Londen is een wereldstad en wanneer je Istanboel en Moskou buiten beschouwing laat is Londen de grootste stad van Europa. Het is een van de meest bezochte en drukste steden ter wereld, een beetje voorbereiding voor je trip naar Londen kan daarom geen kwaad. Bij een bezoek aan de stad kun je niet alles in één keer zien en zul je een aantal dingen moeten schrappen. Op de vraag wat de leukste wijken van Londen zijn geef ik hier vast antwoord. Zo weet je waar je je accommodatie kunt boeken en welke plekken je niet mag missen tijdens een stedentrip in een van de tofste steden in Europa. Londen is groot en kent veel verschillende wijken, de een wat rijker dan de ander.

Leukste wijken van Londen


Elke wijk in Londen heeft zo zijn eigen karakter. Elk buurt is weer anders en juist deze afwisseling maakt de stad zo leuk. De meeste mensen betreden er tijdens een eerste bezoek logischerwijs de hoogtepunten Oxford Street, Picadilly Circus, Londen Eye en Tower Bridge. Zelf zoek ik behalve de bezienswaardigheden ook de rustigere plekken en wijken in Londen uit. Zo vond ik St. Katharine Docks een van de fijnere plekken in de stad. Afhankelijk van je wensen kun je kiezen in welke wijk je je hotel boekt. Dol op een wat rauwer Londen? Leukste restaurants, of wil je juist wat buiten het centrum verblijven? Dit artikel helpt je kiezen met jouw beste wijk in Londen en de 'beste locatie' voor jouw hotel in Londen. Van onderstaande wijken behoren Tower of Londen / Shoreditch / St. Katharine Docks / Hoxton / Southbank en Southwark tot het centrum van Londen. Ook wel City of London + Westminster.

Goede en slechte wijken?

Veel mensen vragen zich af of Londen ook 'slechte' of gevaarlijke' wijken kent. Zoals in elke grote stad zijn er plekken waar je liever niet komt. Gelukkig liggen deze wijken buiten de toeristische wijken in Londen. Het is altijd druk op straat dus ook in het donker kun je veilig over straat. Let wel altijd op zakkenrollers. In sommige volkswijken zoals bijvoorbeeld Shoreditch zie je meer mensen die een biertje te veel op hebben en uitbundig over straat lopen.

De leukste dingen om (gratis) te doen in Londen
➞ Boek een stedentrip Londen via De Vakantiediscounter

leukste-wijken-londen

Tower of Londen / Shoreditch / St. Katharine Docks / Hoxton

Zoals gezegd is St. Katharine Docks mijn favoriete deel van Londen. Deze kleine haven nabij de Tower Bride is een plek van rust, ondanks de vele leuke restaurants hier en hoogtepunten om de hoek. De wijk nabij de Tower of Londen heeft een ideale ligging: het ligt dichtbij de metro, bij bezienswaardigheden en tegelijk in de buurt van rustigere plekken. Je zit er in een wijk in het centrum van Londen, maar ook aan de rand van de volkswijken. Van oude pakhuizen tot de Skyline van Londen en de Borough Market, het ligt allemaal binnen handbereik. 

Shoreditch is momenteel de hipste wijk van Londen, en ligt achter het metrostation van Tower of Londen, aan de oostkant van de stad. Bovendien barst het er van de (internationale) restaurants.Hier zie je geen traditionele en statische gebouwen, maar Shoreditch is rauw en alternatief. Het wordt een steeds populairder wijk in Londen en komt ook doordat deze ideaal gelegen is.

leukste-wijk-londen

Soho

Door velen wordt Soho de leukste wijk van Londen genoemd. Waar de naam precies vandaan komt blijft een raadsel, maar een veelzijdige en kleurrijke buurt is het in elk geval zeker. Je vindt er een een smeltkroes van allerlei culturen bij elkaar wat zorgt voor een levendige en trendy sfeer. Soho ligt tussen Oxford Street, Regent Street, Piccadilly Circus, Leicester Square en Charing Cross Road. Shoppen, naar pubs gaan en naar het theater gaan zijn de dingen om te doen in deze buurt. Dans en muziek komen hier samen en het bruist hier daarom altijd. Het is niet de meest rustige wijk van Londen maar perfect wanneer je van gezelligheid houdt. Een deel van Oxford Street (de winkelstraat van Londen) komt ook uit in de wijk Soho en ligt nabij Westminster.

leukste-wijk-londen

Southbank en Southwark

Aan de zuidkant van rivier de Theems liggen de wijken Southbank en Southwark. Southbank is de ideale buurt voor wanneer je tussen de bezienswaardigheden wilt zitten. Zo heb je uitzicht op Westminster en de Big Ben, zit je vlakbij Londen Eye en dichtbij het treinstation waar ook de Borough Market te vinden is. De hoogtepunten komen je in deze wijk tegemoet. Sla drie vliegen in één klap en loop een heel stuk langs de rivier via de Queen’s Walk promenade. Vanaf de Tower Bridge kom je aan in Southwark. Oude werven domineren hier het straatbeeld. Het is een rustig deel aan de oostkant van Londen, maar je wil de leukste plekken van Londen dichtbij hebt. Je ziet midden in het centrum, maar gelukkig zijn er ook rustige plekjes te vinden. Voor een avondje uit of een hapje buiten de deur zit je hier ook perfect. Het is hier vaak gezellig druk en je hebt uitzicht over de wolkenkrabbers aan de overkant van de River. Vanuit Southwark kun je Londen Bridge overlopen, je komt dan uit bij Tower of Londen /  St. Katharine Docks.

leukste-wijken-londen

Notting Hill

Nothing Hill vind ik een fijne wijk omdat het er haast sereen is en een bohémien karakter heeft. Je kunt er prachtige huizen kijken die spierwit of juist pastel gekleurd zijn. Hierdoor heeft het niet alleen aantrekkingskracht op rustzoekers zoals ik maar ook op kunstenaars en mensen uit de artistieke hoek. Het is een wijk waar je écht even kunt ontsnappen uit de drukte van Londen. Tegelijk kun je de gezelligheid op zoeken bij Portobello Road, de bekendste straat van Nothing Hill. Dit is de plek om vintage souvenirs en antiek te shoppen. Elke dag is er markt en op zaterdag is deze het allergrootst. Er wordt gezegd dat het ‘s werelds grootste antiekmarkt is met meer dan 1.000 dealers. Bezoekers komen van over de hele wereld om een ​​van de meest geliefde bezienswaardigheden van Londen te ontdekken, die de meest uitgebreide selectie antiek in Groot-Brittannië bevat. Een bezoek aan Notting Hill kun je combineren met Hyde Park. Wanneer je verblijft hier moet je er rekening mee hebben dat je vaak de metro moet nemen.

  • Metro: Notting Hill Gate, Bayswater
  • Portobello Road, Lancaster Road, chic, trendy, Victoriaans, een van de rijkste buurten in Londen
  • Accommodatie: Blue Bells Hotel / Portobello House