Houd je van avontuur, van bergwandelen, natuur en heb je wel zin in een sportieve uitdaging weg van de gebaande paden? Dan is de Balkan Trail echt iets voor jou. Tijdens deze meerdaagse tocht ontdek je de mooiste plekken van Montenegro, Albanië en een klein stukje van Kosovo. Wandelen in de Balkan is geweldig, het wordt zelfs een van de mooiste plekken ter wereld genoemd. De natuur is er beeldschoon maar het is er lang niet zo druk als bijvoorbeeld in de Alpen. Bovendien staat de bevolking je graag op te wachten met een versnapering. Meer weten over de Balkan Trail?

The Balkan Trail: wandelen in Montenegro en Albanië


The Balkan Trail is een fantastisch avontuur in de bergen van Montenegro, Kosovo en Albanië. Vaak genoemd als een van de mooiste hikes ter wereld. Voorheen was het niet makkelijk om de trail te doen omdat je 2 landgrenzen over gaat, maar inmiddels kan het wel!

Wat is de Balkan?

De Balkan is een regio in het zuidoosten van Europa. Officieel een schiereiland en vernoemd naar een bergketen in Bulgarije ('bebost gebergte'). De volgende landen horen tot de Balkan: Albanië, Bosnië-Herzegovina, Kroatië, Noord-Macedonië, Bulgarije, delen van Griekenland, Servië, Kosovo en Slovenië.

Natuur en wandelliefhebbers hebben het vaak over The Peaks of The Balkan. Hiermee wordt een 7-12-daagse trail bedoeld door Montenegro, Albanië en Kosovo. De trektocht is ruim 190 kilometer lang dwars door de nog ongerepte Dinarische Alpen (je kunt de trail inkorten en langer maken). Deze Alpen lopen van Slovenië tot zuidelijk Albanië en in de Albanese Alpen zijn de bergtoppen het hoogst. Tijdens de Balkan Trail met Travelbase beleef je in een week tijd een aantal hoogtepunten van deze iconische hike! Je loopt 5 zo'n 75 kilometer, met een goede conditie is dit prima te doen (je krijgt ook een trainingsschema).

Travelbase Balkan

wandelen-in-montenegro

De Balkan Trail met Travelbase

Je kunt (etappes) van de Balkan Trail zelf lopen, maar dit vergt wel iets meer uitzoekwerk en reistijd. Soms moet je namelijk zelf naar de start van een hike toe lopen, kilometers die vaak niet spectaculair zijn maar veel tijd in beslag nemen. Of je moet vervoer regelen naar je accommodatie. Het is daarom makkelijk om de trail in kleinschalig, maar georganiseerde vorm te doen. Travelbase is een reisorganisatie die een week heeft uitgezet waarbij je 5 dagen de Balkan Trail loopt, van en naar je accommodatie wordt gebracht (als dat nodig is), je ophaalt van de luchthaven, je eten krijgt en waarbij je zelfs kampeerspullen kunt huren. Zo kun je je volledig richten op de beeldschone natuur. Zelf gingen we ook mee met de Balkan Trail via Travelbase en we delen graag onze ervaring.

Met Travelbase kun je een basis pakket boeken. Dit zijn de lokale transfers, de accommodaties (camping) en begeleiding van ervaren gidsen. Daarnaast kun je nog extra's boeken zoals eten, kampeermateriaal, je vliegtickets, wandelstokken, bagagetransport, luchthaventransfer. Ook krijg je vanuit de organisatie allemaal leuke tips en weetjes mee over de Balkan Trail. Tip: download de Travelbase app!

Dag 1: Aankomst in de hoofdstad van Montengero en busrit naar basecamp in Plav

In de middag kom je vanuit Amsterdam of Brussel aan in Podgorica, de hoofdstad van Montenegro. Wanneer je transfer hebt geboekt staat er bij de uitgang iemand van de organisatie op je wachten. Met een bus wordt de groep naar het basecamp in Plav gebracht, in het oosten van Montenegro (Nationaal park Prokletije). Dit is zo'n 3 uur rijden maar je stopt onderweg 2 keer. Je kan dan boodschappen doen en snacks halen voor tijdens het hiken (nootjes, gedroogd fruit).

