De Baai van Kotor is dé vakantiebestemming van Montenegro. Je hebt er prachtige dorpjes, leuke restaurants, strandjes en heerlijk water. Het is een van de mooiste plekken in de Balkan. Waarom? De baai is omringt door bergen, eigenlijk een soort fjord dus. Een fjord van deze grootte verwacht je in Noorwegen en niet in zuid-Europa. Alleen daarom is de Baai van Kotor een bezoek waard! Wat is er zoal te zien en te doen in Kotor en in de omgeving?

Wat te doen in de baai van Kotor?


De Baai van Kotor is vernoemd naar het stadje Kotor. Bekijk je de baai van bovenaf dat lijkt het een soort vlinder, het zijn dus eigenlijk twee baaien aan elkaar. Aan alle kanten heb je er sfeervolle dorpjes, en plekken om het water in te gaan. Vanwege deze unieke combinatie staat het op de Werelderfgoedlijst van UNESCO, het behoort dan ook tot een van de mooiste baaien ter wereld!

In de zomer is het erg warm, gelukkig is het water altijd aangenaam. De Baai van Kotor ligt in het noordwesten van Montenegro, tegen de grens met Kroatië en niet ver van Dubrovnik. Omdat de baai zo groot is raden we aan om een auto te huren in Montenegro. Dan kom je het snelst en meest eenvoudig langs de bezienswaardigheden. Lees onze tips voor de mooiste plekjes in de baai en wat je kunt doen in Kotor zelf.

 Auto huren in Montenegro

1. Old Town Kotor

De bekendste plek is uiteraard Kotor. Dit stadje ligt aan het begin van de baai en het is een populaire bestemming voor cruiseschepen. Kotor is een vestigingsplaats dat wordt omringt door stadsmuren en heeft daarnaast veel Venetiaanse invloeden. Binnen de muren is het erg sfeervol met smalle straatjes, kerken, restaurants, katten en historische bouwwerken. Je loopt het oude centrum binnen via poorten, waardoor het lijkt alsof je een film binnen loopt. Qua karakter heeft het wel wat weg van Dubrovnik in het klein. Breng een bezoek aan de 12e-eeuwse kathedraal van St. Tryphon en de orthodoxe Sveti Luka-kerk. Kotor is een echte katten dorp. In het park zijn er huisjes en kun je via een automaat kattenvoer geven. Er is zelfs een heus kattenmuseum in Kotor! Het is ook leuk om de kleine bazaar te bezoeken. Boven het oude stadsdeel staat een fort met mooi uitzicht.

➞ Roadtrip door de Balkan met een 4x4
➞ Auto huren Montenegro

baai van kotor

doen in de baai van Kotor

kotor Montenegro

2. Kotor Fort (San Giovanni Fortress)

Kotor ligt tegen de bergen aan en een stuk boven de oude stad staat Kotor Fortress, ook wel San Giovanni of fort St. John. Het Fort staat op een hoogte van 280 meter en met 1.350 traptreden lopen (en toegangsprijs) kun je het bezoeken. De bijnaam is dan ook wel de ladder van Kotor. Eerst loop j de oude stadsmuren van Kotor op. Het uitzicht is een van de redenen waarom je het fort zou moeten bezoeken. Zorg dat je niet op het heets van de dag gaat en neem voldoende water mee.

3. Perast + eilandjes

Misschien wel het mooiste plekje van Montenegro is te vinden in de Baai van Kotor. Het oude Perast ligt een stukje voorbij Kotor en is een beeldschoon dorpje. Het is niet veel meer dan een straatje met wat fotogenieke hoekjes en gebouwen (slechts 350 inwoners). De baai van Kotor was in hoogtijdagen een plek voor de welvarenden en ze bouwden er dan ook paleizen, dat is nog terug te zien in Perast. Je hebt er bijvoorbeeld nu een luxe hotel - Heritage Grand Perast By Rixos. Ook GuestHouse Mrshe Palace is een aanrader. In het dorpje kun je heerlijk op het terras aan het water zitten. En het is een goede uitvalsbasis in de baai van Kotor. Er is een klein zandstrandje, een Venetiaanse toren en er vertrekken bootjes naar de twee eilandjes voor Perast. Dit zijn Gospa od Škrpjela en Sveti Đorđe.

Sveti Đorđe is een natuurlijk eilandje met een 12e-eeuwse Benedictijnse klooster, maar welke niet toegankelijk is. Ernaast ligt Gospa od Škrpjela dat op een rots is gebouwd. Volgens de legende is hier het schilderij Madonna met kind gevonden. Zeevaartlieden zagen dit als een soort heilige plek en brachten er elke keer stenen naar toe. Zo is het het eilandje ontstaan en kreeg het de bijnaam Lady of the Rocks. Later werd er een kerkje gebouwd en er is een klein museum met Venetiaanse schilderijen.

stranden Montenegro

Wat te zien in Kotor?

4. Strand Kotor

Doordat het water in de Baai van Kotor vrij snel overloopt in hoge bergen zijn er geen grote stranden. Veel mensen duiken ook gewoon vanaf een piertje het water in. Op enkele plekken zijn er wel strandjes, vaak met kleine kiezelsteentjes. Herceg Novi is een fijne badplaats maar dit ligt wel wat verder, bijna tegen Kroatië aan. Een wat groter strand vind je bij Morinj plaža. Rondom de baai vind je overigens een tiental leuke beahclubs en bars. Andere strandjes zijn: Risan plaža, Bajova Kula plaža (luxe appartementen resort) en Orahovac plaža strand, dichtbij Kotor.

