Japanse-tuin

Het mooiste seizoen om te fotograferen? De herfst. Het mooiste seizoen om te wandelen? De herfst. Het mooiste seizoen qua natuur? De herfst. De frisse ochtenden, het zonnetje dat regelmatig doorkomt, de kleuren aan de bomen, de dieren die je vaker ziet en de paddenstoelen die uit de grond komen. De herfst is dus duidelijk het beste moment om er op uit te gaan. In de zomer zit ik vaak op het water, in de herfst duik ik in bos in. Dit zijn wat mijn betreft de mooiste herfstwandelingen in Nederland. Op zoek naar een overnachting midden in de natuur? Kijk dan hier.

Mooiste herfstwandelingen in Nederland


Kennemerland – Bloemendaal

Wanneer je wel eens naar het strand van Zandvoort en Bloemendaal bent gereden dan ben je er langsgekomen: Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Het duingebied strekt zicht uit van Zandvoort tot aan IJmuiden. Het gebied bestaat uit meer dan alleen duinlandschap: er is bijvoorbeeld ook een bomenroute, zijn er landgoederen waar je langs kunt lopen en natuurlijk het strand. Het Kennemerland is een bijzonder variërend wandelgebied met op korte afstand aardig wat hoogteverschillen. Zo heb je onderweg grote kans op mooie uitzichten over de herfstkleuren.

Winterswijk en de Achterhoek

Voor mij is een weekend weg in eigen land pas echt compleet na een lange wandeling door de natuur. Rondom Winterswijk zijn bijvoorbeeld veel bossen met oude bomen te vinden. Het Wooldse Veen ten zuidoosten van Winterswijk is samen met met het Burlo-Vardingholter Venn aan de andere kant van de Duitse grens een mooi uitgestrekt stuk natuur. Door het veenlandschap is het hier vaak vochtig wat aantrekkelijk is voor vogels en kleine slangen. Je kunt op pad gaan met een boswachter om meer te weten te komen over het gebied en de dieren.


Meer leesmateriaal: 12 uitstapjes in Nederland: In elke provincie (minstens) een

weekend-achterhoek

Lage / Hooge Vuursche Utrecht

Een herfstwandeling over de Veluwe is altijd een goed idee. Eind augustus/begin september staat de heide er nog in bloei waardoor dit ook een goed moment is om er te wandelen. De natuur rondom Lage en Hooge Vuursche (op de Utrechtse Heuvelrug) bestaat naast heide uit naaldbossen, natte gronden en loofbossen. Door deze grote verschillen is het rijk aan flora en fauna. Grote kans dat je er herten en vossen ziet! In de herfst is dit één van de beste plekken om paddenstoelen te spotten. Het dorp Lage Vuursche is overigens ook een aanrader: door rijksmonumenten en 18e eeuws huizen heb je het gevoel dat de tijd hier heeft stilgestaan.

Japanse Tuin en landgoed Clingendael Den Haag

In Den Haag vind je de oudste Japanse tuin van Nederland. En als je het mij vraagt heeft Japan de mooiste tuincultuur ter wereld. De bijzondere struiken, bomen en zelfs bruggen zijn te bewonderen in Den Haag. De Japanse tuin is erg kwetsbaar, en daarom maar een aantal weken per jaar toegankelijk voor publiek. In het voorjaar tijdens de kersenbloemsen en in het najaar, wanneer de herfst op zijn hoogtepunt is. De tuin is erg klein, maar gelukkig is het landgoed waar het op ligt, landgoed Clingedael, ook perfect om te te wandelen. Het landgoed tussen Den Haag en Wassenaar kent een oude historie welke duidelijk terug is te zien. Zo is er een oud Engels park, een oud Hollandse tuin en zijn er grote oude bomen. Clingendael behoort tot de mooiste landgoederen van Nederland en is vrij toegankelijk.

Waterloopbos / Voorsterbos in Flevoland

Het Waterloopbos in de Noordoostpolder is een rijksmonument vanwege het historische openluchtlaboratorium. Je ziet er proefmodellen van deltawerken die over de hele wereld zijn uitgevoerd. Maar wat het voor mij een ultiem herfstbos maakt is het feit dat dit het oudste bos van Flevoland is (al dan niet nog steeds jong) en er veel verschillende bomen staan. Op het nieuwe stuk land wist men bij het planten nog niet welke bomen het er goed zouden doen dus probeerde ze er van alles. Het resultaat: een prachtig polderbos waar je op veel plaatsen water ziet stromen, waardoor er bijzondere planten en unieke paddestoelen groeien, en je de ijsvogel met regelmaat ziet.

Nationaal Park de Veluwezoom

De Posbank is voor wandelaars onder ons toch wel een ultieme plek. Het is een van de grootste natuurgebieden waar je aaneengesloten kunt lopen en bovendien veel wild kunt zien. Wat mij betreft één van de mooiste herfst plekken in Nederland. De trage tochts Rheden is een wandelroute waarbij je het gebied in een keer goed leert kennen. Je kunt ver kijken door de glooiende heuvels die het gebied rijk is. In de herfst zijn de grote eikenbomen op zijn mooist. In het najaar worden de edelherten (bronstijd) actief, wil je dit zien, plan je bezoek dan ‘s ochtends vroeg. Wil je meer herten, reeën of zwijnen in het wild zien? Bij de wildobservatieposten maak je een goede kans.


Meer leesmateriaal: Tips voor een weekend in de Ardennen

herfsroutes-nederland

Japanse-tuin

boswandeling-nederland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.