oosten. Of een combinatie uiteraard. Het noorden is een favoriete bestemming van veel Italianen en je vindt er de mooiste stranden. Het binnenland is groen en bergachtig en in het zuiden zie je Afrikaanse invloeden terug.

De wegen op het eiland zijn over het algemeen erg goed en is auto rijden heel eenvoudig.. Er is een snelweg E25 (ss131) die loopt van Porto Torres tot aan Cagliari en splitst zich bij Ghilarza richting Olbia. Verder zijn er snelle verbindingswegen. Deze wegen zijn iets minder goed onderhouden, en iets minder goed verlicht. Ook is er een kans dat je vee tegenkomt. Houdt er ook rekening mee (in reistijd) dat er veel hoogteverschillen zijn en de weg niet bepaald recht is. Maar dat is alleen maar leuk. Voor de hellingen heb je niet per se een speciale auto nodig, in principe is elke soort huurauto geschikt, maar stiekem is een automaat wel heel fijn.

Huur een auto bij de luchthaven van Olbia
➞ Huur een auto vanaf de luchthaven Cagliari

vakantie-sardinie

sunny-cars-sardinie

Praktische informatie voor het huren van een auto

Kun je een auto huren op Sardinië zonder creditcard? Welke leeftijd moet je minimaal hebben en wat zijn de andere regels voor het huren van een auto op Sardinië? Over het algemeen kun je zonder creditcard geen auto in Italië en dus ook niet op Sardinië huren. Een creditcard heb je nodig als borg. Bij enkele verhuurders kun je de borgsom afkopen. Op Sardinië geldt dat je minimaal 18 jaar moet zijn om een auto te kunnen huren. Echter bij veel verhuurmaatschappijen moet je ouder zijn, en minimaal twee jaar je rijbewijs hebben. Wanneer je dit niet hebt kun je soms een toeslag betalen om toch te rijden. Goed om rekening mee te houden voor je een autovakantie Sardinië boekt is dat de benzine prijs ongeveer hetzelfde is als in Nederland, en in elk geval niet goedkoper is. Het goedkoopst huur je een auto via Rentalcars. Zelf huur ik via Sunny Cars omdat je daar altijd helemaal verzekerd bent, geen eigen risico en geen extra kosten hebt.

Verkeersregels op Sardinië

Op Sardinië geleden een aantal andere regels dan in Nederland. De maximumsnelheid is op de meeste plekken 90 kilometer per uur, de meeste Italianen zullen je voorbij rijden, maar je kunt je beter maar gewoon aan de snelheid houden. Net als bij ons heeft rechts voorrang, mag je niet meer dan o.5 promille alcohol in je bloed hebben (ongeveer een glas wijn) en mag je geen mobiele telefoon vast houden als bestuurder. In de auto mag niet gerookt worden wanneer een passagier jonger is dan 18 jaar. Op Sardinië hoef je geen tol te betalen. Op enkele toeristische plekken betaal je parkeergeld. Let bij B-wegen met veel bochten altijd extra goed op wanneer je gaat inhalen, soms kun je dit vanwege de veiligheid niet altijd doen.

➞ Lees alle artikelen over Sardinië

auto-huren-sardinie

auto-rijden-sardinie

auto-rijden-sardinie

autovakantie-sardinie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.