Grote kans dat je het wel eens gedronken hebt: de cocktail Hugo. Lange tijd was Aperol Spritz helemaal hip op het terras, maar daarna kwam de groene variant op deze Italiaanse cocktail. Toch weten veel mensen niet waar het frisse drankje vandaan komt. Een aantal jaar geleden is het overgewaaid uit Zuid-Tirol, het bergachtige noorden van Italië. Het belangrijkste ingrediënt voor Hugo is vlierbloesemsiroop, en ook in Nederland groeit vlierbloesem in het voorjaar. Je kunt deze witte bloemen plukken en er zelf siroop van maken. In dit artikel lees je hoe je dat doet en het recept om zelf Hugo te maken.

Zo kun je zelf de cocktail Hugo maken


Zuid-Tirol is geen regio in Oostenrijk, in tegenstelling dat je wellicht zou denken. Deze regio ligt aan de zonnige kant van de Alpen, in het noorden van Italië. Vroeger behoorde het wel tot Oostenrijk en de taal spreken ze er nog steeds. Je hebt er bergtoppen, sprookjesachtige meren, sfeervolle dorpen en ontzettend goed eten. Zuid-Tirol is een prachtige bestemming om in de zomer een road trip te maken en voor een actieve vakantie. Vergeet niet om af en toe op een zonnige terras te genieten van een glas fris Hugo. Met dit Hugo recept neem je die fijne reis herinneren gewoon mee naar huis. En iedereen kan zelf Hugo maken, het is namelijk kinderlijk eenvoudig.

➞ Lees meer over eten en drinken in Zuid-Tirol
➞ Dit is misschien wel het mooiste meer in de Dolomieten

Hugo-recept

recept-hugo

Het recept voor 1 glas Hugo

  • Veel schermen van vlierbloesem (zeker een emmer vol)
  • 1250 gram suiker per liter
  • water
  • 120 ml prosecco
  • 30 ml spa rood
  • 1 schijfje limoen
  • Verse muntblaadjes
  • IJsklontjes

De Hugo zelf maken doen je zo:

Wil je het authentieke cocktail recept aanhouden dan zul je een dag van te voren moeten beginnen. Verder heb je nodig een schaar, emmer, een grote schone bak, een roerlepel en glas om in te serveren. In Zuid-Tirol drink je Hugo doorgaans als feestelijk aperitief en uit een wijnglas.

Vlierbloesem siroop maken

Wil je zelf vlierbloesem siroop maken dan moet je een dag eerder beginnen met het maken van dit recept. Je kunt vlierbloesem siroop anders ook bij onder andere Albert Heijn kopen, maar in Zuid-Tirol maken ze het uiteraard zelf. Ga er 's ochtends vroeg tijdens een droge dag op uit om vlierbloesem te plukken. Het is handig om een schaar en een emmer mee te nemen. Neem ze mee en leg ze een paar uur uit zodat insecten weg kunnen kruipen. Je kunt beter niet schudden omdat het stuifmeel dan ook vervliegt en dit zorgt juist voor een lekkere smaak van de siroop.

Doe de vlierbloesems in een grote bak en overgiet met water. Sluit de kom af en laat dit ongeveer 24 uur staan. Doe dan het water door een vergiet en eventueel door een handdoek als zeef. Helemaal helder wordt de siroop nooit vanwege de stuifmeel maar dat is niet erg. Het 'vlierbloesem water' doe je in een grote pan en je voegt per liter ongeveer 1100 gram suiker toe. Dit mengsel ga je verhitten totdat het net niet kookt en roer je net zo lang (gemiddeld 10 minuten) tot dat de suiker is opgelost. Laat je siroop afkoelen en dan kun je het gebruiken voor de Hugo. De siroop kun je in flessen doen en lange tijd bewaren.

Recept voor Hugo Cocktail

De cocktail maken is heel eenvoudig. Schenk 30 milliliter vlierbloesem siroop in een groot wijnglas, samen met Prosecco en bruiswater. Dit meng je door elkaar en als laatst voeg je er ijsklontjes, een schijfje limoen en blaadjes munt aan toe.

zuid-tirol

cocktail-zuid-tirol

noord-italie

eten-drinken-zuid-tirol