leukste-wijken-van-lissabon

Lissabon wordt hipper en hipper, en logisch ook, het is een heerlijke charmante stad waar van alles te vinden is. Elke wijk in Lissabon heeft een geheel eigen karakter. Zo is de wijk Alfama een oude Joodse wijk, is Bairro Alto de wijk met vele barretjes en karakteristieke straatjes, wordt de haven bij Belém steeds hipper en behoort ook Baixa tot een van de leukste wijken van Lissabon.

De leukste wijken van Lissabon

Dwalend door de stad zijn de wijken van Lissabon niet direct te herkennen. Maar kijk je goed om je heen dan zie je toch dat sommige delen net wat anders zijn. Lissabon is een stad die qua grootte goed te bewandelen is, op Belém na. Belém ligt net buiten het centrum en je kunt het best de trein of tram 15 pakken, om dit deel te bezoeken. Lissabon is tegen een heuvel gebouwd en er zijn dan ook steile stukken die niet voor iedereen goed te belopen zijn. Maar ook hier kun je het trammetje voor gebruiken!

Het vliegveld van Lissabon ligt zeven kilometer buiten de stad en er gaan verschillende bussen direct naar het centrum. Met de auto is het ongeveer een kwartier rijden. Vanaf Amsterdam vlieg je in zo'n 3 uur en 10 minuten naar Lissabon. De prijs van een retourticket ligt tussen de 100 en 250 euro.

Boek je vliegticket naar Lissabon vanaf € 51 enkele reis

Alfama, Castelo & Graça - de Joodse & oudste wijken

De wijken Alfama en Castelo & Graca stammen nog uit de middeleeuwen en hebben bijzonder genoeg de verwoestende aardbeving in 1755 overleefd. Dit in tegenstelling tot andere delen van de stad. Alfama is de oudste wijk van Lissabon en ligt hoog gelegen tussen het kasteel van São Jorge en rivier de Taag. Deze naam komt van het Arabische 'al hamma', wat iets als ‘baden’ of ‘fonteinen’ zou betekenen. Er zijn restanten te vinden van een Romeins theater en delen van een Moorse vesting. De oud Moorse wijk is misschien wel de mooiste wijk van heel Lissabon: een labyrint van nauwe, door trappen met elkaar verbonden straten, oude huizen met wapperend wasgoed. Snuffel in ouderwetse winkeltjes en eet tot in de late uurtjes bij een van de talloze restaurantjes.

De wijk Castelo & Graco loopt rondom het kasteel Saõ Jorge. Het is een wirwar van schilderachtige witte huisjes, ijzeren balkons en het wasgoed dat boven de straten droogt. Ook grappig: er lopen vaak ganzen in deze wijk.

Accommodatie: Palacio Vila Flor

Bairro Alto & Chiado - barretjes en Fado muziek

Bairro Alto is de wijk in het centrum van de stas waar vele kleine cafés te vinden zijn en waar ook veel fadomuziek (het Portugese levenslied) wordt gespeeld. Met Alfama en de Bairro do Castelo vormt de Bairro Alto (‘het oude kwartier’) het hart van het oude Lissabon. Vanwege de vele intieme pleintjes, talloze galeries en een heuze mini Eiffeltoren wel de wijk ook wel het ‘Parijs van Lissabon’ genoemd. Chiado is het literaire hart van Lissabon met vele boekwinkels en artistieke cafés. Vooral de Lissabonners zelf komen graag naar deze wijk.

Accommodatie: Bairro House - Apartments & Suites


Lees ook: De ultieme route voor een road trip door Portugal

leukste-wijken-lissabon


Belém - Hip en rauw bij de haven

De wijk waar vele zeehelden en ontdekkingsreizigers hun tochten over de wereldzeeën begonnen is  Belém. Vroeger was Belém dan ook een klein vissersdorp. Tegenwoordig is dit centrum uitgegroeid tot een van de meest monumentale en hippe wijken van Lissabon en wordt het gezien als leukste wijken van Lissabon. Belém bezoek je voor de monumenten Mosteiro de Jerónimos en de Torre de Belém, voor de Taag en de enorme Ponte de 25 Abri brug. Bij deze brug zit de LX Factory; een oud fabrieksterrein dat door jonge ondernemers is opgeknapt en nu vol zit met hotspots, oude trammetjes en street art. Tip: ook voor het bekende puddinggebakje, Pastéis de Nata moet je in Belém zijn. Hier zit namelijk dé winkel (Fábrico dos Pastéis) om de enige echte te proeven! Op zoek naar meer leuke restaurants in Lissabon?

Accommodatie: LxRoller Orange Tree House - Belém

Baixa

De wijken Baixa en Rossio worden samen ook wel de benedenstad van Lissabon genoemd, logischerwijs omdat deze wijken laag en aan de rivier liggen. Doordat veel andere wijken uitmonden in dit gebied wordt het tevens gezien als het hart van de stad. De wijk indeling is hier totaal anders dan in bijvoorbeeld Alfama: de straten zijn hier  namelijk een stuk groter en zijn recht. Daarnaast is het ruimer en er zijn diverse pleinen. Je vind er de beroemde Elevador de Santa Justa, het Praça do Cómercio plein met daarom heen hotels en terrassen, statische stadspoorten en de rivier de Taag.

Accommodatie: Augusta Boutique House


Lees ook: De leukste uitstapjes vanuit Lissabon

leuke-wijk-lissabon

leukste-wijk-lissabon

wijk-lissabon

leukste-wijken-lissabon

belem-lissabon

reisgids-lissabon

Samsonite Reiskoffer

Fjallraven-rugzak

3 thoughts on “Dit zijn de leukste wijken van Lissabon”

  1. U vergeet de kathedraal Sé, waar zelfs kogelgaten in te zien zijn, aan de taag bij genoemde wijken. Op weg naar Belem kom je het St Jeronimusklooster tegen. Een heel mooi gebouw.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.