In Plav slaap je aan een meer en hier kun je je tent opzetten. Er wordt door het gastenhuis eten geserveerd en later krijg je nog informatie over de komende dagen, voor als de trekking echt begint! Je kunt bij het basecamp spullen achter laten die je verder niet nodig hebt.

wandelen-balkan

Balkan Trail

Peaks of the Balkan

Dag 2: Hiken van Plav naar Vusanje

De eerste dag staat er iets meer dan 15 kilometer lopen op het programma. Gelukkig word je een stuk met een busje omhoog gebracht. De wandeling begint met 670 meter rustig stijgen, en een steile helling ertussen. Eerst loop je door een prachtig bosgebied waarna je uitkomt op grasvlaktes met bloemen en beekjes. Na het steile stuk kom je boven op de berg aan en heb je zicht op het meer van Plav. Aan de andere kant zie je de Accursed Mountains. Daarna loop je een prachtig stuk over de top. Na een stevige lunch daal je langzaam af naar Vusanje. De kans is groot dat je onderweg koeien en een schapenherder tegenkomt. Ook is er nog een boerderij waar je wat kunt drinken! Vusanje is echt een prachtige dorp omringt door bergen. Warme dag? Dan kun je nog even een duik nemen in de rivier naast de camping spot. Hier stroomt ook de krachtige Grla waterval.

  • 15+ km - 670 omhoog meter - 1100 meter dalen

Balkan Trail Travelbase

hiken in de Balkan

travelbase Balkan Trail

Travelbase-trails

mooiste plekken Montengero

Dag 3: Hiken van Vusanje naar Theth in Albanië

Dag 3 wordt vaak ervaren als de meest pittige wandeldag en de route maakt het er niet makkelijker op. Wel avontuurlijker! De wandeling van Vusanje naar Theth is iconisch en was tot verkort niet eens mogelijk. Je gaat namelijk de grens over van Montenegro naar Albanië en tijdens het communisme in de Balkan was dit verboden gebied. Gelukkig kun je nu met border permit zonder problemen de grens over. Travelbase regelt deze border permit van te voren voor je.

Persoonlijk vonden we dit de mooist route van de hele Balkan Trail. Je begint rustig en loopt langs The Blue Eye van Montenegro. Een klein, diep meertje met felblauw water. Ernaast is ook een kleine waterval. Daarna loop je een aantal uur vrij rustig omhoog. Je kijkt je ogen uit naar alle bergtoppen om je heen. Ook loop je door de bossen, door de Ropojana Vallei en kom je aan het begin van het seizoen een meertje tegen (in de zomer en najaar is deze opgedroogd). Op 2/3 van de route loop je steiler omhoog, waarbij je een haast buitenaards landschap ziet. Hier ga je de Qafa e Pejës pas over. Ook kom je schuilplekken en militaire bunkers  tegen die in de oorlog werden gebruikt.

Het laatste deel van de trail is het meest pittig. Je gaat namelijk 1000 meter vrij steil omlaag, waarbij je loopt op losse stenen. Doe rustig aan want de uitzichten zijn adembenemend! Bij dit stuk zijn wandelstokken absoluut niet overbodig. De daling duurt zo'n twee uur waarna je uitkomt bij een barretje en het laatste stuk met een busje aflegt. Daarna kom je aan in Theth, dat wordt genoemd als een van de mooiste dorpjes van Albanië.

  • 15+ km - 880 meter omhoog - 910 meter dalen

Theth Albanie

doen in Albanie

reisblog Balkan

Dag 4: Hiken van Theth naar Valbona

Ook de route van Theth naar Valbona wordt vaak genoemd als een van de mooiste stukken tijdens de Balkan Trail. Je start in het dorpje waarbij je het beroemde houten kerkje van Theth ziet. Daarna is het een stuk vrij steil omhoog lopen. Gelukkig zijn er onderweg twee leuke barretjes en loop je door een mooi beukenbos. Op een gegeven moment kom je boven bomengrens en komen de bergen weer tevoorschijn. Hier zie je aantal van de hoogste toppen in Albanië: de Maja e Boshit (2416m) en de Maja e Jezercës (2694m). Een plaatje in combinatie met de bloemenvelden! Het doel van vandaag? De Valbona pas over gaan. Vanaf deze pass, het hoogste punt van deze dag, heb je met goed weer perfect uitzicht op de Valbona Vallei met hoge bergen en diepe dalen. Daarna kan de redelijk pittige, maar korte afdaling naar Valbona beginnen.

  • 11+ km - 1070 meter omhoog - 700 meter dalen

Tip: download de Komoot app. Van Travelbase krijg je van te voren de wandelroutes die je hierin kunt zetten. Zo kun je altijd de weg vinden en weet je hoe de route loopt/waar je bent.

