Wat is het mooiste eiland van Maleisië? Het Aziatische land kent talloze tropische eilanden met witte zandstranden, helderblauw water en een wilderige jungle, ook het eiland Gaya maakt goede kans om in het lijstje mooiste eilanden te staan. Gaya ligt voor de kust van Kotu Kinabalu, een stad op Borneo. Het heeft alles wat je van paradijselijke vakantie verwacht, en misschien nog wel meer. Expeditie Robinson maar dan luxe! Alle tips voor je bezoek aan Gaya Island lees je hier.

Tunku Abdul Rahman Marine Park in Maleisië

Tijdens een rondreis Maleisië en/of meer bestemmingen in Azië wil je soms bijkomen van alle indrukken en avonturen die je hebt opgedaan. En waar kan dit beter dan op een tropisch bounty eiland? De Perhentian Islands en de Langkawi archipel worden vaak genoemd als mooiste eilanden van Maleisië. Maar Maleisië is groot en je kunt hier niet altijd naar toe. Ben je op Borneo? Bezoek dan zeker Gaya Island. Een aantal van de mooiste eilanden van Borneo zijn onderdeel van Tunku Abdul Rahman National Park. Doordat het voor de kust van de stad Kotu Kinabalu ligt is het goed bereikbaar. Gaya behoort tot het Tunku Abdul Rahman National Park, afgekort TARP. Dit nationale park is vernoemd naar de eerste premier van Maleisië. In 1974 is Tunku Abdul Rahman, bestaande uit 5 eilanden, uitgeroepen tot national park en heeft sindsdien een beschermde status. Dit vanwege de mooie en diverse natuur, zowel onder als boven water. Het gebied is populair om te snorkelen en duiken. De vijf eilanden zijn Manukan, Gaya, Sapi, Sulug en Mamutik.

5 eilanden voor de kust van Kotu Kinabalu (Borneo)

De vijf eilanden (Palau) liggen dichtbij elkaar maar zijn net even anders. Het grootste eiland is Gaya Bajau, afgeleid van Gayo dat groot betekend, gevolgd door Manukan maar dat al een stuk kleiner is. Gaya heeft een oppervlakte van 15 km2. Op de twee grote eilanden kun je hikes maken en zelfs ziplinen. Op de eilanden Sapi en Manukan zijn de meeste voorzieningen, zoals bijvoorbeeld een duikschool en accommodaties. Sapi is het meest bezocht en is verbonden met Gaya. Op Gaya vind je een aantal prachtige resorts en een eco marine centrum. Mamutik en Sulug zijn het meest ongerept. Elk eiland heeft een betekenis. Zo staat Manukan voor vis, Sapi voor buffel, Sulug voor de vroegere bewoners, Mamutik voor schelp en Gaya betekent groot.

Met een boot naar de eilanden

Allereerst ga je naar de stad Kota Kinabalu, hoofdstad van Sabah, vanuit Kuala Lumpur vlieg je er in ongeveer tweeeneenhalf uur naar toe. In de haven van Kinabalu liggen bootjes en Ferries klaar om je naar de eilanden te brengen. In het kantoor koop je tickets. De haven wordt aangeduid als Jesselton Point Ferry Terminal en Kota Kinabalu Ferry Terminal. Je betaalt ongeveer 15 euro voor een bootreis, inclusief fee voor de terminal. Naar Gaya eiland is het een klein half uurtje varen. De prijs hangt af van je bestemming. Ook kun je dagtrip doen naar bijvoorbeeld twee eiladen.

Veel locals bezoeken de eiland voor een dagje uit of weekendje weg. Het schijnt dat het er vaak erg druk is, wij waren echter de enige op het strand en er waren maar een paar andere mensen op het resort. We raden aan om drie nachtjes op een resort te verblijven.

mooiste-eilanden-maleisie

Gaya-island

mooiste-plekken-Maleisië

Bungaraya Resort

Mooiste snorkelplekken Maleisië

Gaya Island - mooiste eiland van Maleisië?

Is Gaya het mooiste eiland van Maleisië? Dat is waarschijnlijk voor iedereen anders. Het staat vast dat Gaya Island een van de mooiste plekken op Borneo is en een waar tropisch paradijs. Het eiland is groot en qua natuur erg divers. Het hoogste punt is zo'n 300 meter en het eiland bestaat voor het overgrote deel uit ongerept tropisch bos dat sinds 1923 een bosreservaat is. Je kunt er dan ook fantastische junglehikes maken. Bij voorkeur met gids want je verdwaald er snel. Er zijn 20 kilometer aan wandelpaden, dit zijn modderige en smalle stukken door het woud. Verder vind je er mangroves, zandstranden 3 resorts waar je kunt verblijven en een Marine Ecology Research Centre. Hier wordt het zeeleven op een duurzame manier herstelt.

