De Baai van Kotor, Dormitor Național park, het meer van Skadar. Zomaar een aantal hoogtepunten in Montengero. We raden aan om een auto te huren in Montenegro, dan kom je het meest eenvoudig op de mooiste plekjes. En het is nog heel betaalbaar. Montenegro is geen groot land en in een week tijd kun je er toffe roadtrip maken. Lees onze tips en ervaring met huurauto in Montenegro.

Auto huren Montenegro: praktische tips


Montenegro is een heerlijke vakantiebestemming in het oosten van Europa. Het ligt net onder Kroatië en boven Albanië. De hoofdstad van Montenegro is Podgorica, vaak de uitvalsbasis van je rondreis. Ook de Baai van Kotor is een heerlijke zomers vakantiebestemming waar je een auto goed kunt gebruiken. In de zomer kun je vliegen op Tivat.

Heb je een auto nodig in Montenegro?

Een auto is de beste manier om Montenegro te ontdekken omdat er aardig wat afgelegen plekjes zijn, de bussen er langer over doen en omdat je dan beter drukke tijdstippen kunt vermijden. Er is bijvoorbeeld geen OV verbinding naar het uitzichtpunt op Skadar Lake. Met een auto rijd je er vanaf de luchthaven in een half uur naar toe. Bovendien is de route erg mooi! Over het algemeen zijn de hoofdwegen ook goed en is het niet gevaarlijk om te rijden in Montenegro. Zonder auto kun je wel excursies boeken, maar dan moet je de plekken altijd delen met anderen mensen.

Waar huur je een auto? Maatschappijen

In Montenegro vind je de welbekende autoverhuurbedrijven zoals Avis en Hertz. Daarnaast zijn er wat lokale verhuurders. Het is altijd verstandig om thuis al en huurauto te reserven. Dit doe je bijvoorbeeld via Sunny Cars. Je hebt dan alle tijd om huurauto's te vergelijken, om je wensen aan te geven (bijvoorbeeld aantal personen, kinderzitje, navigatie, type auto). Ter plekke is het lastiger om weloverwogen keuzes te maken, zeker als je er net een reisdag op hebt zitten. Bovendien geldt vaak; hoe eerder je boekt hoe voordeliger. Zelf huren we de auto altijd via Sunny Cars. Dan heb je een Nederlandse klantenservice welke 24/7 beschikbaar is en je huurt altijd inclusief alle verzekeringen.

Neem altijd je rijbewijs mee, creditcard op (naam de hoofdbestuurder) en de geprinte voucher.

auto-huren-montenegro

Heb je een auto nodig in Montenegro?

Locaties

Er zijn een aantal plekken waar je een auto kunt huren in Montenegro. Wij deden dit zelf direct vanaf de luchthaven in Podgorica. Andere opties zijn de luchthaven van Tivat, in de stad Podgorica, de toeristische badplaats Budva en Herceg Novi. Deze plaats ligt in het uiterste noorden van Montenegro, tegen de grens met Kroatië. Podgorica airport is maar klein en direct wanneer je de bagagehal uitloopt zie je een aantal verhuurmaatschappijen. Je hoeft niet naar een Sunny Cars logo te zoeken, op je geprinte voucher staat de lokale verhuurder aangeven.

Hoe duur is een auto huren in Montenegro?

Het kostenplaatje hangt af van een aantal factoren. Wanneer heb je de huurauto nodig? Hoe vroeg van te voren boek je de auto? Welke type auto? Hoeveel bestuurders en hoeveel zitplekken? Welke accessoires? En zo zijn er nog wel meer zaken die van belang zijn. Over het algemeen is Montenegro nog een stuk goedkoper dan bijvoorbeeld Kroatië. Via Sunny Cars kun je heel makkelijk je wensen aangeven. Daarna krijg je een duidelijk overzicht met huurauto's en prijzen. Een voorbeeld: Een week autohuur vanaf de luchthaven, 1 tot en met 8 september, (standaard) inclusief alle verzekeringen en extra bestuurder. De prijs is € 376. Je hebt dan ongelimiteerd aantal kilometers en een tweede bestuurder, wat normaal niet standaard is.

hoe-duur-is-auto-huren-montenegro

Hoe oud moet je zijn om een auto te huren in Montenegro?

