Als je houdt van eeuwenoude dorpen, geschiedenis, het traditionele plattelands leven en bruisende steden dan is een road trip Zuid-Engeland echt iets voor jou. Great West Way is het deel tussen Bristol en Londen en leent zich uitstekend voor een rondreis door het zuiden van Engeland. Dit gebied kun je niet alleen met de auto doen, maar ook met de fiets, trein en per boot verkennen. Trek minstens een week uit, want er is veel te zien en te doen. In dit artikel lees je alles over de Great West Way – een roadtrip van Bristol naar Londen.

Route road trip Zuid-Engeland


Je kunt deze road trip zoals ik beginnen in Bristol en eindigen en Londen, maar andersom is uiteraard net zo goed mogelijk. Easyjet heeft een groot aanbod vluchten naar Engeland en is de beste keus wanneer je naar Bristol gaat. Het Kennet en Avon Canal is het kanaal tussen Londen en Bristol en is zo’n beetje de leidraad van The Great West Way. Het verbindt de Avon rivier bij Bath, met de Kennet en de Theems in de stad Reading. Tijdens je vakantie zul je het kanaal vaak tegenkomen. Leuk is om de fiets mee te nemen (of ergens te huren) en de route per trein + boot af te leggen. Maar ook de auto is een goede optie. In vrijwel elke stad kun je op een boot aan boord stappen. De Great West Way is de toegangspoort naar de countryside van Engeland. Met onderstaande route en kaart van Zuid-Engeland zie je een tal van interessante bezienswaardigheden zoals de mooiste dorpen en het iconische Stonehenge. Lees er alles over in mijn reisverslag van Zuid Engeland.

Great-West-Way

Dag 1 + 2 Bristol

Bristol is een toffe stad om je reis te beginnen. Het is een moderne en multiculturele stad waardoor je op elke straathoek de leukste restaurants vindt. Wat overigens niet betekent dat je er geen traditionele Engelse Afternoon tea kunt krijgen! Bristol is de stad van street Art, de beroemde maar onbekende Banksy komt hier vandaan, de stad met de leuke haven waar veel alternatieve tentjes te vinden zijn, en van Clifton Suspension Bridge. Het levendige Bristol is een ontzettend leuke bestemming voor een stedentrip, zeker als je het ook combineert met Bath.

Dag 3 Bath

In nog geen vijftien minuten reizen met de trein of auto sta je vanuit Bristol in de stad Bath. Hoewel het met bakken uit de hemel kwam tijdens mijn bezoek – het ligt in een vallei, de wolken blijven er hangen – is Bath absoluut een van de mooiste steden van Engeland. De prachtige neoklassieke bouwstijl, overblijfselen uit de Romeinse tijd en de leuke winkels in combinatie met het vele groen is hiervan de reden. Waarom de gehele stad op werelderfgoedlijst van UNESCO staat zie je hier direct. Verken de stad met een fiets als je weinig tijd hebt, en/of naar het platte land wilt. Al blijven de Romaanse Baden het hoogtepunt van Bath. Lees hier meer over deze stad.

mooiste-dorp-cotswolds

cotswolds

mooiste-dorpjes-zuid-Engeland

Dag 4 De mooiste dorpjes van de Cotswolds

Na de twee steden gaat de road trip Zuid-Engeland pas echt beginnen. De Cotswolds is een regio in het Verenigd Koninkrijk dat bekent staat om de vele pittoreske middeleeuwse plattelands dorpjes. De in de groene heuvels gelegen dorpen lijken net een schilderij zo mooi. Dit komt met name omdat de dorpjes in oude staat zijn gebleven, en stammen uit de 17e-eeuw. De dorpjes in de Cotswolds worden dan ook vaak gebruikt als decor in films. In de dorpen wonen nog steeds mensen die de lekkerste gebakjes voor de deur zetten die je voor een paar pond mag meenemen. Enkele van de mooiste en meest fotogenieke dorpen van de Cotswolds zijn BiburyCastle Combe, Broadway en Stroud. Bibury is zelfs verkozen tot het mooiste dorp van Engeland. De Cotswolds is verder een fraai landelijk gebied dat zich ook perfect leent voor rustige wandelingen.

Dag 5 Malmesbury en Westonbirt arboretum

Malmesbury is leuk om te bezoeken omdat het de oudste bewoonde stad van Engeland is. De uit de 12e eeuw stammende abdij – Malmesbury Abbey – is ondanks dat de helft er niet meer is, prachtig om te zien. Daarnaast liggen de Abbey House Gardens, een enorme tuin van twee hectare met meer dan 2000 rozensoorten, de grootste collectie in het Verenigd Koninkrijk. Malmesbury ligt op een heuvel aan de rand van de Wiltshire Cotswolds, hierdoor kun je in de omgeving perfect wandelen. In Malmesbury kun je slapen in het oudste hotel van Engeland: The Old Bell Hotel. Aanrader!

