Het mooiste seizoen om te fotograferen? De herfst. Het mooiste seizoen om te wandelen? De herfst. Het mooiste seizoen qua natuur? De herfst. De frisse ochtenden, het zonnetje dat regelmatig doorkomt, de kleuren aan de bomen, de dieren die je vaker ziet en de paddenstoelen die uit de grond komen. De herfst is dus duidelijk het beste moment om er op uit te gaan. In de zomer zit ik vaak op het water, in de herfst duik ik in bos in. Dit zijn wat mijn betreft de mooiste herfstwandelingen in Nederland.

Mooiste herfstwandelingen Nederland


Waar vind je de mooie wandelingen in Nederland? Elke bos, strand, zandverstijving of heidegebied heeft zo zijn charmes. Dit zijn mijn favoriete wandelingen, met name in de herfstperiode.

- Inhoud mooiste herfstwandelingen in Nederland -


Landgoed Schovenhorst - Putten

In Putten vind je een van de mooiste mooiste herfstwandelingen in Nederland. Er is een arboretum met een onder andere een Aziatisch deel en een Japanse tuin in de herfst is prachtig. Verder staan er veel tamme kaantje bomen (voor als je kastanjes wilt rapen), mooi gekleurde beuken, eiken en veel sparren. Beklim de 38 meter hoge toren voor een prachtig uitzicht over de omgeving.

Drents- Friese Wold

Het Nationaal Park Drents- Friese Wold is een natuurgebied op de grens van Drenthe en Friesland. Het heeft een grootte van ruim 6000 hectare bos, heide, stuifzand en graslanden. Darmee behoort het tot één van de grootste natuurgebieden van Nederland. Het hele jaar door kun je er wandelen, en in de herfst is het hier ook mooi. Je zult er namelijk niet zo snel kale vlaktes tegenkomen. In september groeit de paarse heide en over de zandvlaktes lopen is juist veel prettiger zonder felle zon. Het Drents-Friese Wold is voor Europa een belangrijk natuurgebied vanwege de diversiteit en is daarom aangewezen als Natura2000 gebied.

Kennemerland - Bloemendaal

Wanneer je wel eens naar het strand van Zandvoort en Bloemendaal bent gereden dan ben je er langsgekomen: Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Het duingebied strekt zicht uit van Zandvoort tot aan IJmuiden. Het gebied bestaat uit meer dan alleen duinlandschap: er is bijvoorbeeld ook een bomenroute, zijn er landgoederen waar je langs kunt lopen en natuurlijk het strand. Het Kennemerland is een bijzonder variërend wandelgebied met op korte afstand aardig wat hoogteverschillen. Zo heb je onderweg grote kans op mooie uitzichten over de herfstkleuren.

Winterswijk en de Achterhoek

Voor mij is een weekend weg in eigen land pas echt compleet na een lange wandeling door de natuur. Rondom Winterswijk zijn bijvoorbeeld veel bossen met oude bomen te vinden. Het Wooldse Veen ten zuidoosten van Winterswijk is samen met met het Burlo-Vardingholter Venn aan de andere kant van de Duitse grens een mooi uitgestrekt stuk natuur. Door het veenlandschap is het hier vaak vochtig wat aantrekkelijk is voor vogels en kleine slangen. Je kunt op pad gaan met een boswachter om meer te weten te komen over het gebied en de dieren.


➞ De mooiste natuurgebieden van Nederland
➞ Bekijk voordelige wandel arrangementen in Nederland

herfstbos-nederland

wandelen-soesterduinen

mooiste-natuur-nederland

National Park Nieuw Land

Nationaal Park Nieuw Land is het jongste natuurgebied van ons land en ook nog eens door de mens gemaakt. Sterker nog, Nieuw Land is het grootste man-made natuurpark ter wereld. Je vindt het in Flevoland en het park is een samenvoeging van meerdere natuurplekken: de Lepelaarplassen, de Marker Wadden, de Oostvaardersplassen en het Markermeer. Overal om je heen is water (je bevindt je hier letterlijk op de bodem van de voormalige Zuiderzee) waardoor het een paradijs voor allerlei soorten vogels is. Op de droge gebieden kun je een safari doen en zie je dieren als wilde paarden, runderen en herten. Vooral in het najaar zijn de dieren actief en spot je veel vogels.

