Op ontdekking in eigen land? Misschien ga je wel ergens kamperen of wandelen in de natuur? Ons kikkerlandje kent genoeg mooie plekjes. Nederland is een echt waterland en dat is te merken. Gelukkig kent het ook bos en andere soorten fauna. In dit artikel een selectie mooie natuurgebieden in Nederland.

Mooie natuurgebieden in Nederland


Nieuw Land

Nationaal Park Nieuw Land is het jongste natuurgebied van ons land en ook nog eens door de mens gemaakt. Sterker nog, Nieuw Land is het grootste man-made natuurpark ter wereld. Je vindt het in Flevoland en het park is een samenvoeging van meerdere natuurplekken: de Lepelaarplassen, de Marker Wadden, de Oostvaardersplassen en het Markermeer. Overal om je heen is water (je bevindt je hier letterlijk op de bodem van de voormalige Zuiderzee) waardoor het een paradijs voor allerlei soorten vogels is. Op de droge gebieden kun je een safari doen en zie je dieren als wilde paarden, runderen en herten. Voor de volledige ervaring kun je Nieuw Land het best ontdekken per boot en te voet.

De Waddenzee

Om het echte eiland gevoel te beleven hoef je echt niet de hele wereld over te vliegen. Om het meest bijzondere natuurgebied in Nederland te zien moet je afreizen naar het noorden van ons land: naar de Waddenzee. De Waddenzee is het stuk water dat ligt tussen het Hollandse vaste land en de Waddeneilanden. Door het enorme verschil in eb en vloed – het getijverschil in de Waddenzee is gemiddeld 2,5 meter –  liggen grote delen van de zee twee keer per dag droog. Op deze momenten kun je dus lopen over de bodem van de zee. De Waddenzee staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO vanwege het feit dat je nergens ter wereld zo’n soort natuurgebied kunt vinden. Het is ontzettend belangrijk voor vele volgels die hier elk jaar komen tijdens een trektocht. Wadlopen is een activiteit welke absoluut uniek is en de perfecte manier om ons werelderfgoed te eren.


➞ Bekijk leuke boshuisjes midden in de natuur
Bekijk Natuurhuisjes in Nederland

mooie-natuur-flevoland

mooiste-natuurgebieden-nederland

mooie-natuur-in-nederland

Nationaal Park de Biesbosch

De Biesbosch is te vinden in het hart van Brabant en bestaat uit twee delen: de Zuid-Hollandse en de Brabantse Biesbosch, gescheiden door de rivier De Merwede. Het is een prachtig natuurgebied dat bestaat uit zowel bos als veel water. Nationaal Park de Biesbosch is het grootste zoetwatergetijdengebied van Europa. Dat houdt bijvoorbeeld in dat je er veel wilgenvloedbossen en kreken vindt. En wat mij betreft is er maar een manier om dit te ontdekken, en dat is met een kayak of per boot. Grote kans dat je een dan een bever langs ziet zwemmen, zij zijn het symbool van De Biesbosch en hier in grote getalen aanwezig.

De Utrechtse Heuvelrug

In Nederland hoef je nooit ver te reizen om mooie natuur te zien. Dat bewijst ook Nationaal Park de Utrechtse Heuvelrug dat midden in ons land ligt. Hier is niet alleen de natuur bijzonder, maar ook de geschiedenis en afwisseling met cultuur vind je nergens anders. Tussen de eeuwenoude bossen liggen mooie landgoederen en Hollandse dorpen. Het is een ideale plek om te wandelen en tussendoor een terrasje te pakken. De bossen zijn het leefgebied van vele dieren zoals spechten, dassen en herten. In de herfst groeien hier talloze paddenstoelen.

De Loonse en Drunense Duinen in Noord-Brabant

Dat je duinen niet alleen aan de kust hebt bewijzen den Loonse en Drunese Duinen in Brabant wel. In dit natuurgebied (een zandvlakte van wel 270 hectare) vind je naast bos en heide vooral zand. Veel zand. Het is namelijk een van de grootste stuifzandgebieden van West-Europa. Het waait er regelmatig waardoor ook het zand steeds verstuift. Hierdoor heb je elke keer weer een verandert landschap. Het is niet een erg vruchtbaar natuurgebied, toch weten bijzondere dieren en planten hier te overleven. Een kudde schapen houden de heide kort en vreten jonge boompjes weg waardoor het een open gebied blijft.

Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Een van de bekendste natuurgebieden in Nederland is Nationaal Park Zuid-Kennemerland bij Bloemendaal. Wanneer je wel eens naar het strand van Zandvoort en Bloemendaal bent gereden dan ben je er langsgekomen. Het duingebied strekt zicht uit van Zandvoort tot aan IJmuiden. Maar het gebied bestaat uit meer dan alleen duinlandschap: er is bijvoorbeeld ook een bomenroute, zijn er landgoederen waar je langs kunt lopen en natuurlijk het strand. Het Kennemerland is een bijzonder variërend wandelgebied met op korte afstand aardig wat hoogteverschillen. Zo heb je onderweg mooie uitzichten over de bomen tot aan de zee.

mooiste-plekken-nederland

natuurgebieden-nederland

mooiste-natuur-nederland

mooiste-natuurgebieden

De Friese meren

Hoewel de meren in Friesland niet tot één natuurpark behoren is dit wel waarvoor je Friesland bezoekt. Dé watersport provincie van Nederland ontdek je bij voorkeur per boot, maar je kunt er ook prachtig langs het water wandelen. Rondom de meren zijn bijvoorbeeld vele dorpen en steden te bezoeken die pittoresk aandoen en ideaal zijn voor een tussenstop. De grootste Friese meren zijn de Groote Brekken, het Sneekermeer, het Tjeukemeer, het Heegermeer, de Fluessen en het Slotermeer.

Nationaal Park de Hoge Veluwe

De Veluwe is een van de bekendere Nederlandse natuurgebieden. Het Nationaal Park de Hoge Veluwe wordt ook wel de groene schatkamer van Nederland genoemd. Het is met een oppervlakte van ongeveer 5.400 hectare één van de grootste aaneengesloten natuurgebieden van Nederland, zeker als je watergebieden niet meerekent. De Hoge Veluwe is in Nederland geroemd vanwege de edelherten met enorme geweien en de eindeloze paarse heide heuvels net na de zomer. Tegelijk omvat het bossen, heidevelden, vennen, stuifzanden en een museum (de grootste privécollectie van Van Goghs ter wereld in het Kröller-Müller Museum). Je kunt er prachtig wandelen maar ook gebruik maken van gratis fietsen.

De Drentse Aa

De Drentse Aa is een beek en Nationaal Landschap dat voor mij nog een vrij onbekend natuurgebied in Nederland was. En dat terwijl het landschap al oeroud is. De Drentsche Aa is ontstaan door een samenwerking van natuur en mens en kent naast mooi boerenland, bos en beekjes ook vele karakteristieken dorpen. Je hebt er de grootste concentratie van prehistorische monumenten van ons land en tevens het best bewaarde esdorpenlandschap van West-Europa. Meer dan genoeg moois om te ontdekken dus!

Nationaal Park Lauwersmeer

Op de grens van Groningen en Friesland ligt het National Park Lauwersmeer. Een wilderig gebied dat bestaat uit veel water, eilanden, rietvelden, graslanden en bos. Dit gebied behoorde voorheen tot de Noordzee, totdat het werd drooggelegd uit angst voor overstromingen. De combinatie van zout en zoet water nu maakt het een rijk biodivers natuurgebied. Er leven wilde paarden, grazen Schotse Hooglanders en het is een belangrijke plek voor vogels. Meer dan 100 vogelsoorten komen elk jaar naar Lauwersmeer om te broeden. Tienduizenden ganzen komen telkens terug om te overwinteren en tijdens de vogeltrek is het er een drukte van jewelste. Daarnaast heb je kans dat je bijzondere vogels zoals steltkluten en lepelaars kunt spotten. Ook heeft de zeearend hier sinds een aantal jaar zijn nest zitten. Het Natuurgebied kun je te voet ontdekken of met een Land Rover safari.


➞ Lees ook: Verrassende plekken in Nederland

wandelen-in-nederland

mooiste-wandelgebieden-nederland

mooie-natuurgebieden

Mooie natuurgebieden in Nederland

hoge-veluwe

wadlopen-schiermonnikoog