Peaks of the Balkan

travelbase reviews

gevaarlijkste wegen ter wereld in Kosovo

Dag 5: Hiken van Valbona naar Dobërdol

Wandelen in de Balkan komt volledig tot zijn recht tijdens dag 5 van de Balkan Trail. Deze dag is weer enorm afwisselend en eindigt voor de verandering niet in een afdaling. Dat betekent dat je dus bovenop in een vallei overnacht. Daarnaast ben je steeds erg dicht bij Kosovo! Het eerste stuk, naar Ceremi, leg je af in een busje. De route is wederom afwisselend, waarbij groene valleien met bloemen en de bergen op de achtergrond (Mt. Kolata 2.534m, het hoogste punt van Montenegro) toch wel het hoogtepunt zijn. Onderweg kom je bij een restaurant waar je Byrek kunt nemen, Mountain thea kunt drinken en de beste cake van Albanië kunt proeven.

Het laatste stuk is lang maar uiteindelijk komt Dobërdol dan toch in zicht. Dit plaatsje lijkt ook wel uit een film te komen (het heeft wel iets weg van Mongolië of de Schotse Hooglanden). Schapen en kuddes met paarden lopen er vrij rond. De waterbronnen die vanuit Dobërdol vloeien en de Vallei 'Lumi i Gashit' eromheen, behoren tot het Unesco werelderfgoed omdat dit stukje natuur nog zo ongerept is. Dit is dan ook het meest afgelegen plekje van de Trail, hier kunnen geen auto's komen. In de winter kan hier 4 meter sneeuw liggen en op sommige plekjes zien we nog wat witte restjes liggen. 's avonds schuif je aan voor een heerlijke maaltijd en wordt er kampvuur gemaakt. 's Ochtends word je wakker met uitzicht op Taljanka Peak, die je kan beklimmen.

  • 15+ km - 1030 meter omhoog - 380 meter dalen

➞ Mooiste hikes in Europa
➞ Wat neem je mee tijdens (wild)kamperen?

mooiste hikes Europa

mooiste plekken in de Balkan

doberdol Albanie

Travelbase ervaring

trails-travelbase

Dag 6: Hiken naar drielanden punt: Montenegro, Kosovo Albanië, terug naar Basecamp Plav 

De laatste wandeldag is zeker niet de minste. Sterker nog, deze begint met een pittige stijging en telt het meest aantal kilometers van alle dagen. Eerst moet je namelijk de vallei uit. Dit doe je door vrijwel recht omhoog te lopen. Eenmaal boven kun je nog een stuk verder, naar Taljanka Peak waar het drielandenpunt met Albanië, Kosovo en Montenegro is! Absoluut de klim waard. Daarna is het de hele dag rustig afdalen en genieten van de omgeving. Onderweg kom je nog een bijzonder meer tegen, dat wel wat weg heeft van Zweden of Canada. Perfect voor een frisse duik en snack. Ook ga je weer de grens over naar Montenegro. Uiteindelijk kom je met de hele groep aan bij een barretje waar het einde van de Balkan Trail gevierd wordt. Met busjes wordt iedereen naar het Basecamp in Plav gebracht voor de laatste nacht.

  • 17+ km - 640 meter stijgen - 904 meter dalen

Dag 7: Van Plav naar Podcoriga

De laatste ochtend kun je lekker uitslapen, genieten van het uitzicht op het meer, je spullen inpakken en klaarmaken voor vertrek. Rond 10 uur vertrekt de bus terug naar Podcoriga. Hier heb je dus nog een middag en avond om te spenderen! De hoofdstad van Montenegro is erg warm en er is niet heel veel te zien. Pak daarom zeker een terrasje bij de rivier. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om langer in Montenegro te blijven en bijvoorbeeld te ontspannen in de Baai van Kotor.

Data en prijzen Balkan Trail

Je kunt elke zomer deelnemen aan The Balkan Trail. Deze wordt georganiseerd van eind juni tot en met september. Check de website van Travelbase voor de exacte data en dagen waarop je kunt starten (meestal woensdag en zondag). De basisprijs voor de Balkan Trail begint bij €520. De prijzen inclusief vluchten en shuttle beginnen bij €805. Daarnaast kun je extra's bijboeken zoals kampeerspullen, bagagetransport, hotel in Podgorica, wandelstokken en verzekeringen.

➞ Liever met een auto rondreizen? Check dan Balkan Nomads!
➞ Wat draag je tijdens het hiken?

Travelbase trips

Book a trekking Balkan

reisblog Balkan

vakantie Balkan