Op zoek naar een plek waar je ruimte, indrukwekkende bergtoppen, lekker eten en diverse outdoor faciliteiten vindt? Val di Fassa is dan precies wat je zoekt. Val di Fassa zul je misschien denken? Je vindt het in het noorden van Italië. De Dolomieten zul je waarschijnlijk wel kennen en Val di Fassa is een goede plek om deze te bewonderen, het dal ligt er namelijk midden in. In dit artikel lees je over de mooiste plekken van Val di Fassa in het zomerseizoen.

Mooiste plekken van Val di Fassa


Val di Fassa is een deelprovincie dat valt onder de provincie Trentino, vlakbij twee andere regio’s: Zuid-Tirol en Veneto. Val di Fassa staat met name bekend vanwege de Dolomieten, een bergketen met bijzondere rotswanden en vormen. Maar ook is het de plek voor outdoorliefhebbers en actievelingen. Je hebt er de mooiste natuurplekjes en de bergen zijn fantastisch. Vanuit Utrecht is het 11 á 12 uur rijden naar Val di Fassa, vliegen kan ook naar Venetië of naar Innsbruck in Oostenrijk. Moena, dat in het Latijn moeras betekent, is een van de belangrijkste steden in Val di Fassa en een goede uitvalsbasis om te verblijven. Net als Canazei, hier zit je in de buurt van gondels en liften. Een week in deze regio is ideaal. Je kunt dan op een of twee plekken verblijven. Een fijne accommodatie is hotel Rita in Canazei.

De Dolomieten in Italië

De Dolomieten zijn een bergketen in Italië dat vanwege zijn unieke vormen en kloven wondermooi is. Het is daarom niet gek dat deze bergen zijn uitgeroepen tot UNESCO werelderfgoed en door vele mensen wordt bezocht. Zowel in de zomer als in de winter. De steile rotswanden en pieken (net even anders dan in de Alpen) zijn ontstaan erosie en verwering. Tevens is de bergketen opgesplitst in de oostelijke en het westelijke Dolomieten. Vanuit Val di Fassa/Trentino kun je beide gemakkelijk bezoeken. Val di Fassa is namelijk een dal in het hart van de Dolomieten. Vanuit de dorpen Vigo, Moena, Canazei, Vigo, Pozza, Mazzin, Campitello heb je uitzicht op de bergen. De Marmolada is met 3.342 meter de hoogste bergtop van de Dolomieten. De bekendste rotsformatie is de Drei Zinnen, een net zo mooi en rustiger alternatief is bijvoorbeeld het Rosengarten Massief.

➞ Huur een auto via Sunny Cars
➞ Bekijk vakanties naar Val di Fassa via TUI

hiken-val-di-fassa

hiken-italie

hoogste-bergmeer

wandelen-val-di-fassa

Rosengarten Massief

De Rosengarten is een berggroep in de Dolomieten welke je bereikt door de gondel te nemen vanuit Vigo di Fassa. Het gebied is absoluut een paradijs voor avonturiers want je kunt hier veel wandelen en klimmen (Via ferrata). Zelf doe ik dat eerste en doe een twee-daagse hike in het Rosengarten Massief. In een aantal uur klim ik ruim 500 meter ophoog op zo'n 12 kilometer. Om vervolgens uit te komen bij een prachtig meer en slaapplek; Rifugio Antermoia op 2496 meter hoogte. Onderweg stoppen (en drinken) we bij Rifugio Gardeccia, Rifugio Vajolet en Rifugio Passo Principe. Vooral het laatste stuk van de hike is pittig. Door de sneeuw is er geen pad en de helling steil. Gelukkig is het de klim meer dan waard. Catinaccio d'Antermoia is het hoogste punt van het Rosengarten Massief (de Kesselkogel is 3002 meter en overschrijdt daarmee als enige van het massief de 3000 metergrens) en hier is ook het hoogste meer te vinden. De Rosengarten is niet alleen geroemd vanwege de eindeloze wandelen klim mogelijkheden maar ook omdat de rotsen overdag grijs zijn en met zonsondergang of opkomst prachtige roze en en oranje kleuren krijgen.

Antermoia Lake

Het hoogste meer van de Rosengarten is Antermoia Lake, op 2496 meter hoogte. De bergtoppen Croda del Lago, de Croda dei Cirmei, de Catinaccio di Antermoia en de Lastees de Antermia omringen het meer volledig waardoor een sprookjesachtig tafereel is ontstaan. Hoewel er op deze plek weinig is zal het uitzicht je nooit vervelen. Bovendien is het water ijskoud, letterlijk want Antermoia Lake bestaat uit smeltwater en je ziet het ijs drijven. De kleur is met goed licht erop prachtig, kristalheldere blauw, ook een factor waarom het een bekend meer is. De geschiedenis van het meer gaat terug tot de ijstijd: er was hier altijd een gletsjer en het meer is dan ook van glaciale oorsprong, maar in tegenstelling tot veel andere meren die tijdens het zomerseizoen opdrogen, wordt het Antermoia-meer gevoed door de dooi van de kleine bronnen van de Ruf de Antermoia waardoor er ook in de zomer water te zien is.