Westonbirt arboretum is een enorme tuin met meer dan 15.000 bomen. Er staan veel uitheemse soorten, maar ook bomen die oorspronkelijk uit Engeland komen. Hier kun je natuur snuiven en wandelen tussen de boomtoppen.

Dag 6 Stonehenge en Avebury

Stonehenge is hét icoon van Groot-Brittannië en onmisbaar tijdens de reis door de Great West Way. De stenen cirkel is een monument uit de steentijd, maar het is nog altijd een mysterie wat het exact is. Het zou een begraafplaats kunnen zijn, maar ook een soort zonnewijzer, gezien de manier waarop de steden zijn geplaatst. Ook dit is trouwens een bijzonder fenomeen, de stenen zijn namelijk zo groot en zwaar en bovendien gestapeld. Het is zeker voor die tijd haast onmogelijk zulke stenen te verplaatsen. De oorsprong van de stenen ligt ook nog eens 350 kilometer verderop. Hoe de mens in die tijd dit bouwwerk heeft kunnen maken is een wonder. Een bezoek is absoluut een aanrader. Een minder toeristisch alternatief voor Stonehenge is Avebury Henge. De cirkelomtrek van Avebury is driekwart mijl en daardoor de grootste van Groot-Brittannië. Zevenhonderd jaar lang diende deze steencirkel als tempel.

➞ Een auto huren in Zuid-Engeland
➞ Reisgids Zuid-Engeland

Windsor-castle

reisverslag-zuid-Engeland

great-west-way-route

Dag 7 Windsor

Tijdens mijn reis door Zuid Engeland staat ook Windsor op de planning. Hier kom je met name om Royal Castle te bekijken, en ook als je geen royal fan bent is het kasteel leuk om te bezoeken. Windsor is namelijk het oudste en het grootste bewoonde kasteel ter wereld. Queen Elizabeth II woont er en ook de bruiloft van Harry en Meghan vond er plaats. Windsor Royal Castle is een waar sprookje om te zien. Windsor kun je het best bereiken per trein, gezien het stadje snel volloopt en straten er regelmatig worden afgezet. Het gigantische gebouw zie je al van ver opdoemen, wat geen wonder is gezien de grootte. Trek voor je bezoek minstens een paar uur uit en houdt rekening met lange controle voordat je naar binnen kan.

Dag 8 Londen

Op een uur rijden vanuit Windsor ligt wereldstad Londen. Een groter contrast met het Britse platte land is er haast niet. Elke wijk in Londen heeft zo zijn eigen karakter. Elk buurt is weer anders en juist deze afwisseling maakt de stad zo leuk. De meeste mensen betreden er tijdens een eerste bezoek logischerwijs de hoogtepunten Oxford Street, Picadilly Circus, Londen Eye en Tower Bridge. Zelf zoek ik behalve de bezienswaardigheden ook de rustigere plekken en wijken in Londen uit. Zo vond ik St. Katharine Docks een van de fijnere plekken in de stad. Vanuit Londen vlieg je met bijvoorbeeld Easyjet via Gatwick weer naar Nederland.

De Great West Way Pass – verken de route ook zonder auto

Met Londen als laatste bestemmingen is de road trip Zuid-Engeland tot een einde gekomen. Reis je liever niet met een camper of auto? Met de Discoverer Pass, een samenwerking tussen de Great Western Railway en busmaatschappijen, kun je deze route ook afleggen zonder dat je een auto nodig hebt. De reis wordt hierdoor een stuk duurzamer, en toegankelijk voor iedereen Bovendien is reizen met deze pas prima betaalbaar. Voor een pas van zeven betaal je £129.  Kinderen jonger dan 5 jaar reizen gratis en kinderen tussen de 5 en 15 jaar oud profiteren van 50% korting. Internationale tickets moeten minimaal 7 dagen voor vertrek geboekt worden via de website van de Great West Way Discoverer Pass.

rondreis-zuid-engeland

zuid-ingeland

Zuid-Engeland-met-trein

Banksy-Bristol

road-trip-zuid-engeland

Stonehenge

road-trip-engeland

great-west-way

road-trip-zuid-engeland

doen-in-bristol

roadtrip-Engeland

cotswolds