5. Boottocht baai van Kotor

Er niks beters om te doen in Kotor dan een boottocht maken door de baai. Het is er in de zomer namelijk zinderend warm dus enige afkoeling is zeer welkom. Bovendien is de baai vrij groot en met een auto ben je zo een half uur tot uur aan het rijden (er is wel een ferry). Maar een boottocht is veel leuker. Vanaf veel plaatsen gaat er ook een taxiboot naar Kotor. Verder is er een blauwe grot en kun je tijdens een bootexcursie heerlijk zwemmen. Er worden ook regelmatig dolfijnen in de buurt gespot.

Baai van Kotor restaurants

hoeveel dagen Kotor

Perast Montenegro

6. Herceg Novi en Rose

Herceg Novi ligt het meest ver van het drukke Kotor af. Het is een leuk dorp dat wat minder toeristisch is. Locals komen er graag en hier kun je dus ook de Montenegrijnse sfeer ontdekken. Daarnaast is Herceg Novi een beeldschone plek met onder andere een oud stadscentrum, fort, stadspoorten, een kasteel, leuke terrasjes en een mooi strand. Ook is er elk ochtend behalve op zondag, een leuke markt. Voor de kust ligt schiereiland Lustica. Hier kun je met de boot naar toe.

Rose wordt vaak genoemd als een van de mooiste dorpen van Montenegro. Het ligt aan de andere kant van de baai (aan de kant van Budva) waardoor het er nog niet zo heel druk is. Hier heb je leuke smalle straatjes en voor de grootte van het dorp heel veel kerkjes. Rose is lange tijd in bezit geweest van de Venetianen en dat is nog terug te zien. Tip: er zitten veel goede visrestaurants in Rose.

7. Mozaïeken in Risan

Risan is ook een mooi dorpje (of meer een straat) om te bezoeken. Maar met name vanwege de Romeinse mozaïeken. Je hebt er een Romeinse villa met mozaïeken welke dateren uit de 2e en vroege 3e eeuw. Je ziet er mooie patronen, en verhalen over dieren, eten, drinken en mensen.

➞ Wandelen in Montenegro + Albanië 
➞ Roadtrip 3 weken Kroatië

doen in Kotor

Bezienswaardigheden in de Baai van Kotor

8. Lovcen Road + National park

Lovcen is een berg en national park boven Kotor en naast Cetinje. Je kunt er prachtige wandelingen maken en bovendien bevindt zich er een mausoleum waar ook veel mensen uit Montenegro zelf naar toe gaan. De hoogste top is 1.657 meter. Vanaf Kotor kun je in een uur naar boven rijden en vanuit daar toffe hikes doen. De weg naar boven is een schitterend tocht met indrukwekkende uitzichten. En uiteraard slingerwegen. Vanaf panorama Tivat bay and Kotor bay heb je uitzicht over de bochten van de Lovcen Road/Kotor Serpentine. Je kunt ook een dagexcursie Lovcen boeken.

9. Prehistorische tekeningen van Lipci

Verscholen in het dorpje Lipci kun je prehistorische wandtekeningen bewonderen. Op de rotsen zie je paarden, andere dieren en wat tekens. De tekeningen zijn afkomstig uit de 8e eeuw voor Christus en zijn nog goed te zien. Navigeer eerst naar Lipci en zoek dan op Google Maps naar de Lipco Rock Paintings. Om er te komen loop je 5 minuten door een stukje bos.

➞ 10x mooiste plekken in Montenegro

Baai van Kotor in Montenegro: tips en bezienswaardigheden

roadtrip Montenegro

Kotor Montenegro

10. Eten en wijn drinken op een vlot - drijvende wijnbar Kotor

Wil je iets unieks doen in de Baai van Kotor? In de buurt van Perast ligt een vlot op het water, wat eigenlijk een soort wijnbar/restaurant is! De initiatiefnemers van Kraken - Underwater wine cellar Kraken Kotor - kwamen op het idee om wijn meters diep onder water te bewaren. Net als in een wijnkelder is de temperatuur hier namelijk stabiel en koel. Daarbij bedachten ze dat het leuk was om de wijn op het water te drinken. Je loopt bij het bord met 'Kraken' langs de weg naar beneden waar een kiezelstrandje is. Vervolgens word je opgehaald met een bootje en stap je van boord op het vlot! Je kunt er genieten van een hapje en een drankje. Momenteel serveren ze bruschetta, verse mosselen en garnalen. De wijn wordt voor je neus uit het water gehaald. Absoluut een van de hoogtepunten in Kotor Bay!

11. Overnachten Kotor

Wat is de beste plek om te overnachten in de baai van Kotor en hoeveel dagen heb je nodig? Om de gehele baai te zien heb je minimaal 5 dagen nodig en een huurauto. Je kunt dan verblijven in bijvoorbeeld Perast. Wil je liever slapen in Kotor zelf? Voordeel hiervan is dat je ook de rustige momenten in de vroege ochtend en avond in het stadje bent. Nadeel is dat een auto niet handig is. Vanaf Kotor kun je wel trips en excursies doen. Kijk voor accommodaties in Kotor bij Booking en reserveer vroeg van te voren. Het is namelijk geen goedkope bestemming. Of boek je vakantie met De Vakantiedscounter.

doen in de baai van Kotor

Old Town Kotor

Wat te doen in de baai van Kotor?