Gambia is een klein Afrikaans land dat geliefd is voor een ontspannen (winter) zonvakantie, maar wat veel meer is dan alleen maar op het strand liggen. Mensen gaan er heen om te genieten van zon, zee en strand. Op zich is dat niet heel gek, want Gambia is daar uitermate geschikt voor. Maar wanneer je naar Gambia gaat is het zonde als je niet verder komt dan Banjul (het vliegveld) en de kust. Het land heeft namelijk veel te bieden! Vooral qua natuur en cultuur is het een mooi land en tevens geschikt als eerste kennismaking met het echte Afrika. Er zijn een aantal leuke hoogtepunten en bezienswaardigheden, maar we laten je vooral de alternatieve dingen om te doen in Gambia zien!

Leukste dingen om te doen in Gambia


Hoewel Gambia in Afrika ligt bezoek je het niet om de big 5 te zien. De dieren waren er ooit wel, maar zijn hier helaas in het wild uitgestorven. Veel aapjes zie je er zeker, en ook is Gambia een waar vogelparadijs. Het binnenland waar weinig toeristen komen en je het echte Afrika beleefd, en de groene omgeving langs de Gambia rivier, zijn wat ons betreft de hoogtepunten van Gambia. Wil je  ook authentieke Gambia ervaren? Dit zijn dan de leukste dingen om te doen in Gambia.

Vakantie Gambia

Direct een vakantie Gambia boeken? Hoewel Gambia wellicht niet de meest bekende winterzon bestemming is bieden veel bekende reis aanbieders een complete verzorgde reis aan. Je vliegticket en accommodatie los boeken kan ook, maar dat wordt niet vaak gedaan en op zich kun je vanuit één locatie al veel van het land zien. Zelf boekte we deze vakantie via TUI, en sliepen we ook twee nachten in het binnenland bij een kleinschalige Lodge. Zo stimuleer je toch het lokale toerisme. Kies daarom ook liever niet voor excursies vanuit je hotel, maar doe dit via een local. In de steden komen de mensen naar je toe om zich aan te beiden als taxi en gids. Je kunt het best voor de hele vakantie met één iemand afspreken en van te voren een prijs bepalen (bijvoorbeeld per dag).

➞ Boek een vakantie Gambia via TUI
➞ Met Corendon naar Gambia

dieren-Gambia

reizen-naar-gambia

Gambia-vakantie

zonvakantie-gambia

1. Bezoek het rustigere strand van Kotu in plaats van Kololi

De meeste accommodaties zijn aan het strand te vinden dus je hoeft je geen zorgen te maken dat je de zee zult missen. Het mooie strand van Gambia zul je hoe dan ook aan doen. Het strand (en de strip) van Kololi is het meest bekend. Ben je op zoek naar gezelligheid, uitgaan, veel restaurants en grote hotels? Dan is dit je plek. Ben je meer op zoek naar kleinschalige accommodaties, knusse restaurants en het mooiste strand van Gambia? Dan zou ik naar Kotu gaan. Dit was onze favoriete plek. Bovendien is er van alles te doen in Kotu. Het zand is breed en parelwit, terwijl het verder naar het noorden smaller, rotsachtiger en roder wordt. De zee bij Kotu heeft meestal een aardige golfslag waardoor surfers ook graag hier naartoe komen. Tegelijk is het strand populair bij gezinnen en locals. Met zijn vele gezichten is Kotu wat ons betreft de beste plek voor een strandvakantie.

2. Bezoek het binnenland van Gambia

Een van de leukste dingen om te doen in Gambia is het bezoeken van het binnenland. Gambia is slechts enkele tientallen kilometers breed, maar daarentegen is het land wel ruim 250 kilometer lang. Om het oosten te verkennen raden we aan om minimaal twee dagen uittrekken, en liefst langer. Het binnenland van Gambia is niet te vergelijken met de kuststrook. Waar ze aan zee gewend zijn aan toeristen is dat elders in het land anders. Zelf bezocht we het plattelands dorpje Bintang en ook bracht onze chauffeur ons ergens toen we op zoek waren naar Palmwijn (in de buurt van Sanyang). Bovendien kom je langs markten en zie je hoe mensen leven. De auto rit is al een beleving op zich. Het binnenland en de stukken langs de Gambia rivier behoren tot de mooiste plekjes van Gambia.

3. Aapjes in het wild (bezoek geen park)

Aapjes zie je werkelijk overal in Gambia en in het Bijilo Forest Park zijn ze momenteel helaas een Chinees congresgebouw aan het bouwen. Bij sommige hotels zijn de apen mensen gewend (en krijgen waarschijnlijk te eten) waardoor ze tam zijn. Apen spotten in het wild is natuurlijk leuker. Dit deden we bij de Gambia rivier. Daar vind je ook andere aap soorten. Je kunt ze het best zien tijdens een boottocht over de rivier of bij de zijtakken wanneer het eb is. Wanneer het laagwater is gaan de apen op zoek naar krabbetjes en andere kleine dieren om te eten.

