Wat is de leukste wijk van Lissabon? Dat wordt nog lastig kiezen. De Portugese hoofdstad stad wordt hipper en hipper, en logisch ook, het is een heerlijke charmante stad waar van alles te vinden is. Lissabon is een van de leukste steden in Europa. Waar moet je zijn in Lissabon? Wat is het oude centrum en waar kun je logeren?

De stad is gebouwd op op heuvels en kent daardoor vele, smalle en steile straatjes. Ook fijn is dat Lissabon aan rivier de Taag ligt waar je de zonsondergang kunt bekijken. De stad is vrij compact en veel kun je lopend doen, maar er is ook een wijk die van verder ligt. Waar vind je precies alle bezienswaardigheden en leukste wijken in Lissabon? Ga je op stedentrip naar deze toffe stad en wil je weten waar je echt heen moet en waar je kunt overnachten? In dit artikel lees je meer over de leukste wijken in Lissabon om te verblijven, waar leuke restaurants zitten en de mooiste bezienswaardigheden.

De leukste wijken van Lissabon


Elke wijk in Lissabon heeft een geheel eigen karakter. Zo is de wijk Alfama een oude Joodse wijk, is Bairro Alto de wijk met vele barretjes en karakteristieke straatjes, wordt de haven bij Belém steeds hipper en behoort ook Baixa tot een van de leukste wijken van Lissabon. Dwalend door de stad zijn de wijken van Lissabon niet direct te herkennen. Maar kijk je goed om je heen dan zie je toch dat sommige delen net wat anders zijn. Lissabon is een stad die qua grootte goed te bewandelen is, op de wijk Belém na. Belém ligt net buiten het centrum en je kunt het best de trein of tram 15 pakken, om dit deel te bezoeken. Lissabon is tegen een heuvel gebouwd en er zijn dan ook steile stukken die niet voor iedereen goed te belopen zijn. Maar ook hier kun je het trammetje voor gebruiken.

Zijn er ook slechte wijken in Lissabon? De stad is over het algemeen altijd enorm veilig. Alleen in de buurten Cais do Sodre en Intendente zou ik niet alleen 's nachts over straat gaan. Hieronder vind je een overzicht van buurten in Lissabon. Sommigen wijken zijn samengevoegd omdat die vergelijkbaar met elkaar zijn en sowieso naar elkaar liggen. Bij elke wijk vind je ook een accommodatie tip.

➞ Mooiste boutique hotels Lissabon
➞ Boek een citytrip Lissabon via TUI


Alfama, Castelo, Graça - Joodse en oudste wijken

leukste-wijk-lissabon

De wijk Alfama en de wijk Castelo en Graca, stammen nog uit de middeleeuwen en hebben bijzonder genoeg de verwoestende aardbeving van 1755 doorstaan. Dit in tegenstelling tot andere delen van de stad. Alfama is de oudste wijk van Lissabon en ligt hoog gelegen tussen het kasteel van São Jorge en rivier de Taag. Deze naam komt van het Arabische 'al hamma', wat iets als ‘baden’ of ‘fonteinen’ zou betekenen. Er zijn restanten te vinden van een Romeins theater en delen van een Moorse vesting. De oud Moorse wijk is misschien wel de mooiste wijk van heel Lissabon: een labyrint van nauwe, door trappen met elkaar verbonden straten, oude huizen met wapperend wasgoed. Snuffel in ouderwetse winkeltjes en eet tot in de late uurtjes bij een van de talloze restaurantjes. De wijk Castelo en Graca loopt rondom het kasteel Saõ Jorge. Het is een wirwar van schilderachtige witte huisjes, balkons en het wasgoed dat boven de straten droogt. Ook grappig: er lopen vaak ganzen in deze wijk.

Accommodatie: Hotel Convento do Salvador


Bairro Alto en Chiado - barretjes en Fado muziek

leukste-wijken-lissabon

Bairro Alto is de wijk in het centrum van Lissabon waar vele kleine cafés te vinden zijn en waar ook veel fadomuziek (het Portugese levenslied) wordt gespeeld. Het is dan ook de om uit te gaan in Lissabon. Alfama en de wijk Bairro do Castelo vormen samen de Bairro Alto (‘het oude kwartier’) het hart van het oude Lissabon. Vanwege de vele intieme pleintjes, talloze galeries en een heuze mini Eiffeltoren wel de wijk ook wel het ‘Parijs van Lissabon’ genoemd. Chiado is het literaire hart van Lissabon met vele boekwinkels en artistieke cafés. Ook vind je hier de steilste straat van Lissabon, gelukkig kun je hier ook de tram nemen. Vooral de locals zelf komen graag naar deze wijk en het is heel fijn dat je wat minder toeristen tegenkomt.

Accommodatie: Bairro House - Apartments & Suites


Belém - Hip en rauw, bij de haven

belem-lissabon

De wijk waar vele zeehelden en ontdekkingsreizigers hun tochten over de wereldzeeën begonnen is Belém. Vroeger was Belém dan ook een vissersdorp en deze sfeer is nog steeds voelbaar. Tegenwoordig is dit centrum uitgegroeid tot een van de meest monumentale en hippe wijken van Lissabon. Belém bezoek je voor de monumenten Mosteiro de Jerónimos en de Torre de Belém, St Jeronimusklooster, kathedraal Sé en de enorme Ponte de 25 Abri brug. Bij deze brug zit de LX Factory; een oud fabrieksterrein dat door jonge ondernemers is opgeknapt en nu vol zit met hotspots en street art. Ook voor het bekende puddinggebakje, Pastéis de Nata moet je in Belém zijn. Hier zit namelijk dé winkel (Fábrico dos Pastéis) om de enige echte te proeven. Belém ligt niet op loopafstand van het stadshart van Lissabon, hiervoor kun je het best een fiets gebruiken of de bus nemen. Houd je niet van drukte of heb je een huurauto dan is dit de beste wijk om te verblijven in Lissabon.

Accommodatie: Geronimo Guest House Belém


Baixa en Rossio - lage wijken van Lissabon

wijk-lissabon

De wijken Baixa en Rossio worden samen ook wel de benedenstad van Lissabon genoemd, logischerwijs omdat deze wijken laag en aan de rivier liggen. Doordat veel andere wijken uitmonden in dit gebied wordt het tevens gezien als het hart van de stad. De wijk indeling is hier totaal anders dan in bijvoorbeeld Alfama: de straten zijn hier namelijk een stuk groter en zijn recht. Daarnaast is het ruimer en er zijn diverse pleinen. Deze moderne bouwstijl komt doordat deze buurt opnieuw is opgebouwd naar de aardbeving. Je vindt er de beroemde Elevador de Santa Justa, het Praça do Cómercio plein met daarom heen veel hostels, restaurants, hotels en terrassen, statische stadspoorten en de rivier de Taag.

Accommodatie: Augusta Boutique House


welke-wijk-overnachten-lissabon

taag-lissabon

oudste-wijk-lissabon

beste-buurt-lissabon

mooiste-wijk-lissabon

fadobuurt-lissabon