Lage / Hooge Vuursche Utrecht

Een herfstwandeling over de Veluwe is altijd een goed idee. Eind augustus/begin september staat de heide er nog in bloei waardoor dit ook een goed moment is om er te wandelen. De natuur rondom Lage en Hooge Vuursche (op de Utrechtse Heuvelrug) bestaat naast heide uit naaldbossen, natte gronden en loofbossen. Door deze grote verschillen is het rijk aan flora en fauna. Grote kans dat je er herten en vossen ziet! In de herfst is dit één van de beste plekken om paddenstoelen te spotten. Het dorp Lage Vuursche is overigens ook een aanrader: door rijksmonumenten en 18e eeuws huizen heb je het gevoel dat de tijd hier heeft stilgestaan.

Japanse Tuin en landgoed Clingendael Den Haag

In Den Haag vind je de oudste Japanse tuin van Nederland. En als je het mij vraagt heeft Japan de mooiste tuincultuur ter wereld. De bijzondere struiken, bomen en zelfs bruggen zijn te bewonderen in Den Haag. De Japanse tuin is erg kwetsbaar, en daarom maar een aantal weken per jaar toegankelijk voor publiek. In het voorjaar tijdens de kersenbloemsen en in het najaar, wanneer de herfst op zijn hoogtepunt is. De tuin is erg klein, maar gelukkig is het landgoed waar het op ligt, landgoed Clingedael, ook perfect om te te wandelen. Het landgoed tussen Den Haag en Wassenaar kent een oude historie welke duidelijk terug is te zien. Zo is er een oud Engels park, een oud Hollandse tuin en zijn er grote oude bomen. Clingendael behoort tot de mooiste landgoederen van Nederland en is vrij toegankelijk.

Nationaal Park de Veluwezoom

De Posbank op de Veluwe is voor wandelaars onder ons toch wel een ultieme plek. Het is een van de grootste natuurgebieden waar je aaneengesloten kunt lopen en bovendien veel wild kunt zien. Wat mij betreft één van de mooiste herfst plekken in Nederland. De trage tochts Rheden is een wandelroute waarbij je het gebied in een keer goed leert kennen. Je kunt ver kijken door de glooiende heuvels die het gebied rijk is. In de herfst zijn de grote eikenbomen op zijn mooist. In het najaar worden de edelherten (bronstijd) actief, wil je dit zien, plan je bezoek dan 's ochtends vroeg. Wil je meer herten, reeën of zwijnen in het wild zien? Bij de wildobservatieposten maak je een goede kans.

Waterloopbos / Voorsterbos in Flevoland

Flevoland staat niet per se bekend als provincie met de mooiste herfstwandelingen in Nederland, toch vind je er mooie routes. Het Waterloopbos in de Noordoostpolder is een rijksmonument vanwege het historische openluchtlaboratorium. Je ziet er proefmodellen van deltawerken die over de hele wereld zijn uitgevoerd. Maar wat het voor mij een ultiem herfstbos maakt is het feit dat dit het oudste bos van Flevoland is (al dan niet nog steeds jong) en er veel verschillende bomen staan. Op het nieuwe stuk land wist men bij het planten nog niet welke bomen het er goed zouden doen dus probeerde ze er van alles. Het resultaat: een prachtig polderbos waar je op veel plaatsen water ziet stromen, waardoor er bijzondere planten en unieke paddestoelen groeien, en je de ijsvogel met regelmaat ziet.

Schoorlse Duinen

In Noord-Holland vind je een van de meest bijzondere gebieden in Nederland. Vlakbij de zee zijn hier namelijk de hoogste duinen van ons land ontstaan. Hoe hoog dan? Maar liefst 55,4 meter. Met een lang trap kun je de hoogtemeters in één keer maken en vanuit hier wandelen door de bossen en duinen. Ook heb je uitzicht over de omgeving en de zee. Er zijn talloze wandelroutes - van 4 tot 23 kilometer - die lopen door de Schoorlse duinen en tevens loopt hier een van de tofste mountainbike routes van Nederland. Net na de zomer kun je hier de heide in bloei zien staan. Zeker een van de mooiste herfstwandelingen in Nederland, maar in andere seizoen net zo mooi.


➞ Koop het boek Wandellust
➞ De leukste boshuisjes in Nederland

mooiste-wandeling-nederland

wandelroutes-nederland

herfstwandeling-nederland

wandelen-herfst

leukste-wandeling-nederland

duinen-schoorl

tips-herfstwandeling

wandelroutes-nederland

mooiste-wandeling-nederland

wandelroutes-nederland

bostoren-putten

mooiste-herfstwandelingen-in-nederland