Val Duron vallei

Onze afdaling de volgende dag gaat door de Val Duron vallei dat heel anders is dan de hike naar boven toe. Hier geen ijs of steen maar één en al groen landschap en paden waar zelfs trappen in zijn gemaakt. Neemt niet weg dat deze kant van de berg vrijwel net zo mooi is. De route is minder pittig dan via de andere kant, je bent dan ook binnen een paar uur beneden. Naar boven lopen via de Val Duron vallei kan ook, maar is wel vrij steil.

val-di-fassa

Carezza

val-di-fassa-zomer

val-di-fassa-italie

Sass Pordoi: Het terras van de Dolomieten

Het beste uitzicht over de Dolomieten heb je vanaf Sass Pordoi. Met een grote gondel ben je binnen een paar minuten op het terras van de Dolomieten. Boven zit een restaurant en zijn er aan meerdere kanten uitkijk plekken. En op een hoogte van 2950 meter zie je veel. Je kunt eindeloos ver kijken, de ene kant de typische rotsen van de Dolomieten, de andere kant de groene bergen. Als je goed kijkt zie je de bergtoppen van onder andere Marmolada, Sella, Latemar, Sassolungo en Catinaccio.

Carezza lake

Een van de mooiste meren in de Dolomieten is Carezza Lake, ook wel de Karensee. Het kleine meer in de westelijke Dolomieten (officieel net buiten Val di Fassa maar het is slechts 5 minuten rijden) staat bekend als het 'Fairytale Lake of the Dolomites'. Bij een eerste blik zie je direct waarom dat is. Het ligt naast een weg en bushalte en je schrikt van de felblauwe kleur die het water heeft. Op de achtergrond staan de indrukwekkende bergtoppen van de Dolomieten. Het bergmeer is omgeven door groen en alles bij elkaar opgeteld is het absoluut een sprookje. Een andere bijnaam is Lec de Ergobando (Regenboogmeer) maar zelf zag ik vooral een heleboell tinten groen en blauw. Lago di Carezza wordt gevoed door ondergrondse bronnen en zijn waterpeil verandert daardoor voortdurend. Het hoogste niveau wordt in het voorjaar bereikt met een diepte van 22 meter, terwijl het laagste niveau in oktober slechts 6 meter bereikt. In de zomermaanden wordt het meer gevoed door sneeuwsmelt. In zo'n 20 minuten kun je een rondje om het meer lopen en er is een betaalde parkeerplaats in de buurt.

Val San Nicolò

Ook de lager gelegen gebieden in Val di Fassa zijn mooi. San Nicolò is een vallei met groene weides, velden met wilde bloemen, houten boshuisjes, een riviertje en is omgeven door bergen en bomen. Idyllischer kan je het bijna niet krijgen en het behoort zeker tot een van de mooiste plekken van Val di Fassa. Het is een geschikte plek voor (beginnende) mountainbikers en het is heerlijk om er te wandelen. Je kunt er ook een lift naar boven nemen maar soms is het dal minstens net zo mooi.

Campitello di Fassa

Boven het stadje Campitello toren de enorme bergen van de Dolomieten uit. De top is direct bereikbaar met de kabelbaan vanuit het dorp en biedt een van de mooiste uitzichten op het Dolomietenlandschap. Daarnaast is dit een plek geworden voor echte durfals, het is namelijk het startpunt om te gaan paragilden. Campitello is daarbij een historische plaats voor bergbeklimmers. Naast de uitdagende sporten kun je ook mooie wandelingen en dagtochten maken.

➞ Lees ook: Doen in SalzburgerLand, de leukste tips voor een vakantie in de bergen
➞ Huur een auto via Easy Terra

hiken-val-di-fassa

zuid-tirol-zomer

mooiste-meer-alpen

dolomieten-uitzichtpunt

dolomieten-in-de-zomer

roodtrip-zuid-tirol

roadtrip-val-di-fassa

doen-in-val-di-fassa

vakantie-noord-italie

dolomieten-in-zomer

wandelen-zuid-tirol

vakantie-zuid-tirol

trentino-in-zomer

bergmeer-val-di-fassa

wandelen-dolomieten

val-di-fassa-zomer

wandelen-val-fi-fassa

roodtrip-noord-italie