todra-kloof-marokko

Een van de mooiste plekken van Marokko is de Todra kloof. Dit bijzondere stuk natuurgeweld is een aanrader voor iedereen die een rondreis door het land gaat maken. Marokko is een groot land en kent verschillende landschappen, variërend van de Hoge Atlas en de Sahara. Toch is de Todra kloof persoonlijk favoriet. De Todghakloof ligt het oostelijke deel van het Atlasgebergte in de buurt van de stad Tinerhir. Lees hier mijn tips voor een bezoek aan deze mooie plek.

De Todra kloof in Marokko

De spectaculaire 15 kilometer lange Todra kloof is onderdeel van het Atlasgebergte en ligt op 6 uur rijden vanuit Marrakech en op 7 uur vanuit Fez. Een hele rit, maar ook onderweg is er veel moois te zien. Zelf maakte ik een road trip door Marokko. Vanuit Agdz bezocht ik de Todra Gorge waar ik een nacht bleef slapen. Hierna reisde ik door naar Skoura. De kloof ligt nabij het stadje Tinerhir, wanneer je vanuit hier doorrijdt kom je er van zelf.

De Todra kloof is een lange smalle kloof bestaande uit roestrode rotsen. De kloof is duizenden jaren geleden uitgesneden door de woeste rivier die er toen stroomde. Tegenwoordig kun je je met alleen nog een klein gletsjerbeekje maar weinig meer van voorstellen. Op sommige plekken is de rode kloof net iets meer dan 10 meter breed, met enorme loodrechte rotswanden die een hoogte tot 300 meter halen aan beide kanten van de kloof. Je voelt je piepklein tussen deze indrukwekkende wanden.

Huur een auto via Sunny Cars
Bekijk accommodatie bij de Todra kloof

Todra kloof

De Dadès Kloof

Wanneer je vanuit de Todra Gorge meer naar het noorden rijdt kom je uiteindelijk uit bij de Dadés kloof, hier vind je oprecht van mooiste wegen ter wereld. De kloof begint bij het plaatsje Boumalne du Dadès, wanneer je de weg blijft volgens kom je ineens de slingerende weg tevoorschijn. Een weg welke overigens totaal niet eng of onveilig is. Eenmaal boven heb je het mooiste zicht op de vallei en weg. Je vindt er een restaurant waar je kunt stoppen. In het dal stroomt een rivier wat voor vruchtbare grond zorgt. Daardoor groeien er dadels, noten en vijgenbomen.

Overnachten bij de Todra kloof - Auberge Le Festival

Blijven slapen in dit gebied is aan te raden. Wie denkt dat je op afgelegen gebieden in Marokko niet bijzonder kunt overnachten heeft het mis. Bij de Todra Gorge vind je namelijk een wel een bijzondere accommodatie. Bij herberg Auberge Le Festival kan je overnachten in een grot. En als dat nog niet genoeg is, is de lokatie wondermooi. Het uitzicht is onbeschrijfelijk en je zou er haast niet van kunnen slapen. Het is moeilijk te beschrijven hoe mooi het hier is. Ook de accommodatie is een plaatje om te zien en bovendien staat duurzaamheid hoog in het vaandel. Op veel plekken wordt stroom gehaald uit zonnepanelen en ook hier doen ze dat. Ook halen ze groeten uit eigen tuin.

➞ Bekijk beschikbaarheid en prijzen van Auberge Le Festival

Activiteiten

Ben je op zoek naar een echte uitdaging? Je kunt bij sommige delen van de Todra kloof aan de wand klimmen. Met name voor de ervaren klimmer is dit een aanrader. Met open mond heb ik staan kijken hoe de klimmers tientallen meters trotseren. Onder begeleiding van een gids is het verder leuk om wandelend lange tochten door de bergen maken. Onderweg zul je de bergen delen met nomaden herders met een schapen en geiten.

Tips voor je bezoek aan de Todghakloof Marokko

De kloof kun je in een paar uur bekijken wanneer je bijvoorbeeld op doorreis bent. Maar vele male leuker is om minstens één maar liever twee nachten in het gebied te verblijven. Auto rijden in Marokko neemt namelijk redelijk veel tijd in beslag. Er komen dagelijks tourbusjes naar de kloof, wanneer je blijft slapen heb je in elk geval de kloof een moment voor je alleen. tegen zonskomst en ondergang zijn rotsen het mooist om te zien. De Todra kloof in Marokko kun je met een excursie bezoeken, maar beter is om zelf met een huurauto te gaan.

Een auto huren in Marokko

Marokko is een fantastisch land voor een auto vakantie alleen met een huurauto kom je op de meest mooie en afgelegen plekken. Verder is auto rijden in Marokko niet heel veel anders dan in andere landen. Alleen is de natuur ruiger waardoor je hoogteverschillen hebt. De weg naar de Todrakloof is goed te bereiden, je moet alleen wel de bergpas over, maar de wegen zijn er goed. Wanneer je net als ik via Sunny Cars een auto huurt kom je nooit voor verrassingen te staan. zij zijn namelijk een all-in autoverhuur en je bent dus altijd goed verzekerd. Bovendien ben ik groot fan van servicepakketten, zo kun je kiezen voor een extra bestuurder en navigatiesysteem.

Reserveer een huurauto voor je rondreis Marokko via EasyTerra
Reserveer een huurauto voor je rondreis Marokko via Sunny Cars

Zelf je reis regelen naar Marokko regelen of via een organisatie

In Marokko kun je prima zelfstandig reizen en van te voren je route uitstippelen. Je hoeft niet alles van te voren vast te leggen, maar fijn is het soms wel. Via de reisorganisatie Local Hero Travel kun je ook een rondreis Marokko laten samenstellen. Local Hero Travel is een lokale reisspecialist die reizen op maat ontwikkeld, samen met de lokale bevolking. Zeker in een land als Marokko is dat aan te raden. Toerisme is van waarde voor de bevolking mits je dit bij lokale reisorganisaties doet. Bovendien zijn de mensen erg vriendelijk en maakt een local ervaring je reis nog waardevoller.


Lees ook: De mooiste accommodaties in Marokko

todra-kloof-in-marokko

todgra-kloof

todra-kloof-in-marokko

Todra-Gorge

Todra-kloof-marokko

todra-kloof-in-marokko

overnachten-Todra-kloof

todgra-kloof-roadtrip

todgrakloof

Todra-Gorge

todra-kloof-in-marokko

klimmen-marokko

todra gorge marokko

kloof-marokko

road-trip-marokko

4 thoughts on “Ontdek de wondere Todra kloof in Marokko”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.