Ga je naar Engeland en wil je het typisch Britse gevoel krijgen? Breng dan een bezoek aan de Cotswolds. Deze groene streek staat bekent om de vele pittoreske middeleeuwse plattelands dorpjes zoals je die alleen hier ziet. De Cotswolds liggen in het Zuiden van Engeland, niet ver van Bristol, Cardiff en Oxford. Zelf maakte ik een reis van Bristol naar Londen - de Great West Way genoemd - en de Cotswolds liggen dan prima op de route. In de Cotswolds vind je vele dorpjes en steden. Wat de mooiste dorpen van de Cotswolds zijn lees je in dit artikel.

De mooiste dorpen van de Cotswolds


De Cotswolds zijn voor veel mensen een reden om naar het zuiden (officieel Centraal) van Engeland af te reizen. En dat begrijp ik helemaal. De regio behoort tot de mooiste van Engeland en is niet alleen vanwege de looks een toeristische trekpleister, maar ook vanwege de cultuur en geschiedenis. De dorpjes van de Cotswolds stammen uit de 17e-eeuw en zijn nog altijd in oude staat gebleven. Het wordt dan ook vaak gebruikt als decor in films. De dorpen wordt nog steeds bewoond en zo wonen er nog steeds mensen die de lekkerste gebakjes voor de deur zetten die je voor een paar pond mag meenemen. De Cotswolds is verder een fraai landelijk gebied dat zich ook perfect leent voor rustige wandelingen. Cirencester wordt gezien als hoofdstad van de Cotswolds.

➞ Huur een auto via Sunny Cars
➞ Een camper huren in Zuid-Engeland

1. Bibury

Een van de mooiste en meest fotogenieke dorpen van de Cotswolds is Bibury, of eigenlijk is dit hét mooiste dorp. Bibury is namelijk ooit verkozen tot het mooiste dorp van Engeland en er wordt ook van gezegd dat dit 'een van 's werelds meest pittoreske dorpen is' en staat in de lijst ''De meest charmante steden in Europa die je zo snel mogelijk wilt bezoeken'. Met zoveel lovende woorden moet er dus een kern van waarheid in zitten. Deze reputatie heeft Bibury met name te danken aan de zogenaamde Arlington Row. Dit zijn 14e eeuwse cottages die in de 17e eeuw zijn omgebouwd om te worden gebruikt door textiel weefsters. Deze oude gebouwen, de kerk, rivier de Coln en het oude 17e eeuwse hotel zorgen voor een enorm idyllisch plaatje. Bibury ligt in het graafschap Gloucestershire en naast dat dit het mooiste dorp van de Cotswolds is, is het tevens een van de oudste.

2. Castle Combe

Mijn favoriete dorpje van de Cotswolds is Castle Combe in het noordwesten van Wiltshire. Ook dit dorp kent een rijke geschiedenis en er wonen slechts 340 inwoners. Wel enorm vriendelijke bewoners. In Castle Combe worden namelijk zelfgemaakte taarten verkocht, gewoon vanuit huis. Voor de deur staat vaak een klein kastje waar je een stukje cake uit kunt pakken en geld achter kunt laten. Het dorp Castle Combe dankt zijn naam aan het 12e-eeuwse kasteel dat er ooit stond. Nu is vooral de St Andrew’s Church uit de 13e eeuw het meest indrukwekkende bouwwerk. Binnen hangt de oudste nog werkende klok van Engeland. Voor het mooiste zicht op Castle Combe kun je gaan staan op de 14e-eeuwse markt kruising, net voor de brug over het riviertje. Op een bruiloft fotoshoot na was het ontzettend rustig in het kleine dorp, ondanks dat Castle Combe al sinds de jaren zestig regelmatig op het witte doek verschijnt en ook genoemd wordt als mooiste dorp van Groot Brittanië.


Overnachten in de Cotswolds

accommodatie-cotswoldWoodland Guesthouse

Woodland Guesthouse is een charmant Guest House in Upper Swell, ten midden van de Cotswolds. Vanaf je slaapkamer kijk je uit op rivier de Dikler en het open landschap. 's Ochtends geniet je hier van een typisch Engels ontbijt en kun je er holistische schoonheidsbehandelingen ondergaan.

➞ Bekijk beschikbaarheid en prijzen

cotswold-overnachtingCourt House Manor Luxury B&B

Dit Luxueuze landgoed in Painswick ligt in het hart van de Cotswolds en dateert van de 16e eeuw. De accommodatie is omgeven door speciaal aangelegde tuinen en je kunt er onder andere badmintonnen, croquet spelen en andere veldsporten beoefenen.

➞ Bekijk beschikbaarheid en prijzen

accommodatie-cotswoldsOld Bell Hotel

In Malmesbury kun je slapen in het oudste hotel van Engeland: The Old Bell Hotel. Het hotel heeft de sfeer van vroeger, maar de faciliteiten van nu. Je kunt er tevens heerlijk eten. Malmesbury is leuk om te bezoeken omdat het de oudste bewoonde stad van Engeland is.

➞ Bekijk beschikbaarheid en prijzen

3. Broadway

Broadway is wat breder en groter dan Castle Combe en Bibury, en is rustig gelegen aan de groene heuvels van Worcestershire. De honingkleurige huizen zijn net zo mooi als de andere dorpen in de Cotswolds. De meeste gebouwen stammen uit de 16e eeuw toen Broadway een belangrijke stopplaats was van de postkoets die op weg was naar Londen. In het dorp zijn ook een aantal authentieke oude pubs en Inns te vinden, welke nog steeds open zijn. Achter Broadway staat een toren wat diende als een namaak kasteel. Deze werd speciaal voor de rouw van de graaf van Coventry gemaakt.

4. Stroud

Het best bewaarde geheim van de Cotswolds is Stroud. In tegenstelling tot de eerder genoemde dorpen is Stroud minder bekend en wordt daardoor minder bezocht. Terwijl het dorp minstens net zo mooi is. Stroud is een creatieve en artistieke plek boordevol kleine winkels, cafés, galerijen en de thuisbasis van een van de beste boerenmarkten van het land. Daarnaast staat het bekend om zijn textiel en het Stroud Festival dat in het teken staat van kunst. Het festival dateert uit de jaren 1940 en is daardoor een van de oudste festivalorganisaties van Groot Brittanië. Inwoners zijn trots op hun bekende buren en het mooie platteland, waar de schapen van Cotswolds nog altijd grazen.

➞ Huur een auto via EasyTerra
➞ Lees meer over een rondreis Zuid-Engeland

mooiste-dorp-cotswolds

cotswolds

mooiste-dorp-cotswolds

Castle-combe

mooiste-dorp-cotswolds