In alle landen geldt een minimum leeftijd om een auto te mogen huren. Wat dat precies is hangt vaak ook af van de verhuurder, en van het type auto. Ook moet je in elk geval minimaal 1 jaar in het bezit zijn van een rijbewijs. Over het algemeen is de minimum leeftijd voor een auto huren in Montenegro 21 jaar. Goed om te weten is dat bestuurders onder de 25 vaak een extra toeslag betalen.

 De Balkan Trail Montenegro, Albanië, Kosovo 
 Ervaring auto huren Sunny Cars

tips-auto-huren-montenegro

sunny-cars-montenegro

Sunny Cars Montenegro

Wij hebben goede ervaringen met autohuur via Sunny Cars in Montenegro. Het grootste voordeel is dat je altijd all-in verzekerd bent. De prijzen die je op de website ziet, zijn de prijzen die je daadwerkelijk betaalt. Mocht er iets zijn: de Nederlandse klantenservice is 24/7 bereikbaar. Een ander voordeel is dat je bij Sunny Cars tot 1 uur van tevoren je huuraanvraag kunt wijzigen. Ook de eerlijke tankregeling die Sunny Cars hanteert en het ongelimiteerde aantal kilometers dat bij de huurprijs is inbegrepen, dragen bij aan een zorgeloos vakantiegevoel. Tip: doe van de voren de Online Check-in bij Sunny Cars. Dan vul je de gegevens al in en dan ligt het contract klaar bij de balie.

Check altijd of de volgende spullen aanwezig zijn in de huurauto: gevarendriehoek, veiligheidshesje, verbanddoos en reservelampen.

camper-montenegro

auto-huren-kotor

Auto huren Dubrovnik naar Montenegro

Veel mensen combineren Montenegro met buurland Kroatië. Vanaf de baai van Kotor ben je namelijk zo in Dubrovnik! Of andersom. Je kunt bijvoorbeeld ook goed vliegen naar Dubrovnik en dan naar Montenegro rijden. Maar hoe zit het met een grens overgang en de huurauto? Dit moet je van te voren aangeven bij de verhuurder. Een grensoverschrijding mag namelijk niet zomaar, ook niet voor een dagtrip. In een ander land gelden vaak net andere regels en je bent er niet verzekerd. Vraag dit dus aan bij de reservering van je huurauto. De verhuurder zal schriftelijk vastleggen welke grens je overgaat en de nodige papieren voor je regelen. Hier betaal je vaak wel iets extra's voor.

De grensovergang

De grens van Kroatië naar Montenegro is een buitengrens van de Europese Unie (mogelijk behoort Montenegro in 2025 ook tot de EU) waardoor je te maken hebt een controlepost. Hierdoor kan de reis iets langer duren. In de zomermaanden kan het op piekmomenten enorm druk zijn bij de grensovergangen. Je kunt via Debeli Brijeg de grens over (Karasovići) of Border crossing Sitnica.

Camper huren Montenegro

Montenegro is een populaire bestemmingen om een camper te huren. Er zijn fantastische kampeerplekken waar je met een camper kunt staan. Helaas kan je er niet wildkamperen, maar je hebt er kleinschalige campings en de locals zijn erg gastvrij. Soms mag je bij een boer overnachten bijvoorbeeld! Voor een camper geleden dezelfde regels als voor een auto huren in Montenegro. De maximum snelheid op de wegen is 80 k/m per uur. Voor auto's en campers! De lokale bevolking houdt zich er echter niet echt aan.

Balkan Nomads

Met Balkan Nomads maak je 7-daagse roadtrip langs een aantal van de mooiste plekken in de Balkan. Je maakt een toffe roadtrip van meer dan 1000 kilometer door Montenegro, Bosnië-Herzegovina en Kroatië. De organisatie legt alle accommodaties en de route voor je vast. Ook de papieren van de grensovergang zijn geregeld. Zo kom je onder andere langs de Baai van Kotor, Skadar Lake, Dubrovbnik, Mostar en de prachtige binnenlanden van Montenegro en Bosnië.

 Mooiste plekken in Montenegro 

auto-nodig-montenegro?

auto-huren-podgorica

mooist-plekken-montenegro

baai-van-kotor

montenegro-roadtrip