5-sterrenresorts

Gaya eiland ligt het meest dichtbij Kotu Kinabalu. Op Gaya zijn drie bijzondere resorts te vinden. Twee daarvan behoren tot de luxe ECHO resorts. Gaya Island Resort wordt gerund door de YTL Hotel Group. ECHO heeft op het het ongerepte eiland Pulau Tiga een ander resort: Borneo Eagle Resort.

Bij Gayana Marine Resort slaap je in houten huisjes boven op het water en duik je bijna letterlijk vanuit je bed de zee in!  Verder is een mooi restaurant en zwembad. Ook is hier het Marine Ecology Research Centre gevestigd. Iets verderop in het noordoosten van het eiland ligt Bunga Raya Island Resort. Niet de minste accommodaties voor een huwelijksreis!

Bunga Raya Resort

Bunga Raya Island Resort bestaat uit 120 losse accommodaties die tegen een heuvel zijn opgebouwd. Sommige hebben uitzicht op zee en ze zijn allemaal verweven met het bos. Om de houten huisjes neer te zetten zijn namelijk geen bomen gekapt. De luxe kamers zijn sfeervol ingericht met een groot bed, ruime badkamer en een veranda met uitzicht. Je zult geheid vogels en apen spotten! Er zijn op het resort drie restaurants, een zwembad met uitzicht over de baai, je kunt er kajaks gebruiken of het water induiken met een snorkel. Liever rustig aan? Boek dan een massage of doe een yoga-sessie. Het resort beschikt ook over een boot waarmee je naar een strandje iets verderop kunt varen en bijvoorbeeld kunt gaan duiken.

➞ Beschikbaarheid en prijzen

Gayana Resort

Gayana Marine Resort, gelegen in Malohom Bay, bestaat uit 52 tropische villa's boven de aquamarijnzee met uitzicht op de mangrovebossen, de tropische jungle of op het vaste land van Sabah. Elk verblijf is ontworpen zodat de sussende geluiden van de branding onder de villa worden versterkt. Je kunt perfect duiken en snorkelen, er is een restaurant en SPA. De onderwaterwereld is erg belangrijk maar helaas ook enorm aangetast. Bij het resort zit het Marine Ecology Research Centre. Hier wordt aandacht besteed aan het koraal en worden de bedreigde reuzenschelpen gekweekt en uitgezet.

➞ Beschikbaarheid en prijzen

kotu-kinabalu

duiken-Maleisië

Gayana Marine Resort

Waar heen in Maleisië

Marine Ecology Centre - Gaya Island Resort

Het Marine Ecology Research Centre, afgekort tot MERC is een uniek centrum dat zich inzet voor het zeeleven. Ze geven lessen over hoe om te gaan met koraal, je kunt er zelf koraal adopteren en 'planten' zodat het zich kan herstellen en ze zetten zich in het bijzonder in voor de bedreigde reuzenschelpen. MERC is de eerste in Maleisië die met succes alle zeven soorten reuzenschelpen heeft gekweekt die in de Maleisische wateren voorkomen. De innovatieve educatieve methoden van MERC zijn erkend en hebben de prijs voor meest innovatieve toeristische attractie Eco-Tourism Conservation 2008-2009 gewonnen, uitgereikt door het Ministerie van Toerisme van Maleisië. MERC is absoluut een aanrader om te bezoeken. Zo waardeer je het leven in de zee nog meer en ga je er nog voorzichtiger mee om.

Watersport

Veel mensen bezoeken Tunku Abdul Rahman National Park om te snorkelen en om te duiken. Helaas is het koraal niet meer zo mooi als dat het vroeger was, en je komt veel plastic in het water tegen. Toch is het de moeite waard om de duikbril op te zetten. Er zijn namelijk nog mooie vissen te zien. Ook is het leuk om een - doorzichtige bodem - kajak langs de kust te peddelen.

Zipline en canopy

Op Gaya eiland is het zonde om alleen op het strand te liggen of te zwemmen, want ook het bos roept! Het is een van de meest ongerepte en dichtbegroeide bossen vol biodiversiteit. Met een beetje geluk zie je makaken, varanen, neushoornvogels en apen. Vanuit Bunga Raya Resort kun je een jungletour boeken waarover je meer leert over de bomen en planten. Ook is het een aanrader om over hangbruggen te lopen en voor wie durft een stukje te gaan ziplinen!

➞ De mooiste plekken op Sabah op Maleisisch Borneo

resorts-maleisie

strandvakantie-maleisië

mooiste-stranden-maleisië

dieren-maleisië

Bungaraya-resort

vakantie-borneo-maleisie

Tunku Abdul Rahman Marine Park

mooiste-eiland-Maleisië