Op zoek naar een leuke stedentrip dichtbij huis? Bremen en Bremerhaven zijn twee steden in het noorden van Duitsland die absoluut een aanrader zijn. Beide liggen niet heel ver van de grens en dus kon ik gewoon een weekendje weg met de trein. En ik ontdekte in een aantal dagen hoe leuk deze stad eigenlijk is. Ben je op zoek naar een stedentrip dichtbij huis? In dit artikel geef ik tips over wat je zoal kunt doen in het culinaire Bremen en het nabij gelegen Bremerhaven.

Wat te doen in Bremen

Bremen en Bremerhaven zijn twee zustersteden en behoren tevens tot de Hanzesteden in Duitsland. Beide zijn een wereld van verschil: het knusse, oude Bremen. versus het ruwere Bremerhaven, zo 55 kilometer verderop. Bremen is de tweede stad in Noord-Duitsland en de tiende stad van heel Duitsland. De stad heeft een rijke geschiedenis en is het ultieme voorbeeld van een oude stad met romantische gebouwen een prachtig centraal plein. Langs de oudste stad loop de rivier de Wezer en langs de oever zijn verschillende 'biergartens' te vinden die altijd bomvol zitten. Bremen is een fijne stad voor een weekend, of je kunt het combineren met Hamburg of bezoeken wanneer je reist naar bijvoorbeeld Denemarken. Het is hoe dan ook een aanrader.

Reserveer een huurauto
Reis naar Bremen met de Flixbus


Lees ook: een kronkelende roadtrip langs de Moezel in Duitsland

doen-in-bremen

Dwaal door de mooiste wijk van Bremen: Schnoor

Schnoor is bij uitstek het leukste deel van heel Bremen. Het lijkt niet alleen op een sprookjesbuurt, dat ís het ook. Het is de oudste wijk van Bremen en de schattige, pastelkleurige, houten vissershuisjes stammen uit de 15e en 16e eeuw. Bovendien vind je hier de leukste restaurants, café's en leuke lunchrooms. Als je op zoek bent naar een romantische avond, dat ben je hier op de plek. Ambachtsmannen, galerijeigenaars, restauranthouders & goudsmids  hebben nu hun intrek genomen in de scheefstaande steegjes in het Schnoorviertel. En oja, er is ook een all-year-round Kerstwinkel te vinden!

Bekijk de mooie gebouwen rondom het Marktplatz

Ik zei toch dat Bremen is zoals een sprookje? Dat zei ik niet voor niks, de stad is namelijk verbonden met het sprookje van de Bremer stadsmuzikanten, getekend door de gebroeders Grimm. Het symbool met de ezel, hond, kat en haan zie je overal terug in Bremen, maar het echte beeld staat op het marktplein. Op het plein staat ook het Rolandstandbeeld dat staat voor de vrijheid van de stad. Samen met het oude raadhuis staat deze op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Verder zie je er de Dom van Bremen en mooie herenhuizen. Leuk is om vanaf het marktplan richting het water te lopen, door de mooie Böttcherstraße.

Bekijk de oudste Duitse wijn ter wereld bij Bremen Ratskeller

Hoewel Bremen net als veel andere Duitse plekken een bestemming van het bier is, vind je hier ook bijzondere wijn. Bij restaurant Ratskeller (dat aan het marktplein ligt, naast het beeld van de Bremer stadsmuzikanten) kun je niet alleen lekker eten, hier ligt ook de oudste Duitse wijn ter wereld in de kelder. Of deze nog drinkbaar is is nog maar de vraag, een bijzondere eer is het wel. Bovendien is het restaurant prachtig en kun je eten in de oude wijnkelder.


Culinaire tips voor Bremen

Bremen bleek dus behalve een knusse stad ook een culinaire plek te zijn. De eerder genoemde Bremer Ratskeller is dus een vette aanrader. Ook in Schnoor kun je de plank als foodie nooit misslaan. Behalve bier & wijn is ook thee een belangrijk onderdeel in het leven van de Bremenaren en dus moet je net als de locals wel even een theetje doen bij Teestübchen. In Schnoor heb je dus ook een kattencafé, te leuk! Daarna ga je even de stad uit (met de fiets bijvoorbeeld) voor echt goede koffie bij Lloyd Kaffee, dat trouwens op een toffe afgelegen industriële locatie zit. Dan is het echt tijd voor bier maar niet voordat we gezien hebben hoe ze dat maken bij Union Brauerei! Heb je meer tijd? Dan kun je naar de Bremerhaven voor de meest verse vis.

Ontdek Bremerhaven

Een half uur rijden naar het noorden vanuit Bremen ligt Bremerhaven. Hier vind je het rauwe Duitsland, met moderne architectuur, veel musea en een grote haven. Tegelijk was Bremerhaven vroeger ook een belangrijke en historische plaats: in de 19e en begin 20e eeuw kwamen miljoenen Europeanen hier naar toe om aan boord te stappen op een van de enorme schepen. Veel mensen zochten namelijk een beter bestaan in het grootste Amerika. In het Deutsches Auswander Haus kun je deze geschiedenis herbeleven en zien hoe de schepen er van binnen uit zagen.

Verder is Bremerhaven een echte vissersplaats en als visliefhebber kun je hier overal lekker eten. Vind je het leuk zelf om de handen uit de mouwen te steken? Er zijn een tal van fijne restaurants. maar ook zit aan de haven een moderne kookstudio waar ze wel raad weten met vis.

Wanneer je in Bremerhaven bent ontkom je ook niet aan het Klimahaus, dit is namelijk een van de meest opvallende gebouwen hier en een spectaculair museum. De Afrikaanse woestijn, het tropische eilandleven op Samoa, jungles, gletsjers en sneeuwstormen. Het Klimahaus staat volledig in het teken van het klimaat en duurzaamheid. Tijdens je bezoek doorkruis je verschillende klimaatzones, met alle dieren, weersomstandigheden en temperaturen die er bij horen. Enorme aanrader dit. Bekijk de site van Toerisme Bremen, Bremeraven & Duitsland toerisme voor meer info over Bremen en Bremerhaven


Lees ook: Ontdek dit voorjaar het groene en culinaire Kassel in Duitsland

doen-in-bremen

doen-in-bremen

stedentrip-bremen

bezienswaardigheden-bremen

bremen

2 thoughts on “Weekendje weg in Duitsland: Doen in (culinair) Bremen en Bremerhaven”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.