todra-kloof-in-marokko

Een van de mooiste plekken van Marokko is de Todra kloof. Dit bijzondere stuk natuurgeweld is een aanrader voor iedereen die een rondreis door het land gaat maken. Marokko is een groot land en kent verschillende landschappen, variërend van de Hoge Atlas en de Sahara. Toch is de Todra kloof persoonlijk favoriet.

De Todra kloof in Marokko

De spectaculaire 15 kilometer lange Todra kloof is onderdeel van het Atlasgebergte en ligt op 6 uur rijden vanuit Marrakech en op 7 uur vanuit Fez. Een hele rit, maar ook onderweg is er veel moois te zien. Zelf maakte ik een road trip door Marokko. Vanuit Agdz bezocht ik de Todra Gorge waar ik een nacht bleef slapen. Hierna reisde ik door naar Skoura. De kloof ligt nabij het stadje Tinerhir, wanneer je vanuit hier doorrijdt kom je er van zelf.

De Todra kloof is een lange smalle kloof bestaande uit roestrode rotsen. De kloof is duizenden jaren geleden uitgesneden door de woeste rivier die er toen stroomde. Tegenwoordig kun je je met alleen nog een klein gletsjerbeekje maar weinig meer van voorstellen. Op sommige plekken is de rode kloof net iets meer dan 10 meter breed, met enorme loodrechte rotswanden die een hoogte tot 300 meter halen aan beide kanten van de kloof. Je voelt je piepklein tussen deze indrukwekkende wanden.


Lees meer: Een afwisselende road trip door zuidelijk MarokkoTodra kloof

De Dadès Kloof

Wanneer je vanuit de Todra Gorge meer naar het noorden rijdt kom je uiteindelijk uit bij de Dadés kloof, hier vind je oprecht van mooiste wegen ter wereld. De kloof begint bij het plaatsje Boumalne du Dadès, wanneer je de weg blijft volgens kom je ineens de slingerende weg tevoorschijn. Een weg welke overigens totaal niet eng of onveilig is. Eenmaal boven heb je het mooiste zicht op de vallei en weg. Je vindt er een restaurant waar je kunt stoppen. In het dal stroomt een rivier wat voor vruchtbare grond zorgt. Daardoor groeien er dadels, noten en vijgenbomen.

Overnachten bij de Todra kloof – Auberge Le Festival

Blijven slapen in dit gebied is aan te raden. Wie denkt dat je op afgelegen gebieden in Marokko niet bijzonder kunt overnachten heeft het mis. Bij de Todra Gorge vind je namelijk een wel een bijzondere accommodatie. Bij herberg Auberge Le Festival kan je overnachten in een grot. En als dat nog niet genoeg is, is de lokatie wondermooi. Het uitzicht is onbeschrijfelijk en je zou er haast niet van kunnen slapen. Het is moeilijk te beschrijven hoe mooi het hier is. Ook de accommodatie is een plaatje om te zien en bovendien staat duurzaamheid hoog in het vaandel. Op veel plekken wordt stroom gehaald uit zonnepanelen en ook hier doen ze dat. Ook halen ze groeten uit eigen tuin.

Activiteiten

Ben je op zoek naar een echte uitdaging? Je kunt bij sommige delen van de Todra kloof aan de wand klimmen. Met name voor de ervaren klimmer is dit een aanrader. Met open mond heb ik staan kijken hoe de klimmers tientallen meters trotseren. Onder begeleiding van een gids is het verder leuk om wandelend lange tochten door de bergen maken. Onderweg zul je de bergen delen met nomaden herders met een schapen en geiten.

Tips voor je bezoek

De kloof kun je in een paar uur bekijken wanneer je bijvoorbeeld op doorreis bent. Maar vele male leuker is om minstens één maar liever twee nachten in het gebied te verblijven. Auto rijden in Marokko neemt namelijk redelijk veel tijd in beslag. Er komen dagelijks tourbusjes naar de kloof, wanneer je blijft slapen heb je in elk geval de kloof een moment voor je alleen. tegen zonskomst en ondergang zijn rotsen het mooist om te zien.


Lees ook: De mooiste accommodaties in Marokko

todra-kloof-in-marokko

todgra-kloof

Todra-Gorge

todra-kloof-in-marokko

Todra-Gorge

todra-kloof-in-marokko

Todra-kloof-marokko

klimmen-marokko

todra-kloof-in-marokko

overnachten-Todra-kloof

kloof-marokko

One thought on “Ontdek de wondere Todra kloof in Marokko”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.