Lissabon is een van de mooiste steden in Europa, bovendien kun je er fantastisch uit eten! Je vindt er veel verse vis (ceviche), moderne restaurants en frisse lichte gerechten op de menukaarten. Maar ook traditionele Portugese plekjes. Bovendien zijn de prijzen er vergeleken met Nederland enorm vriendelijk. Lekker uit eten in Lissabon is alles behalve moeilijk, op elke straathoek is wel een fantastisch restaurant te vinden. Vooral in de wijken Bairio Alto en Alfama zijn wijken met de leukste restaurants. Aan hippe restaurants en plekken met dakterras is in Lissabon geen gebrek. Er zijn gewoonweg te veel restaurants om uit te kiezen. Bij deze plekken kun je in elk geval uitstekend eten in Lissabon.

Lekker eten in Lissabon


Palace Chiado - eten in een paleis

Er was eens een elegant paleis, gebouwd in 1781, waar de aristocratie en bons vivants dansten, genoten van uitbundige banketten en nieuwe kunstwerken bewonderden. Een paleis dat nu gebruikt wordt als hotel en restaurant. Heb je altijd al eens willen dineren in een paleis? Dan moet je zeker bij Palace Chiodo zijn. Het restaurant is gevestigd in een historisch, beschermd en gerenoveerd gebouw waar de koninklijke sferen tastbaar zijn. Je zou het eten er bijna vergeten, maar ook dat is fantastisch. In het gerenommeerde restaurant worden gerechten als; kreeft taco's, ceviche met passievrucht vinaigrette, octopus en paddenstoelenrisotto, geserveerd. Reserveren is aanbevolen maar je kunt er ook voor lunch terecht. In het gebouw zijn meerdere ruimtes waarin verschillende restaurants zitten.


Boek een stedentrip Lissabon via TUI
🍤 Doe een stadswandeling met proeverij en drankjes

eten-in-lissabon

eten-in-lissabon

Park Bar Lisboa - met fantastisch uitzicht

Wie aan Lissabon denkt, denkt aan dakterrassen en Miradouros. Doordat de stad op zeven heuvels licht is er altijd wel een plek waar je een mooi uitzichtpunt hebt. Boven op het dak van een parkeergarage zit de Prak Bar Lisboa. Een hippe bar met 180 graden uitzicht over de stad! Je kunt er met de drankje de zon onder zien gaan achter hangbrug Ponte 25 de Abril. Er is een botantische tuin en dat is zo midden in een stad altijd wel erg fijn en verkoelend. Aan de bar serveren ze vele cocktails, Gin en andere drankjes. Na 8 uur 's avonds komt er een DJ draaien.

A Cevicheria

A Cevicheria is momenteel een van de meest populaire restaurants in Lissabon. De kans is zelfs groot dat er een wachtrij staat om hier te eten. In de middag heb je meer kans om er binnen te komen (of kom vroeg in de avond, reserveren kan niet). Op de kaart staan kleine visgerechten, vergelijkbaar met tapas, waardoor je veel kunt proeven. Je eet hier heerlijke Peruaanse gerechten die uitstekend blijken te werken met de Portugese keuken. Aan de kust eten ze veel vis en ceviche is natuurlijk het ultieme visgerecht. De gerechtjes zien er ook nog eens belachelijk mooi uit. Geen visliefhebber? Dan is dit restaurant niet aan jou besteed. Er hangt trouwens ook een gigantische octopus van papier aan het plafond.

Nicolau Lisboa - voor ontbijt

Als je goed wil ontbijten in Lissabon kun je elke dag beginnen met een zoet gebakje, of je kiest één van de hotspots waar ze avocado toast en bananen pancakes serveren. In Lissabon vind je ook genoeg hippe gezonde tentjes zoals Nicolau. De Acai bowl, groene smoothies, amandel cappucino en pannekoeken, je vindt het er allemaal.

🍤  Liever met een gids op pad? Boek hier een food tour door Lissabon

eten-in-portugal

Comoba

Comoba is nog zo'n plek waar je uitgebreid kunt ontbijten of brunchen. Er staan naast veel vegetarische opties ook veganistische gerechten op de kaart. Denk aan ciapudding, smoothiebowls en havermout. Er wordt uitsluitend gebruik gemaakt van  biologische, seizoensgebonden producten van Portugese boeren. Behalve de matcha, die kom uit Japan. Verder worden er geen  geen geraffineerde suikers en geen verwerkte producten van welke aard dan ook gebruikt. Naast duurzaam eten besteden ze ook aandacht aan de duurzame producten. Denk aan biologisch afbreekbare koffiebekertjes to-go.