4. Overnacht ook in een lodge

Soms slaap je op een plek waar je hart een sprongetje van maakt. Zo ook bij Abca's Creek Lodge in het binnenland van Gambia. Deze lodge is een groene oase midden in Afrika. Vanaf een zandweg sla je een paadje in en op een plek waar je het nooit verwacht staat ineens een prachtige gebouw. In het groen daarom heen zijn wat bungalows verstopt. Abca's Creek Lodge is opgezet door een Nederlandse en haar Gambiaanse man. De lodge zit aan aan tak van de Gambia rivier. Dat is wat deze plek direct ook zo bijzonder maakt. Bij eb staat dit deel namelijk helemaal droog. Dan komen de aapjes en andere dieren te voorschijn. Bij vloed kun je het water in slingeren, of met een kano door de mangroves varen.

5. Regel zelf je excursie bij een local

Hoewel Gambia echt een Afrikaans land is kun je er prima zelf je excursies regelen. Vanuit je accommodatie worden waarschijnlijk tours georganiseerd waarbij je in korte tijd veel ziet. Maar ook veel in de bus zit. In Gambia heb je twee soorten taxi's: de gele en de groene. Welke taxi kun je het best nemen? Je bent niet de eerste reiziger die zich dat afvraagt. De groene taxi's zijn bedoeld voor de toeristen. Deze zijn officieel geregistreerd maar ook iets duurder. Voordeel is dat je chauffeur ook direct je gids kan zijn. Wij waren een dag met zo'n chauffeur op pad en dat is ontzettend goed bevallen. Ook namen we vanaf Bakau een gewone gele taxi naar het hotel en dat was ook prima. Zo krijg je net een beetje meer het lokale leven mee. We raden aan om iemand te vinden die een groene taxi heeft en deze als (vaste) gids te nemen die je op de gewenste plekken brengt. Hij wacht vaak op je of gaat mee. Het is vooral op de markten fijn om een local bij je te hebben!

6. Bezoek een creek van de Gambia rivier met een kano

De Gambia rivier is een belangrijke bezienswaardigheid in Gambia. Het is een unieke plek voor de Gambianen en voor de dieren. Er leven krokodillen, nijlpaarden, verschillende aapsoorten en vele vogelsoorten. Op de grote Gambiarivier zijn bootexcursies te doen, wat op zich erg leuk is. De rivier is maar liefst 1.130 kilometer lang, maar uiteraard zie je er maar een klein deel van. Tijdens een riviercruise maak je stops bij bijvoorbeeld Lamin Lodge en kun je zwemmen. Zelf hebben we de smalle stukken van de rivier ontdekt, je kunt dit met een fluisterbootje of kano te doen. Dit is ook beter voor de dieren Tip: ga het water op met zonsopkomst! Het is heel mooi sereen en je hebt meer kans om dieren te spotten.

7. Sla de krokodillen pool over maar ga naar Calpyso bar om krokdillen te zien

Bij Bakau – waarvan de markt leuk is om te bezoeken – heb je een poel waar je krokodillen kunt aanraken, maar dat is uiteraard niet ged voor de dieren. Via via kregen we de tip om naar Calypso te gaan. Vrijwel direct zie je hier de krokodillen al liggen! Tussen het strand en het restaurant ligt een klein meer met daaromheen riet. De krokodillen kunnen overal heen (maar dat doen ze niet!) en terwijl je geniet van een drankje of hapje kun je de beesten aanschouwen.

8. Bezoek de markten van Bakau, Kotu, Brikama, Serrekunda

Op de markten in Gambia kijk je altijd je ogen uit. De bevolking gaat elke dag naar de markt om boodschappen te doen en daarom is het er altijd gigantisch druk. De een verkoopt vis, de andere groenten uit de tuin, de ander fruit en de ander verkoopt juist weer stoffen.  De markt is een chaotische wirwar van kraampjes en stalletjes. Een bezoek is echt een belevenis omdat het er zo druk is. Verder is de markt ook een sociale plaats waar de mensen samen komen. Bakau, Kotu (voor souvenirs), Brikama, Serrekunda en Tanji (vissersdorp) zijn de leukste markten van Gambia.

Nog meer doen in Gambia

  • Naar het strand van Kotu
  • Ontdek het authentieke binnenland van Gambia
  • Overnacht in een kleinschalige lodge
  • Maak een boottocht of de Gambia rivier
  • Bezoek de lokale markt in Gambia bijvoorbeeld in Bakau, en Serrekunda
  • Breng een bezoek aan de vissersmarkt in Tanji

lokale-bevolking-gambia

doen-in-Gambia

eten-in-gambia

gambia-bezienswaardigheden

vakantie-gambia

doen-in-gambia

vissers-gambia

bevolking-gambia

dieren-gambia

gambia-tips