Op zoek naar een leuke stedentrip dichtbij huis? Bremen en Bremerhaven zijn twee steden in het noorden van Duitsland die absoluut een aanrader zijn. Beide liggen niet heel ver van de grens en dus kon ik gewoon een weekendje weg met de trein. En ik ontdekte in een aantal dagen hoe leuk deze stad eigenlijk is. Ben je op zoek naar een stedentrip dichtbij huis? In dit artikel geef ik tips over wat je zoal kunt doen in Bremen en het nabij gelegen Bremerhaven.

Wat te doen in Bremen


Bremen en Bremerhaven zijn twee zustersteden en behoren tevens tot de Hanzesteden in Duitsland. Beide zijn een wereld van verschil: het knusse, oude Bremen. versus het ruwere Bremerhaven, zo 55 kilometer verderop. Bremen is de tweede stad in Noord-Duitsland en de tiende stad van heel Duitsland. De stad heeft een rijke geschiedenis en is het ultieme voorbeeld van een oude stad met romantische gebouwen een prachtig centraal plein. Langs de oudste stad loop de rivier de Wezer en langs de oever zijn verschillende 'biergartens' te vinden die altijd bomvol zitten. Het is een fijne stad voor een weekend weg, of je kunt het combineren met Hamburg of bezoeken wanneer je reist naar bijvoorbeeld Denemarken. Hooe dan ook een aanrader.

Met de trein naar Bremen

Bremen is goed bereikbaar met de trein vanuit Nederland. Je stapt uit op het centraal station van de stad, en loop zo het centrum in. Met Intercity Berlijn reis je vanaf Amsterdam Centraal met maar één overstap in Osnabrück naar Bremen. Treintickets naar Bremen zijn te koop vanaf € 28 enkele reis.

Tip: doe een fietstour door Bremen!
Accommodaties Bremen

Bremen-bezienswaardigheden

restaurants-Bremen

Klimahaus-Bremen

Schnoor-Bremen

Dwaal door de mooiste wijk van Bremen: Schnoor

Schnoor is bij uitstek het leukste deel de stad. Het is de oudste wijk van Bremen en de schattige, pastelkleurige, houten vissershuisjes stammen uit de 15e en 16e eeuw. Bovendien vind je hier de leukste restaurants, café's en leuke lunchrooms. Als je op zoek bent naar een romantische avond, dat ben je hier op de juiste plek. Ambachtsmannen, galerijeigenaars, restauranthouders & goudsmids  hebben nu hun intrek genomen in de scheefstaande steegjes in het Schnoorviertel. En oja, er is ook een all-year-round Kerstwinkel te vinden!

Bekijk de mooie gebouwen rondom het Marktplatz

De stad is verbonden met het sprookje van de Bremer stadsmuzikanten, getekend door de gebroeders Grimm. Het symbool met de ezel, hond, kat en haan zie je overal terug in Bremen, maar het echte beeld staat op het marktplein. Op het plein staat ook het Rolandstandbeeld dat staat voor de vrijheid van de stad. Samen met het oude raadhuis staat deze op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Verder zie je er de Dom van Bremen en mooie herenhuizen. Leuk is om vanaf het marktplan richting het water te lopen, door de mooie Böttcherstraße. Zo heb je direct een leuke route voor een stadswandeling door Bremen.

Hotel in Bremen

Na een fijne dag in de stad is er niks fijner dan in een goed bed te liggen om bij te komen van alle indrukken. In de stad zijn veel goede hotels te vinden. Een selectie vind je hieronder. Kijk voor goedkope hotels en arrangementen in Bremen ook op Voordeeluitjes.nl

Eten in Bremen

Bremen bleek dus behalve een knusse stad ook een culinaire plek te zijn. De eerder genoemde Bremer Ratskeller is dus een vette aanrader. Ook in Schnoor kun je de plank als foodie nooit misslaan. Behalve bier & wijn is ook thee een belangrijk onderdeel in het leven van de Bremenaren en dus moet je net als de locals wel even een theetje doen bij Teestübchen. In Schnoor heb je dus ook een kattencafé, te leuk! Daarna ga je even de stad uit (met de fiets bijvoorbeeld) voor echt goede koffie bij Lloyd Kaffee, dat trouwens op een toffe afgelegen industriële locatie zit. Dan is het echt tijd voor bier maar niet voordat we gezien hebben hoe ze dat maken bij Union Brauerei! Heb je meer tijd? Dan kun je naar de Bremerhaven voor de meest verse vis.

Bekijk de oudste Duitse wijn ter wereld bij Bremen Ratskeller

Hoewel Bremen net als veel andere Duitse plekken een bestemming van het bier is, vind je hier ook bijzondere wijn. Bij restaurant Ratskeller (dat aan het marktplein ligt, naast het beeld van de Bremer stadsmuzikanten) kun je niet alleen lekker eten, hier ligt ook de oudste Duitse wijn ter wereld in de kelder. Of deze nog drinkbaar is is nog maar de vraag, een bijzondere eer is het wel. Bovendien is het restaurant prachtig en kun je eten in de oude wijnkelder.

➞ Route road trip Denemarken
➞ Tips voor een stedentrip Frankfurt

Bremen-Duitsland

eten-in-Bremen

Bremen-centrum

doen-in-bremen-omgeving

Ontdek Bremerhaven

Een half uur rijden naar het noorden vanuit Bremen ligt Bremerhaven. Hier vind je het rauwe Duitsland, met moderne architectuur, veel musea en een grote haven. Tegelijk was Bremerhaven vroeger ook een belangrijke en historische plaats: in de 19e en begin 20e eeuw kwamen miljoenen Europeanen hier naar toe om aan boord te stappen op een van de enorme schepen. Veel mensen zochten namelijk een beter bestaan in het grootste Amerika. In het Deutsches Auswander Haus kun je deze geschiedenis herbeleven en zien hoe de schepen er van binnen uit zagen.

Klimahaus Bremen

Wanneer je in Bremerhaven bent ontkom je ook niet aan het Klimahaus, dit is namelijk een van de meest opvallende gebouwen hier en een spectaculair museum. De Afrikaanse woestijn, het tropische eilandleven op Samoa, jungles, gletsjers en sneeuwstormen. Het Klimahaus staat volledig in het teken van het klimaat en duurzaamheid. Tijdens je bezoek doorkruis je verschillende klimaatzones, met alle dieren, weersomstandigheden en temperaturen die er bij horen. Enorme aanrader voor kinderen maar ook voor volwassenen.

doen-in-bremen

bezienswaardigheden-bremen

doen-in-bremen

bremen

stedentrip-bremen

doen-in-bremen