Cantinho Do Avillez

Als je écht goed wil eten in Lissabon moet je in elk geval naar een restaurant van chef kok Cantinho do Avilles gaan. Mijn eerste kennismaking met Cantinho do Avilles was tijdens oudejaarsavond in Porto een aantal jaar geleden. Sindsdien denk ik nog regelmatig terug aan de perfecte saffraan risotto die ik er at en het luchtige hazelnoot dessert. De bekende Portugese chef heeft in Lissabon ook meerdere restaurants. Zeker om must om te een keer te gaan eten!

beste-restaurant-lissabon

Fabrica de Nata

Wie aan de Portugal denkt, denkt aan Pastéis de nata. En zoals in heel Portugal ontbreekt het ook in Lissabon niet aan de bakkertjes waar ze deze verkopen. Integendeel, Lissabon is waar Pastéis de nata geboren is. Het krokante gebakje met room wordt ook wel Pastel de Belém genoemd. In het stadsdeel Belém vind je dan ook een café waar je de échte kunt proeven. Er staat doorgaans altijd een lange rij en bovendien moet je eerst een tram pakken om er te komen. Fábrica da Nata heeft meerdere vestigingen in het centrum. Hier word je verleidt door de warme gebakjes, vers uit de oven besprenkeld met kaneel en poedersuiker. Je kunt ook leren hoe je ze zelf bakt!

🚲 Doe een fietstour door Lissabon met Bajabikes

pastel-de-nata-lissabon

Pharmacia - eten bij de apotheker

In Lissabon vind je veel bijzondere restaurants, zoals het paleis, maar Pharmacia is misschien nog wel vreemder. Het restaurant zit aan een apothekers museum (het restaurant is dan ook gevestigd in een voormalig ziekenhuis) en het grappige is dat dit overal tijdens je diner of lunch terug komt. In de aankleding bijvoorbeeld. Er staan apothekerskastjes met flesjes, de cocktails hebben namen als morfine en ibuprofen, en ook aan tafel voelt het soms net alsof je in het ziekenhuis bent. Olijven eet je niet uit een gewoon bakje, nee dit krijg je geserveerd alsof het pillen zijn. De wijnkoelers zien er uit alsof het grote maatbekers zijn en zo zijn er veel leuke details. De gerechten zijn trouwens enorm lekker!

Time Out Market (foodmarkt)

Pal tegenover het station zie je Mercado da Ribeira. Deze markthal bestaat uit een ‘gewone’ markt en een foodmarket, Time Out Market genaamd. De Time Out Food Market is een gevaarlijke plek voor foodies. De Market is vergelijkbaar met de foodhallen in Amsterdam, maar leuker en het eten is er vele male beter. Er zijn meerdere top chefs (bekend van TV) met hun restaurant neergestreken. In totaal vind je er meer dan 30 ondernemers. Je kunt hier fantastisch eten voor weinig geld, maar een erg romantische plek is het door drukte niet. De gerechten zijn hier overal net even anders dan elders. Zo kun je er voor een typisch Portugese Bacalha kiezen, maar dan wel met truffelolie en chorizo.

foodhal-lissabon

Lx Factory

LxFactory is veel meer dan alleen een foodmarkt. Het is een creatieve broedplaats dat zich onder Ponte 25 de Abril bevindt. Je vindt er lokale producten, kleding, muziek, designwinkels, sieraden en leuke eettentjes. Vaak zijn er ook optredens. Dit alles op een industrieel terrein in oude fabriekspanden wat het een geheel een hip sfeertje geeft. Er zijn een tiental restaurants te vinden die volgens mij stuk voor stuk leuk zijn. Zelf kan ik niet een week zonder Aziatisch eten, en dus doken we een Malaca Too in. Je eet er tussen de machines wat een bijzondere ervaring is. Verder kun je kiezen uit smaakvolle typische Aziatische gerechten!


Uitstapjes vanuit Lissabon
➞ Waar verblijven in Lissabon?

eten-lxfactory

lxfactory-lissabon